Úpal a úžeh: Ktorý je pre dieťa nebezpečnejší?

Úpal a úžeh: Ktorý
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-10 13:30:00 |

Čo je úpal a kedy ide o úžeh? Mnoho rodičov v tom stále nemá jasno. Úpal s úžehom súvisia, no nie je to to isté.

K prázdninám okrem výletov, bezstarostnej zábavy, dovoleniek a kúpania bohužiaľ neodmysliteľne patria aj úpal a úžeh. Podľa skúseností lekárov rodičia často nedokážu rozpoznať, či ide o prvý alebo druhý prípad. Aké sú medzi nimi rozdiely a ako vznikajú?

Úpal alebo úžeh?

Úpal typicky vzniká pôsobením slnečných lúčov na oblasť hlavy. Pri úpale býva teplota tela normálna alebo len slabo zvýšená. Sprievodnými príznakmi pri úpale (v horizonte hodín) môžu byť nevoľnosť, bolesť hlavy alebo závrat. V horšom prípade sa môžu prejaviť aj kŕče, vracanie a nízky krvný tlak. Úpal je nepríjemný, ale menej závažný ako úžeh. Neliečený úpal môže rýchlo poškodiť mozog, srdce, obličky a svaly.

Úžeh vzniká v dôsledku prehriatia organizmu v horúcom prostredí. To znamená, že nemusí nutne vzniknúť z pobytu na slnku. Príčinou môže byť napríklad pobyt v prehriatom aute, v horúcom podkroví, ale aj dovolenka v teplých krajinách s vysokou vlhkosťou. Úžeh sa prejavuje vysokou teplotou (až nad 40 ° C), zimnicou, bolesťou hlavy, závratmi, kŕčmi, zmätenosťou a celkovým útlmom, ktorý môže dokonca prejsť do kómy. Plne rozvinutý úžeh je život ohrozujúci stav, pri ktorom môže v krajnom prípade dôjsť aj k zlyhaniu organizmu.

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí pri vysokých teplotách deťom a starším ľuďom, u ktorých sa úpal či úžeh vyvinie najľahšie. Je to tak aj preto, že ich termoregulačné mechanizmy nie sú účinné ako u zdravých dospelých. Úžeh sa od úpalu niekedy môže líšiť aj tým, že príznaky prichádzajú s určitým oneskorením (v noci po dennom slnení). Keďže sa jedná o závažnú poruchu termoregulácie, je jasné, že viac sú postihnuté deti, predovšetkým dojčatá, ktorých termoregulácia sama o sebe nie je ešte dokonalá a dostatočná.

Prvá pomoc

Čo robiť a ako pomôcť dieťaťu (rovnako ako dospelému) v prípade, že máte podozrenie na úpal alebo úžeh? Pri úžehu aj úpale vášmu drobcovi uľavíte okamžitým presunom do tieňa a priebežným podávaním tekutín a minerálok, sprchovaním vlažnou vodou.

Na čo dávať pozor?

  • Ak viete, že má byť nasledujúci deň veľké teplo, neplánujte žiadne výlety.
  • Nevychádzajte von medzi 10. a 15. hodinou.
  • Vy aj deti by ste nemali zdržiavať na slnku bez pokrývky hlavy a slnečných okuliarov.

S malými deťmi nechoďte na priame slnko; ak ste pri vode, dieťa by malo mať na hlave vlhkú pokrývku a namočené tričko s rukávmi. A zásadne - malé deti neopaľuje!

Dbajte na pravidelný príjem chladných neutrálnych tekutín. K úpalu ale môže dôjsť aj v hlbokom kočíku, ktorý na slnku pôsobí ako rúra.

Kedy volať lekára?

Ak sa stav vášho drobca po ochladení a podaní tekutín žiadnym spôsobom nelepší alebo sa naopak, stav sa naďalej zhoršuje, je nutné ihneď privolať lekára. Varovnými signálmi sú obvykle ďalšie zvyšovanie teploty, zvracanie, rýchla strata tekutín (dehydratácia), kŕče alebo zmeny v správaní chorého - blúznenie, apatia, mdloby ... Takto naliehavé prípady patria do nemocnice, kde sa chorému podávajú infúzie, prípadne lieky na zmiernenie príznakov, to znamená lieky proti kŕčom, bolesti a podobne.

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia