Letným chorobám môžeme často predchádzať

Letným chorobám môžeme často
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-06-24 12:01:18 |

Letné mesiace patria pre deti k tým najpríjemnejším, no môže sa stať, že im ich pokazia choroby, typické pre toto obdobie. Možno im predísť jednoduchou prevenciou.

Úpal a prehriatie, črevné problémy, letná chrípka, zápal stredného ucha, žltačka, zápal močových ciest, ale i prechladnutie striehnu na ratolesti aj počas letných prázdnin. Niekedy netreba veľa, aby sme ich pred nimi uchránili a dopriali im veselé leto plné nových pekných zážitkov.

Najdôležitejšie je ratolestiam prízvukovať, aby dodržiavali hygienu a po každom pobyte vonku si umývali ruky mydlom pod tečúcou teplou vodou. Druhou zásadou v lete je nezdržiavať sa na priamom slnku medzi 10.00 a 15.00, malé deti musia mať na hlave vždy pokrývku a byť natreté krémom na opaľovanie s vysokým ochrannýmn faktorom. Pravidlom by mal byť denne dostatok ovocia a zeleniny v strave. 

Pozor na pieskoviská, bazény aj jazerá

Zdravotným rizikom pre deti, nielen v lete, sú voľne prístupné pieskoviská, na ktorých sa tak rady hrajú. Vždy majte po ruke aspoň vlhčené obrúsky, aj keď ideálny je dezinfekčný gél. Nebezpečné sú najmä preto, lebo sa v nich môžu nachádzať exkrementy od psov, mačiek, hlodavcov, ale znečisťujú ich aj vtáky. Po príchode domov by sprcha, aj s dôkladným očistením vlasov od piesku, mala byť samozrejmosťou.

Rovnako by sprcha mala byť samozrejmosťou po každom kúpaní sa v jazere či bazéne. Aj tu číhajú viaceré nástrahy v podobe rôznych baktérií, mikróbov, húb alebo plesní. V prírodných jazerách môžu byť problémom sinice. Do vody, ktorej hladina nie je číra, ale skôr nazelenalá, by ste deti vôbec nemali púšťať.

Šarapatu vie narobiť klimatizácia aj ťažké jedlá

Dávajte tiež pozor na prievan aj na klimatizáciu. Maximálny rozdiel medzi miestom vychladeným klímou a teplotou vonkajšieho vzduchu má byť 5 až 7 stupňov, ideálne sú 3 stupne Celzia.

Dbajte na to, aby sa dieťa v letných mesiacoch obliekalo primerane počasiu. Počas slnečných dní je ideálne ľahké vzdušné oblečenie. V prípade, že sa ratolesť spotí, treba ju prezliecť. Počas chladnejších večerov treba deťom zaveliť, aby si natiahli ponožky a prehodili aspoň ľahký svetrík.

Dôležitý je pitný režim. Nápoje by však nikdy nemali byť ľadové. Deťom, ktorých tráviaci systém je omnoho krehkejší ako organizmus dospelého človeka, by ste v lete mali pripravovať čo najľahšie jedlá. Stánky s rýchlym občerstvením nie sú práve ideálnou voľbou.

 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az, healthfactshealthtips.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia