Dvanásť zdravotných problémov, ktoré by ste nemali ignorovať

Dvanásť zdravotných problémov, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-03 10:00:00 |

Dobre to poznáte. Keď sa stanete rodičom, po čase by ste si zaslúžili medailu za zvládnutie jednoduchších lekárskych zákrokov. Kedy však už domáce liečenie nestačí?

Odsávanie soplíkov, zrážanie zvýšenej teploty či masírovanie boľavého bruška absolvuje pri malom dieťati snáď každá mamina a tatino. Niekedy je to však vážnejšie a naše znalosti ani skúsenosti nestačia. Aká teplota sa klasifikuje ako naozaj vysoká horúčka, kedy bolesť bruška už nie je iba bežnou kolikou a aké vyrážky, ktoré sa objavia u ratolesti, si už zaslúžia odborné zhodnotenie? Kedy stačí počkať na ordinačné hodiny pediatra, telefonicky ho kontaktovať alebo radšej bežať na pohotovosť? Najdôležitejšia rada znie –  Rodičia by mali vždy pochybovať a byť opatrní, ak sa im niečo nezdá a radšej vyhľadať okamžitú lekársku starostlivosť než niečo zanedbať! Podľa pediatrov existuje minimálne 12 symptómov, ktoré si vždy vyžadujú lekársku pomoc.

Príznak č. 1

Horúčka 38 stupňov Celzia a viac u bábätka mladšieho ako tri mesiace, vyššia ako 38,3 stupňa Celzia u bábätka od troch mesiacov do pol roka alebo horúčka vyššia ako 39,4 stupňa Celzia u dieťatka od šiestich mesiacov do dvoch rokov.

Pediatri zdôrazňujú, že číslo na teplomere nie je také dôležité ako dispozície vášho dieťatka. Jedinou veľkou výnimkou sú bábätká do troch mesiacov, ktoré pri vystúpení teploty na 38 stupňov Celzia vždy potrebujú okamžitú lekársku starostlivosť. „Ak je u nich horúčka spôsobená bakteriálnou infekciou ako je napríklad infekcia močových ciest, veľmi rýchlo sa rozšíri do celého tela,“ vysvetľuje pediatrička Jennifer Shu. „Obvykle má zvýšenú teplotu na svedomí len obyčajný vírus, no musíme sa na to pozrieť,“ dodáva. U detí nad dva roky nie je horúčka tak naliehavým stavom, aby bolo nutné ísť na pohotovosť. Ak sa vám však zdá dieťa dehydratované a apatické, kontaktujte minimálne pediatra. Treba v každom prípade stále ponúkať vodu, napríklad aj cez striekačku po troškách a rehydratačný roztok.

Príznak č. 2

Horúčka, ktorá neklesá ani po podaní antipyretík a zábaloch alebo trvá dlhšie ako päť dní.

Ak ste dieťatku s horúčkou podali lieky na jej zníženie a nezaberajú ani po štyroch až šiestich hodinách, kontaktujte lekára. Obvykle to znamená, že infekcia môže byť príliš silná a je potrebné urobiť vyšetrenia na určenie príčiny. Horúčky spôsobené vírusmi obvykle zmiznú do piatich dní, ak však trvajú dlhšie, môžu byť spojené s infekciou akou je napríklad bakteriálny zápal pľúc, čo si vyžaduje liečbu antibiotikami.

Príznak č. 3

Horúčka, ktorá je sprevádzaná stuhnutým krkom, bolesťami hlavy či drobnými červenými vyrážkami,  ktoré prechádzajú do modrín.

Okamžite volajte záchranku. Môžu to byť príznaky meningitídy, ktorá sa musí čo najskôr dostať do rúk odborníkov. Zaváži každá minúta.

Príznak č. 4

Rozsiahla červená vyrážka rôznej veľkosti pripomínajúca terč. Zvyčajne v strede vybledne, no nemusí. Červené bodky nemiznú ani po stlačení kože. Tvoria sa modriny.

Tento symptóm môže znamenať lymskú boreliózu. Nemusí sa objaviť len po pohryznutí hmyzom. U detí sa neskôr môže prejaviť únava, bolesti hlavy, svalov a kĺbov či zväčšené lymfatické uzliny. Neliečená borelióza môže postihnúť ktorýkoľvek systém v tele človeka. Kontaktujte lekára vždy, keď sa u dieťatka objavia pod kožou nejaké škvrny alebo akékoľvek nevysvetliteľné modriny. Môže ísť o ochorenie krvi. Ak sa objavia skôr klasické vyrážky, nie vo forme škvŕn, môže ísť o alergickú reakciu. Ak sa k tomu pridružia problémy s dýchaním alebo je ratolesť rozrušená alebo naopak apatická, je to dôvod na okamžitú návštevu lekára alebo pohotovosti.

Príznak č. 5

Ak pribudne nové znamienko alebo existujúce zmení tvar či veľkosť.

Majte prehľad o materských znamienkach vášho dieťaťa a to najmä tých, ktoré má od narodenia, pretože pri nich je väčšie riziko zmeny na malígne, teda zhubné. Ak si všimnete, že znamienko má nepravidelný tvar, rozstrapkané okraje alebo nie je jednofarebné, upozornite na to lekára.

Príznak č. 6

Keď sa dieťa sťažuje na bolesti brucha vpravo dole alebo ho náhle skolila kŕčovitá bolesť bruška, ktorá prichádza a odchádza.

Ak má dieťa bolesti vpravo dole, požiadajte ho, aby skúsilo skákať hore dole – ak je to pre neho neznesiteľné, môže ísť o zápal slepého čreva. Aj keď sa nachádza na pravej strane, bolesť môže začať okolo pupka a migrovať k pravej strane. Klasická črevná viróza sa prejavuje obvykle najprv horúčkou, potom zvracaním, bolesťou brucha a hnačkou. Zápal slepého čreva zvyčajne začína hnačkou, po ktorej prídu bolesti brucha, zvracanie a až potom horúčka. Ak má ratolesť tieto príznaky, treba to hneď riešiť, lebo zápal slepého čreva postupuje veľmi rýchlo.

Ak si všimnete v stolici dieťaťa krv, to je tiež dôvod na lekárske vyšetrenie.  V prípade, že má aj horúčky či zvracia, treba to riešiť okamžite.  

Príznak č. 7

Bolesť hlavy, ktorá sa vyskytuje v skorých ranných hodinách alebo prebudí dieťa v noci, prípadne je sprevádzaná vracaním.

Môže ísť o príznaky migrény, ktorá nie je nebezpečná. Lekár môže odporučiť vhodnú liečbu. Avšak skoré ranné a nočné bolesti hlavy môžu signalizovať vážnejšie ochorenie, preto návštevu odborníka neodkladajte.

Príznak č. 8

Sucho v ústach, vysušené pery, slabé močenie, u dojčiat prepadnutá fontanela, suchá pokožka spôsobené nadmerným vracaním a hnačkou.

Tieto príznaky sú spojené s dehydratáciou a je potrebné reagovať rýchlo, lebo dehydratácia môže viesť k šoku. V ordinačných hodinách kontaktujte vášho pediatra, mimo nich podľa stavu dieťaťa buď bežte na pohotovosť alebo volajte záchranku. Snažte sa po celý čas dostávať do dieťaťa tekutiny.

Príznak č. 9

Modrasté sfarbenie okolo úst, sťažené dýchanie, lapanie po dychu, chrochtanie, alebo pískanie pri dýchaní.

„ Problémy s dýchaním sú znepokojujúce, keď zvuky pochádzajú z hrudníka a pľúc, nie z nosa,“ hovorí doktorka Shu. Dýchacie problémy sú často spôsobené dusením, alergickými reakciami, astmatickým záchvatom (môže sa prejaviť aj u niekoľkomesačných bábätiek), zápalom pľúc či čiernym kašľom. Ak sa vám nezdajú problémy dieťatka s dýchaním vážne natoľko, aby ste hneď  museli ísť na pohotovosť, skontrolujte jeho dychovú frekvenciu. Spočítajte všetky nádychy, ktoré urobí dieťa po dobu 30 sekúnd a vynásobte dvomi. U novorodencov je normálna frekvencia za tento čas menej ako 60 nádychov, u detí mladších ako jeden rok menej ako 40, u detí od jedného do troch rokov menej ako 30 a u detí od štyroch do desiatich rokov menej ako 24 nádychov.

Príznak č. 10

Opuch jazyka, pier alebo očí  najmä keď sprevádzaný zvracaním alebo svrbením.

Tieto symptómy často signalizujú závažné alergické reakcie a potrebujú okamžitú pozornosť. Volajte záchranku a pred jej príchodom podajte dieťaťu antihistaminiká. Pri menej závažných reakciách navštívte svojho pediatra, ktorý navrhne ďalšiu liečbu.

Príznak č. 11

Pád , ak je vaše dieťa mladšie ako šesť mesiacov alebo si u neho všimnete neurologické zmeny ako je zmätenosť  či strata vedomia  alebo vracia alebo sa sťažuje na bolesť v niektorej časti tela.

Pády u detí sú vždy problematické. Niekedy sa na prvý pohľad nemuselo nič stať, no vnútorné krvácanie sa môže prejaviť aj po 48 hodinách. Ak máte čo i len najmenšiu pochybnosť, navštívte po páde lekára. V prípade,  že dieťa nepadlo z veľkej výšky a dopadlo na mäkký povrch, stačí sledovať, či sa u neho neprejavia nejaké problémy.

Príznak č. 12

Rana, do ktorej je možné vtlačiť vatový tampón alebo krvácanie sa nezastaví do pár minút.

To sú známky toho, že vaše dieťa potrebuje lekársku pomoc. V závislosti od vážnosti poranenia buď kontaktujte vášho pediatra, volajte záchranku alebo choďte na pohotovosť. Lekára by ste mali kontaktovať aj vtedy, ak vaše dieťa pohryzie akékoľvek zviera alebo aj iné dieťa tak, že vzniknutá rana krváca. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia