Meningitída: Malé deti patria k najohrozenejším

Meningitída: Malé deti patria
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-24 00:30:12 |

Zákerná meningitída dokáže zmeniť život za pár hodín. Tým, že sa s ňou takmer nestretávame, podceňujeme. Pritom je veľmi nebezpečná.

Na Slovensku sa ročne vyskytne 25 až 55 prípadov invazívnych meningokokových ochorení, pričom úmrtnosť sa pohybuje približne na úrovni 10-15 percent prípadov. Okrem malých detí do 4 rokov patria k najviac ohrozeným adolescenti a mladí dospelí vo vekovom rozpätí 15-24 rokov.

Meningitídu, čiže zápal mäkkých blán mozgu a miechy, môžu spôsobiť rôzne patogény, baktérie alebo aj vírusy, huby alebo parazity. Najnebezpečnejšia z meningitíd je však tá, ktorú spôsobuje baktéria Neisseria meningitis (sérotypy A,B,C, W-135, X a Y). Často ju spájame skôr so sociálne slabšími hygienickými a sociálnymi podmienkami, no môže sa ňou nakaziť aj človek, ktorého životný štandard je vysoký. Najmä u najmenších detí býva veľmi prudký priebeh a baktéria dokáže takéhoto človiečika zabiť do pár hodín od prepuknutia prvých príznakov.


Prečítajte si: Pozrite sa, čo dokáže meningoková sepsa


Predseda Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v banskobystrickej nemocnici Karol Králinský sa na svojom oddelení s prípadmi invazívnych meningokokových ochorení stretáva každý rok. Ako upozornil, inkubačná doba v týchto prípadoch je relatívne krátka - dva až 10 dní. Nástup ochorenia je však veľmi rýchly, začína sa nešpecifickými silnými bolesťami hlavy, horúčkou alebo zvracaním. Pacient začína byť svetloplachý, zmätený a dochádza k stuhnutiu šije. Môže mať chladné končatiny, zimnicu, nevládze dýchať alebo dýcha zrýchlene. Na tele sa začnú objavovať vyrážky a krvavé podliatiny, zväčša na hrudníku a končatinách.

Liečba pri podozrení na invazívne meningokokové ochorenie sa musí začať bezodkladne, pacienti prichádzajú na jednotku intenzívnej starostlivosti, dostávajú priamo do žíl vysoké dávky antibiotík a kontrolujú sa životne dôležité funkcie. Približne každý desiaty pacient neprežije ani pri najlepšej starostlivosti a približne pätine pacientov hrozia dlhodobé následky.

Veľmi dôležitá je prevencia, dnes už existuje viacero vakcín, odborná lekárska obec odporúča očkovať deti od jedného roka života. V niektorých európskych krajinách sa očkovanie proti meningokokom stalo súčasťou národných očkovacích plánov, hradí sa zo zdravotného poistenia pre malé deti a pre veľmi ohrozenú skupinu dospievajúcich (vo Veľkej Británii, v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Taliansku, Rakúsku i Českej republike). Odporúča sa aj štvorvakcína, proti viacerým sérotypom ochorenia. Na Slovensku však poisťovňa očkovanie nehradí.

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spôsobí meningokok celosvetovo ročne asi 135.000 úmrtí a zaraďuje sa tak medzi najnebezpečnejšie baktérie. Dnes si pripomíname Svetový deň meningitídy. Bližšie informácie, ale aj príbehy z ambulancií či rôzne rady na túto tému si môžete prečítať na www.stopmeningokok.sk.

Prečítajte si tiež:

Trojročné dieťa podľahlo meningitíde: Ako ju rozpoznať?

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia