Neviete, čo s deťmi v lete? Tento program pre deti vám ušetrí starosti

Neviete, čo s deťmi
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-20 13:30:00 |

Deťom dva mesiace prázdnin ubehnú ako voda. Nie však rodičom. Najmä, keď im potrebujú zabezpečiť plnohodnotný program na 60 dní a dovolenkových dní v práci je podstatne menej.

Kto má starých rodičov, má výhodu. Ale aj tak ostáva ešte mnoho dní, ktoré by mali mať deti zmysluplne vyplnené. Potrebujú oddych, ale aj zážitky, bezpečie, dobrodružstvo.

Prinášame niekoľko tipov, ktoré sú stávkou na istotu a zároveň bezpečné aj v súčasnej situácii.

Náučné chodníky

Slovensko má krásnu prírodu, ktorá je popretkávaná nielen turistickými trasami, ale aj náučnými chodníkmi. Vyberať si môžete z bohatej ponuky podľa náročnosti trasy, ktorú vaše dieťa zvládne, aj podľa témy. Na náučných stanovištiach sa nielen váš potomok, ale možno aj vy dozviete kadečo zaujímavé o danom mieste, lokálnej faune, flóre alebo histórii. Spoločná rodinná aktivita v prírode rozvíja poznatky, utužuje vzťahy aj zdravie.

ZOO deti nikdy nesklame

Celý deň plný zážitkov a nových poznatkov si určite užijete napríklad v zoologických záhradách, ktorých je na Slovensku niekoľko a návštevou ktorých nikdy nič nepokazíte, pretože deti sa na ne vždy tešia. Navštíviť môžete aj špeciálne mini zoo, kde si deti môžu mnohé druhy zvierat aj pohladiť a nakŕmiť.

Miesto plné priateľov

Tábory sú skvelá vec najmä pre rodičov, ktorí potrebujú zabezpečiť program na celé dni bez vlastnej účasti. Povedzme si však pravdu, sú aj pomerne finančne náročné a nie všetci rodičia si ich môžu dovoliť. Ich polovičnou alternatívou sú detské letné denné tábory, kde je o dieťa a jeho program postarané počas dňa, kým je rodič v práci, a zvyšok dňa/večera strávi doma s rodinou.

Niektoré denné tábory organizujú aj centrá voľného času v jednotlivých mestách. Zvyčajne fungujú ako školské kluby, kde časť aktivít zabezpečujú organizátori a časť programu je voľná. Cenovo sa takýto denný tábor zväčša oplatí oveľa viac.

Zábava i ponaučenie

Jednou z populárnych alternatív, ako dieťa zabaviť, ale i niečo naučiť, je denný jazykový tábor, kde má dieťa rôznorodé zaujímavé aktivity, ktoré rozširujú jeho jazykové schopnosti.

„Prínosné môžu byť najmä jazykové denné tábory, kde sa deti zábavnou formou učia cudzí jazyk, takže rozvíjajú svoj potenciál a zároveň majú hromadu zážitkov a zábavy,“ hovorí študijná poradkyňa pre deti a dospelých Johana Hermannová z jazykovej školy Berlitz. „Ak je výučba interaktívna a popretkávaná napríklad parkúrom, jogou, kurzom prežitia v prírode či prednáškami o ekológii, denný jazykový tábor si vedia užiť aj tínedžeri a vôbec im nevadí, že sa aj cez prázdniny niečo učia.“ Takto môžete zabiť dve muchy jednou ranou, pretože dieťa sa niečo naučí a zároveň sa zabaví.

Pohľad z výšky

V ostatných rokoch tu ako huby po daždi vyrástli aj atraktívne rozhľadne. Pre rodinu s dieťaťom je výhoda, ak má prechádzka či túra nejaký cieľ. Preto sú rozhľadne dobrou voľbou. Odmenou je nielen pekný výhľad, ale aj zápis do knihy návštev. Ak k nemu váš potomok dokreslí obrázok, bude sa tešiť dvojnásobne.

Extra tip: spoločná rodinná výzva

Náš extra tip je vymyslieť si na leto rodinnú výzvu, v rámci ktorej navštívite dohodnutý počet jazier, rozhľadní a iných zaujímavých miest. Môžete si o tom viesť denník. Alebo založiť zápisník, v ktorom bude každá výzva najskôr stručne opísaná a po jej zdolaní obohatená o vaše postrehy, fotky, kresby... Dajte si k tomu vyrobiť rodinné tričká alebo odznak, ktorý si pripnete za každú zdolanú aktivitu, a verte, že vaše deti na toto leto nezabudnú.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia