Čakanie na Ježiška deťom spríjemnite

Čakanie na Ježiška deťom
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2017-11-30 13:32:11 |

Začína advent a tak je čas začať aj s prípravami na sviatky. Zapojte aj deti a buďte trendy. Vytiahnite adventné kalendáre, nájdite recepty na pečivo a užite si to.

Vianoce nemusia byť len o zhone a nervozite, len treba začať v predstihu a ísť na to pekne postupne. Atmosféru najkrajších sviatkov roka začnite ratolestiam servírovať od 1. decembra tak, že niekde zavesíte či položíte adventný kalendár a každý deň si v ňom nájdu nejakú maličkosť. Vôbec to nemusia byť tradičné sladkosti, ale rôzne drobnosti – pre parádnice sponky, gumičky, farbičky a pre chlapcov napríklad malé autíčko, samolepky či tetovačky.

Ak chcete urobiť adventný čas zaujímavejším, vymyslite na každý deň nejakú otázku, ktorú vložíte do kalendára a až po správnej odpovedi si bude môcť dieťa zobrať darček. Ideálne sú otázky spojené s Vianocami alebo zimou. Samozrejme, prispôsobte ich veku dieťaťa. Napríklad, „Kedy začína zima a kedy končí?“, „Na aký dátum pripadajú Vianoce?“, „Vymenuj tri symboly Vianoc“,  „Kedy slávime Mikuláša?“, „Čo je to meluzína?“ a podobne. Takto sa bude dieťa nielen tešiť z darčekov, ale niečo sa aj dozvie.

Nezabudnite ani na adventný veniec. V obchodoch je ich množstvo, no šikovní rodičia si ho spolu s deťmi vyrobia aj doma. Vôbec nemusí byť taký ten typický s čečinou, môžete použiť farebný či krepový papier, vyrobiť ho z medovníkov alebo z textílií. Tie tento rok podľa dizajnérov veľmi „letia“. Ozdobiť ho môžete napríklad korálkami, gombíkmi či hoci aj cestovinami, ktoré dnes už dostať v rôznych tvaroch. Aj keď tradičnou farbou adventného venca je fialová a tejto farby by mali byť aj sviečky, módne trendy to ignorujú a tak hrajú rôznymi farbami. Fialová je však zhodou okolností jednou z najtrendovejších vianočných farieb tohto roka. V každom prípade by ste mali dodržať to, aby boli sviečka štyri – symbolizujú štyri adventné nedele.

Tohtoročné Vianoce sa ponesú okrem spomínanej fialovej aj v znamení bielej, striebornej, sivej, čokoládovej a jemne zelenej farby. Namiesto veľkých gúľ dominujú malé, chýbať nemôže množstvo trblietok. Odborníci odporúčajú použiť na výzdobu stromčeka maximálne dve farby, jednu dominantnú a jednu doplnkovú. Ak chcete kráčať s dobou, vsaďte ako na základnú na bielu a k nej dolaďte druhú.

A aký tvar stromčekov patrí k tým naj? Tento rok sú to ihlany. Vyrábajú sa nielen z čečiny, ale aj z prútia alebo si do tvaru pyramídy môžete vytvarovať stromček pomocou konárov na stenu. Zdá sa vám to bláznivé? Možno to aj tak trochu je, no niektorých ľudí klasika jednoducho nudí a stále vymýšľajú nové a nové spôsoby ako si urobiť výzdobu originálnou a zaujímavou.

Ak chcete mať Vianoce síce tradičné, no predsa len trochu iné, vsaďte na tzv. havajský štýl, ktorý sa rozmáha v zahraničí – nechajte deti povyberať zopár svojich hračiek, ktoré je možné zavesiť na stromček a vyzdobte ho nimi spolu s rôznymi postavičkami či látkovými motýľmi. Uvidíte, o nejaký ten rok sa tento trend dostane aj k nám a vy len mávnete rukou, že tak zdobíte už dávno. Svoje opodstatnenie má najmä pri deťoch, ktoré ozdoby na stromčeku veľmi lákajú. Ak ho dobre upevníte, nemusíte sa obávať, že zničia napríklad drahé gule. Ak si nepotrpíte na vôňu čečiny, pre ktorú si mnohí kupujú živé stromčeky, vyskúšajte ihlany obalené látkou. Táto možnosť je ideálna najmä pre domácnosti, v ktorých sú deti až príliš „bláznivé“ a rodičia už teraz riešia dilemu ako to so stromčekom vymyslieť.

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, facebook.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia