Super správa: Škôlkarom pribudne 5000 nových miest

Super správa: Škôlkarom pribudne
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-09-12 13:06:49 |

Na vyriešenie súčasnej situácie so škôlkami by bolo potrebných takmer 12 500 miest, ale aj schválených 4 780 miest bude veľkou pomocou.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyhodnotilo výzvu na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl. V prvých dvoch kolách uspelo 152 projektov za takmer 40 miliónov eur, vďaka ktorým pribudne v škôlkach spomínaných 4780 nových miest pre deti. „Verím, že to je dobrá správa pre všetkých rodičov, ktorí nielenže budú môcť umiestniť svoje deti do škôlok, ale sa ich deťom aj výrazne skrášlia priestory a zlepší technické vybavenie,“ povedala k tomu šéfka rezortu Gabriela Matečná.

TIP: Nevie sa predškolák zmestiť do kože? Týchto 20 stratégií zaberie

Podľa ministerky rezort školstva eviduje približne 12500 chýbajúcich miest v škôlkach. Predpokladá, že v ďalšom kole výzvy sa podarí navýšiť kapacitu v škôlkach až na 10 000 miest. Z celkovo vyčlenených 77 miliónov eur totiž ešte zostalo 37 miliónov. „Tým by sme chceli pokryť väčšinu nevybavených žiadostí,“ hovorí. Uzávierka tretieho hodnotiaceho kola je 18. októbra.

Najviac žiadostí bolo doteraz schválených v Prešovskom kraji (25), kde vznikne 540 nových miest. Nasleduje Žilinský kraj (23), kde vznikne 678 nových miest pre deti a Trnavský kraj (19), kde bude 548 nových miest.

Spustenie eurofondovej výzvy na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl reaguje na akútny nedostatok miest v škôlkach. Ide o výzvu z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorú ministerstvo vyhlásilo začiatkom novembra minulého roka. Žiadatelia môžu prostriedky využiť na výstavbu nových objektov materských škôl, rozširovanie kapacít existujúcich objektov, stavebno-technické úpravy objektov a areálu, obstaranie materiálno-technického vybavenia a zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov.

Prečítajte si tiež:

Toto dodržiavajte a váš škôlkar bude zdravý ako repa

Ako prežiť prvé týždne v škôlke?

foto. thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia