Ako prežiť prvé týždne v škôlke?

Ako prežiť prvé týždne
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-22 00:01:08 |

Plač, vzdor, hnev, odmietanie, nočné prebúdzanie či opätovné pocikávanie sa – aj tieto nepríjemnosti často sprevádzajú malého škôlkara v prvých týždňoch p nástupe do kolektívu.

Niektorí máte prvé škôlkárske plače za sebou, iným deťom až teraz začína „dochádzať“, že to nebola zmena iba na pár dní, ale musia sa s vami rozlúčiť na niekoľko hodín deň čo deň, no a pri niektorých drobčekoch sa zdá, že sa pre škôlku narodili. Ak ten váš medzi nich nepatrí, nezostáva vám iné, len sa obrniť trpezlivosťou a zachovať pokoj. Dôležité je nevzdávať sa a nepodľahnúť detskému plaču.

Odborníčka radí: Ako dieťa bez problémov vypraviť do škôlky?

Uvedomte si, že škôlka je pre deti skvelá, no je prvým miestom, kde prežívajú prvé vážne odlúčenie od vás, stávajú sa súčasťou kolektívu a stretávajú novú autoritu – učiteľky. Samozrejme, neplatí to pre jasličkárov, ktorí sa v škôlke obvykle cítia ako ryby vo vode. Zvyknú si rýchlejšie, aj keď niektorým chýbajú bývalé pani učiteľky a kamaráti, tak si možno chvíľku poplačú tiež. Môžete si byť istí, že pre deti nad tri roky je škôlka potrebná a je ideálnym doplnkom rodinnej výchovy. Dieťa sa tu stretáva s vecami, ktoré sú doma nedostupné, získava nové zručnosti, učí sa komunikácii a sociálnym zručnostiam. Práve toto sú dôvody, pre ktoré je potrebné prvých pár ťažších týždňov vydržať a nevzdávať to.


Praktické zručnosti, ktoré by mal ovládať nový škôlkár


Dieťa zrazu ocitne v centre mnohých zmien, ktoré sa mu aj páčia, no pociťuje neistotu a úzkosť. Nedokáže ich však odkomunikovať tak ako dospelý človek a vnútorné napätie sa okrem plaču prejavuje najčastejšie vzdorom. Ak ste doteraz boli tou najlepšou maminkou a tatinom na svete a zrazu ste zlí a škaredí, je to len výsledok vzdoru dieťatka a keď sa s novou situáciou vyrovná, opäť bude všetko ako predtým. Dovtedy ho pevne objímajte, pokojne vysvetľujte, túľte si ho, často ho držte za ruku a hovorte mu, ako ho ľúbite.

Viete čo máte robiť, keď vás dieťa nepočúva? Pozrite si video od odborníčky na výchovu.

Situáciu by ste si mohli uľahčiť tým, keď si ráno privstanete. Keď si totiž dieťa uvedomí, že sa chystá do škôlky, začne vzdorovať. Je takmer isté, že kým vám ráno takmer „odídu nervy“, po odprevadení do škôlky, keď zostane v triede, sa upokojí a je ako vymenené. Odborníci pripomínajú, že práve časový stres, do ktorého sa ráno dieťa dostáva, je živnou pôdou konfliktov. Časová rezerva by mala rána upokojiť.

Záchvaty hnevu sú v období začiatkov škôlkárskeho života typické nielen ráno, ale aj po návrate zo škôlky. Dieťa ich dostáva pre úplné banality. Dôvodom je uvoľňovanie napätia a únava, lebo v škôlke má viac aktivít a nových podnetov. Po adaptácii na nový rytmus sa to zmení, no zatiaľ ho ukladajte na spánok o niečo skôr.

Najlepšie, čo môžete teraz robiť, je venovať čas po vyzdvihnutí zo škôlky dieťaťu. Navarte a upracte až potom, keď ho uložíte. Tých pár týždňov sa to dá určite vydržať. Choďte spolu na ihrisko, na prechádzku, čítajte si, kreslite, skladajte kocky. Dieťa nerozumie tomu, že vy ste boli v práci a teraz vás čakajú ďalšie povinnosti doma. Ono vie, že bolo bez vás a teraz sa chce uistiť, že ho stále milujete a budete s ním.

Prečo si záchvaty hnevu musíte „užívať“ práve vy? Je to jednoduché - deti prejavujú vzdor a agresivitu vtedy, ak sú si isté, že to nevedie k ohrozeniu lásky z vašej strany. Skrátka, vedia, že ich milujete, preto najviac vzdorujú pri vás – rodičoch.

Prečítajte si tiež:

Ako u detí vzbudiť zodpovednosť voči škôlke

Chcete vychovať šťastné deti? Buďte uvoľnení

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia