Vety, ktoré by ste nikdy nemali hovoriť dospievajúcej dcére

Vety, ktoré by ste
Zdroj: gettyimages.com
2020-05-09 16:30:00 |

Na sebadôveru detí majú od počiatku zásadný vplyv matka s otcom. To, akým spôsobom s potomkami komunikujú má podstatný vplyv na utváranie detských osobností a dôveru v samých seba.

Väčšinu z toho sa rodičia učia za pochodu, improvizujú a niečo preberajú zo svojho vlastného detstva. Nie je hanbou, že si občas nevedia rady a potrebujú sa poradiť. Prinášame preto malý prehľad toho, ktoré vety by ste mali zo svojho slovníka vylúčiť, ak chcete, aby z vašej dcéry vyrástla sebavedomá žena.

  •                Nejedz toľko, lebo budeš tučná a nikto ťa nebude chcieť.
  •              Mala by si so sebou niečo robiť, hrozne si pribrala.
  •              Prečo nemôžeš byť, ako … (niekto).
  •              Rada ťa budem mať, až keď …(niečo).
  •              Z teba nikdy nič nebude.
  •              Čo to máš zase na sebe? Pozri sa, ako vyzeráš!
  •              Budem na teba hrdá, až keď niečo dokážeš.
  •              To nezvládneš, na to nemáš.
  •              Keď budeš robiť to a to/budeš taká a taká, nebudem ťa mať rada.
  •              Keby sme ťa  nemali, bolo by nám lepšie.

Kritickým obdobím budovania sebadôvery je puberta. Vtedy dievčatá hľadajú svoju identitu, cestu, ktorou by sa chceli vo svojom živote začať uberať. Vyššie zmienenými vetami, jej toto putovanie môžete skomplikovať viac, ako si myslíte. „To, aké slová počujeme alebo sami hovoríme, ovplyvňuje naše myšlienky, a následne aj naše činy či vnímanie reality okolo nás. Slovo dokáže tvoriť, liečiť, ničiť aj zraňovať. Často stačí jedna veta tohto typu, a naše dieťa na základe toho uverí  klamstvu o tom, že nemá žiadnu hodnotu, začne o sebe pochybovať, zmýšľať negatívne a odmietať seba aj svoje telo. Veľmi často môže aj jedna taká veta viesť k pocitom menej cennosti, úzkostiam či poruchám príjmu potravy,“ vysvetľuje psychologička Šárka Kučerová, garantka Projektu sebadôvery.

Začnite pri sebe

Vaša dcéra sa musí v puberte vyrovnať so svojím novým telom, ktoré naberá ženské krivky. Určite si tiež sama pamätáte, že zvyknúť si na rastúce prsia, alebo zadok, nie je vôbec jednoduché. Stačí jedna nevhodná poznámka a celoživotný komplex je na svete. V období dospievania by ste si preto mali dať ešte väčší pozor na to, ako s dcérou hovoríte. Základom úspechu je však pozitívny vzťah k sebe samej.Pokiaľ je maminka nespokojná sama so sebou, môže tieto pocity nevedomky prenášať aj na svoje dcéry, ktoré sú veľmi citlivé na komentáre a hodnotenie dospelých, hovorí Kučerová. Pokiaľ sa teda neustále negatívne hodnotíte, nemôžete očakávať, že sa vaša dcéra bude na svoje telo pozerať inak.

Pozor na zákerné komplimenty

„Tebe to ale svedčí, neschudla si?“ Aj dobre mienený kompliment dokáže sebadôverou poriadne otriasť. Zdanlivo pozitívne reči o vzhľade dokážu totiž priviesť pozornosť k určitým vzhľadovým rysom. Keď dcére poviete, že jej to svedčí a naviažete otázkou, či neschudla, tak vlastne hovoríte, že záleží na jej váhe a krásna bude len vtedy, keď bude chudá. Naopak sa bavte o tom, čo vašu dcéru zaujíma a v čom je dobrá. Skladajte jej konkrétne komplimenty, ktoré sa netýkajú jej vzhľadu. Jedine tak ju naučíte poznať hodnotu úspechu a vlastností nesúvisiacich s tým, ako vyzerá.

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia