10 vecí, ktoré by mala vedieť vaša dcéra v 10 rokoch

10 vecí, ktoré by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-24 00:30:20 |

V živote bude čeliť výzvam, ktoré nebudú vždy jednoduché. Na to, aby ste z nej vychovali sebavedomú zrelú ženu, nezabudnite na tieto dôležité veci.

K najdôležitejším pilierom každého človeka patrí rodina. Od toho, aký základ v nej vaša dcéra dostane, sa bude odvíjať jej ďalší život. Na to, aby dokázala zvládnuť niektoré prekážky, ktoré jej život pripraví, potrebuje sa mnohé veci dozvedieť od najbližších. Čo by mala od vás počuť?

1. Ako ju zbožňujete. Bez ohľadu na to, s čím nesúhlasíte a hoci niekedy aj kričíte, mala by vedieť, že je stredom vášho vesmíru - vždy.

2. Ako variť. Desaťročná slečna by mala byť schopná pripraviť malé pokrmy, ako sú vajíčka, cestoviny, toasty, sendviče či šalát. Pustite ju do kuchyne a zapájajte do prípravy jedál.

3. Prichádzajú zmeny tela a mala by vedieť, čo má očakávať. Vysvetlite jej, že s hormonálnymi zmenami vplývajúcimi na výzor prichádzajú aj emočné zmeny. Pripravte sa na to aj vy. Práve 10 rokov je ten vek, kedy sa dievčatá nenápadne začínajú meniť na ženy.

4. Varujte ju pred drogami. Bohužiaľ, drogy sú hrozbou pre deti a zatvárať pred tým oči nepomôže. Ukážte jej, možno aj na príkladoch z okolia alebo na príkladoch známych ľudí, čo dokážu drogy urobiť. Varujte ju pred experimentovaním s nimi.

5. Porozprávajte sa s ňou o reálnom živote, o sexualite. Pre mnohých rodičov je to ťažké, ale určite je lepšie, ak niektoré informácie dostane doma, a nie na ihrisku či v škole od kamarátok. Nepotrebuje vedieť každý detail, ale malý rozhovor jej pomôže cítiť sa zrelšou a viac o sebe premýšľať.

6. Vysvetlite jej, že ľudia žijú v rôznych sociálnych a ekonomických podmienkach. Nie každý musí byť taký šťastný ako ona. Učte ju pomáhať iným  a všímať si svoje okolie. Učte ju, ako sa správať k zvieratám. Zoberte ju do útulku alebo skúste vymyslieť, komu by mohla pomáhať.

7. Peniaze nerastú na stromoch. Učte ju, že nič nie je zadarmo. A to aj vtedy, keď práve vy problém s peniazmi nemáte. Hospodáriť by mal vedieť každý. Keď dostane peniaze na narodeniny či iné sviatky, pomôžte jej s nimi správne nakladať.

8. Vzhľad síce nie je všetko, ale je dôležitý. Mala by vedieť, že osobná hygiena a vhodné oblečenie na rôzne udalosti je niečo, čomu je v živote ženy potrebné prikladať význam. Naučte ju starať sa o seba tak, aby sa nemusela v škole hanbiť. Hormonálne zmeny v tomto veku znamenajú aj to, že telesný pach je výraznejší, preto je potrebné na hygienu dbať ešte viac ako doteraz. Aj keď je v rodine nedostatok peňazí, umyť sa a preprať veci si môže každý.

9. Nie každý bude vždy milý. Vo veku 10 rokov nikto nikomu nič nedaruje. Dievčatá začínajú medzi sebou bojovať, všímajú si nedokonalosti a vedia byť pekne ostré. Tvoria sa skupinky, začína ohováranie. Všímajte si svoju dcéru, či nie je šikanovaná alebo naopak, nepatrí do skupinky, ktorá niekoho šikanuje. Povzbudzujte jej sebavedomie.

10. Život nie je ľahký. Bude čeliť výzvam, ktoré sa zdajú kruté a nemožné. Bude potrebovať sebadôveru, rodinu a vytrvalosť, aby prešla niektorými situáciami. Je dôležité, aby vedela, že život jej prinesie sériu vzostupov a pádov a vy ako rodičia ste tými, kto by ju mal pripraviť na to, vysporiadať sa s nimi.

Týchto 10 vecí je dobrým východiskom pre začiatok ťažkých nedospelých a dospievajúcich rokov. Pomáhať deťom s manévrovaním životom je našou prácou rodičov, aj keď sme si to ešte sami celkom neuvedomili.

Prečítajte si tiež:

V tomto vek prichádza k najväčšej emocionálnej zmene u chlapcov

Ako mať šťastné a spokojné deti? Skúste týchto 5 vecí

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: huffpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia