Deťom by mal čítať otec: Výsledok vás ohromí

Deťom by mal čítať
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-20 15:30:00 |

Deti, ktorým rozprávky pred spaním čítajú otcovia, majú lepšie jazykové zručnosti ako ich rovesníci. Dôležité je to najmä do dvoch rokov veku dieťaťa.

Deti ťažia najmä z príbehov, ktoré im pred spaním čítajú ocinovia. Odborníci tvrdia, že by mali vyvinúť osobitné úsilie, aby si na večerné čítanie deťom čas našli a neváhali dlho. Dieťa to potrebuje najneskôr do dvoch rokov veku. Zo štúdie Harvardskej univerzity vyplýva, že pozitívne účinky čítania sa prejavia zhruba po roku. „Aj keď je čítanie často vnímané  skôr ako ženská činnosť, zistili sme, že pre rozvoj jazykových zručností detí je významnejšie to, keď im čítajú otcovia,“ hovorí autorka štúdie Elisabeth Duursma.

Otcovia viac otvárajú fantáziu

Prečo je čítanie otcov lepšie ako čítanie mám? Mamy majú podľa odborníkov pri čítaní tendenciu klásť deťom „učiteľské“ otázky, ako napríklad: „Koľko jabĺk mal ježko?“, kým otcovia favorizujú viac abstraktné otázky vyvolávajúce nápadité diskusie. Napríklad keď čítajú príbeh, v ktorom sa spomína rebrík, akosi prirodzene povedia niečo ako: „Och, rebrík. Spomínaš si, ako sme viezli minule rebrík hore na aute?“ a zavedú reč aj na úplne iné témy. „Toto je skvelé pre jazykový vývoj dieťaťa, lebo je donútené viac používať mozog. Je to kognitívne náročnejšie,“ konštatuje Duursma.


12 najpodivnejších detských kníh všetkých čias


Ak žije s dieťaťom mamina sama alebo otec jednoducho nemá na večerné čítanie deťom priestor, nemusí sa trápiť. „Vždy, nech už číta ktokoľvek, touto aktivitou rozširujeme slovnú zásobu detí a dodávame im pocit bezpečia, čo má hlboký vplyv na ich schopnosť učiť sa,“ vysvetľuje expert na rodičovstvo Justin Coulson. Ako dodáva, výskumy opakovane ukázali, že čítanie rodičov deťom pred spaním zlepšuje kvalitu vzťahov, akademické výsledky a zvyšuje odolnosť detí.

Smutnou realitou súčasnosti je, že napriek mnohým výhodám, ktoré čítanie prináša, mnoho rodičov nečíta deťom rozprávky pred spaním vôbec alebo iba raz za šesť mesiacov, čo je naozaj príliš málo. Ak dokážete obetovať denne tých 10 až 15 minút na to, aby ste ratolestiam niečo prečítali, podľa expertov  sú to určite tie minúty, ktoré sú využité naozaj efektívne a užitočne.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia