Chcete múdrejšie dieťa? Urobte toto a do mesiaca uvidíte zmenu

Chcete múdrejšie dieťa? Urobte
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-14 13:30:00 |

Asi vás to neprekvapí. To, čo treba urobiť, je obmedziť u dieťaťa elektroniku, vrátane televízie, na maximálne 2 hodiny denne. Zmenu vraj určite neprehliadnete!

Vývoj detského mozgu sa po viac ako dvoch hodinách strávených pri elektronike spomaľuje. Deti strácajú záujem o veci okolo seba. Vedci sa domnievajú, že obrazovky nedokážu stimulovať mozog tým istým spôsobom ako čítanie kníh a tiež to vedie k menej kvalitnému spánku, ktorý je pre rozvoj dieťaťa nevyhnutný. Deti, ktoré trávia pri elektronických zariadeniach najviac času, majú podľa výsledkov štúdie z Kanady zhruba o 5 percent nižšiu kognitívnu funkciu mozgu než ostatné 8 až 11-ročné deti.

Vedúci autor štúdie, doktor Jeremy Walsh zdôrazňuje, že dôležitá je najmä rovnováha činností, ktorým sa deti venujú. „Pre kognitívne zdravie dieťaťa je dôležitý celý deň. Najväčšie prínosy pre poznávanie a zdravý rozvoj sme zistili u tých detí, ktoré sa držali odporúčaní na čas strávený vonku, pri fyzickej aktivite, pri psychickej aktivite, pri elektronike či pri spánku,“ uviedol. Čím väčšia je u detí rovnováha činností, tým lepšie je ich globálne myslenie. „Jednoznačne sme zistili, že viac ako dve hodiny času na obrazovke boli spojené s chudobnejším kognitívnym vývojom,“ zdôraznil.

Zo 4500 amerických detí, ktoré si štúdia všímala, len 20 spávalo denne od 9 do 11 hodín, pravidelne malo popoludní hodinu fyzickej aktivity a čas na obrazovke obmedzený na maximálne dve hodiny. Deti obvykle trávia viac času pri elektronike, menej sa hýbu a čas spánku je kratší. Napríklad do obrazoviek pozerajú denne priemerne 3,6 hodiny. Keďže ide o americké deti, niet divu, že takmer pätina z nich je obéznych a fyzickej aktivite sa ich vo voľnom čase venuje len 18 percent. Netreba však zabúdať, že to isté hrozí aj naším deťom, ak pripustíme, aby väčšinu času trávili pri elektronike.

Ak vám záleží na zdravom vývoji vášho potomka, najdôležitejšie je podľa výskumníkov limitovať čas pri elektronike a dohliadnuť na dostatočne dlhý a kvalitný spánok. Práve tieto dve činnosti majú najsilnejší vplyv na kognitívny vývoj, zatiaľ čo fyzická aktivita sa spája s telesným zdravím. „Každá minúta strávená na obrazovke nevyhnutne vytlačí minútu spánku alebo kognitívne náročných aktivít. V prípade, že dieťa je na obrazovke večer, je to ešte výraznejšie,“ skonštatoval Dr. Eduardo Esteban Bustamante z univerzity v Illinois v USA. Vtedy je ideálnou činnosťu čítanie, ale to všetci vieme...

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: cheori.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia