Prečo nie je dobré nechať dieťa vždy vyhrávať

Prečo nie je dobré
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-23 00:30:55 |

Robíte to aj vy, že necháte ratolesť vždy vyhrať, aby bola spokojná? Odborníčka upozorňuje, že to môže narobiť viac škody ako úžitku.

Či už je to pri spoločenskej hre, pri športe alebo počas diskusie, ak vždy doprajete dieťaťu nezaslúžené víťazstvo, nerobíte dobre. Naopak, mali by ste ho naučiť premýšľať nad tým, ako sa k víťazstvu alebo prehre dopracovalo. „Dôležitý nie je iba výsledok, ale aj to, ako k nemu dospejeme,“ zdôrazňuje psychologička Lyn Fynová. Nahnevaný porazený, zničený hrdina – aj to je účasť, ktorá sa počíta, nielen radosť víťaza.

To, ako prežívame v dospelosti triumfy a prehry, pramení z detstva. I keď nechať dieťa zvíťaziť je lákavé, na radosť v jeho očkách sa pozerá rád každý rodič, nemali by sme to aplikovať pravidelne. Manipulované víťazstvá sú podľa Fynovej dobré pre rozvoj sebavedomia u dieťaťa vtedy, ak ich použijeme občas. „Život nie je taký, že by rodičia mali pripravovať svoje deti na to, že budú vždy iba víťaziť, naopak, musia ich pripravovať aj na životné prehry,“ pripomína.  Takže bez ohľadu na to, či ide o jednoduchú kartovú hru alebo o rozhovor na vážnu tému, vždy zvážte, či je vhodné nechať dieťa nad vami vyhrať. Prečo to nie je vždy dobré?

Malé víťazstvá, ktoré sa zdajú byť neškodné, v skutočnosti vytvárajú škodlivý precedens. Nielen pre vaše dieťa, ale aj pre váš vzťah s ním. „Dieťa musí vidieť rodiča ako niekoho, kto má veci pod kontrolou. Majte na pamäti, že veľmi dobre vie, kedy nevyhralo legitímne,“ tvrdí psychologička. Znepokojujúce je podľa nej to, že kumulatívny účinok všetkých malých víťazstiev je vážny. „Ak si dieťa myslí, že má veci pod kontrolou, môže z neho vyrásť veľmi úzkostlivý človek. Dieťa potrebuje vedieť, že rodič je silný a dokáže vyhrať,“ zdôrazňuje.  Zároveň upozorňuje na to, že ak si dieťa zvykne „lacno“ vyhrávať, každú, aj tú najmenšia prehru či sklamanie v neskoršom živote, ponesie veľmi ťažko. Môže mať problémy so začlenením sa do kolektívu, s kamarátstvami a ak nebude vždy tým najlepším zo všetkých, hrozia mu aj depresie.  

Odborníčka zároveň upozorňuje, že rovnako škodlivý je aj druhý extrém – ak sa k dieťaťu za každých okolností správame kruto a kriticky. „Prijatie neustálej kritiky znamená vnímať ju ako cestu vpred. Tak to však nie je,“ zdôrazňuje Fynová.

Prepáč, porazený!

Zvládať prehru nie je nikdy jednoduché a ani dospelý človek to nedokáže vždy „ustáť so cťou“. Často sa však s hrdosťou nedokážeme vysporiadať ani s výhrou, ktorú by sme mali prijať skôr s pokorou než s povýšeneckou nadutosťou.  

Ak vám záleží na tom, aby vaše dieťa dokázalo v budúcnosti prijímať výhry aj prehry so zdvihnutou hlavou, vyskúšajte tieto stratégie.  

Keď hráte hru, nechajte „schválne“ dieťa vyhrať raz alebo dvakrát, potom už hrajte férovo. Možno budete sami prekvapení, ako rýchlo vás ratolesť dokáže reálne poraziť aj bez toho, aby ste jej darovali víťazstvá z ľútosti či z milosti. „Ak necháte dieťa vždy vyhrať, nikdy sa nenaučí prehry prijímať,“ varuje Fynová.

Rodičia podľa odborníčky často nedávajú dieťaťu možnosť zažiť aj niečo iné než zmanipulované víťazstvá zo strachu, že to môže nejako narušiť ich vzťah. Kým generácie pred nami používali skôr autoritatívnu výchovu, v dnešnej dobe sme sa prehupli viac k priateľskej výchove, do ktorej sa to akosi nehodí. „Snažíme sa o menej konfrontačné vzťahy s deťmi, ukazujeme im len pozitívne veci a učíme ich vyhrávať. Mali by sme si však uvedomiť, že k šíreniu spoločenských pravidiel patria okrem výhier aj straty a porážky a ich zvládanie,“ podotýka odborníčka.

Takto pomôžete dieťaťu prijímať víťazstvá a prehry

1. Vyberajte múdro

Zvoľte vždy hru primeranú veku dieťaťa, v ktorej má reálnu šancu na výhru.

2. Nechajte dieťa vyhrať prvé dva razy

Deti sa nudia a strácajú záujem, ak sa im od začiatku nedarí.  Doprajte im pár výhier, no potom začnite hrať poctivo a doprajte im spravodlivú výhru či prehru.

3. Buďte dobrým vzorom

Ak prehráte, nestrácajte nervy. Pripustite, že dieťa bolo lepšie a povedzte, že v ďalšom kole sa musíte viac posnažiť.

Ukážte deťom, že aj vy v živote niekedy prehrávate a vysvetlite im, že to nie je koniec sveta. Samozrejme, môžete byť z toho frustrovaní a smutní, to je jednoducho život. Nesnažte sa byť za každú cenu veselí, keď vás prehra naozaj bolí.

4. Vytvárajte modelové stratégie zvládania prehier

Sledujte spolu šport, aby deti videli, že vždy niekto vyhrá a niekto prehrá. Upozornite aj na nešportové správanie, na tresty za prešľapy, fauly a podobne, ale aj na to, ako si víťaz s porazeným potrasú rukami.

Ak sa vaše dieťa venuje nejakému športu, zistite si o ňom čo najviac, aby ste sa mohli porozprávať o možnostiach výhry a prehry.

Ak je dieťa v nejakom športe slabé, nenúťte ho venovať sa mu len preto, lebo vy to chcete. Nájdite vhodnejšiu disciplínu.  

Mohlo by vás tiež zaujať:

Ako vychovať spokojné dieťa: Príliš veľa lásky ho nepokazí

S deťmi sa dá dohodnúť. Ako na to?

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia