10 spôsobov, ako u detí budovať emočnú inteligenciu

10 spôsobov, ako u
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2020-07-11 00:30:00 |

Viesť deti k tomu, aby vnímali seba a svoje okolie neznamená nútiť ich denne sedieť 20 minút na meditačnom vankúši a ponoriť sa do seba.

Na to, aby sme z detí vychovali vnímavé osobnosti s rozvinutou emočnou inteligenciou, je potrebné vynaložiť nejaké to úsilie. Neznamená to však, že hneď treba vyhľadať terapeuta, stačí využiť k tomu každodenný život. Vnímavosť k okoliu podľa psychologického výskumu znižuje u ľudí pocity úzkosti a depresie, zvyšuje šťastie, zvedavosť a angažovanosť, upokojuje zložité emócie a traumy. Deťom pomáha lepšie sa sústrediť na učenie, zaostriť pozornosť na dôležité veci a lepšie sa rozhodovať.


TIP: Ako pomôcť deťom k zdravému sebavedomiu


V dnešnom uponáhľanom svete sa city a vnímanie iných dostávajú na vedľajšiu koľaj a ľudia sa čím ďalej tým viac odcudzujú sami sebe. Nedávna štúdia prišla s prekvapivým záverom, že mladí ľudia by radšej dostávali 10 minút elektrické šoky na nízkej úrovni než by mali stráviť 10 minút sami so svojimi myšlienkami bez elektroniky. Vyhýbajú sa skúsenostiam, ktoré by im mohli ublížiť. Ľudská bytosť pritom potrebuje zažiť určitý stupeň bolesti, aby sa v nej mohol rozvinúť súcit. Každé dieťa jednoducho potrebuje padnúť občas na kolená, zažiť sklamanie, poníženie, cítiť smútok, lebo práve z týchto skúseností rastie a stáva sa vnímavejším voči svetu. Ak deti pred všetkými negatívnymi zážitkami za každú cenu chránime, obráti sa to proti nám.


10 malých momentov dňa, kedy môžeme u detí prehlbovať vnímavosť

Ak si myslíte, že na také veci, ako je učiť dieťa vnímavosti, naozaj nemáte čas, ukážeme vám situácie, ktoré sú na to ako stvorené. Sú to krátke okamihy z každodenného života, ktoré ho úplne prirodzene učia vnímať svet okolo seba. Verte či nie, veľa urobí aj to, keď niekedy dieťa podržíte dlhšie za ruku alebo objímete pevnejšie ako obvykle. Čo môžete robiť pre to, aby ste vychovali citlivú a vnímavú osobnosť?

Poležať si pár minút ráno vedľa seba len tak v posteli.

Dať si pusu.

Pri čakaní v rade chytiť dieťa za ruku.

Chytiť dieťa za ruku, keď čakáte na semafore.

Upozorniť dieťa na štebot vtákov.

Počúvať spoločne smiech.

Počúvať vodu po otočení kohútika.

Vnímať vietor v tvári.

Všímať si, ako si berieme do úst prvé sústo.

Nájsť si pár sekúnd na objatie.

Spolu s deťmi môžete vymyslieť desiatky ďalších podnetov, ktoré sa im vynoria v mysli aj o desiatky rokov. Sú to maličkosti, ktoré časom nadobudnú na veľkosti. Tak, ako dnes pre vás vôňa maminho nedeľného obeda z kuchyne alebo zvuk otcovho holiaceho strojčeka...

 


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia