Stále zaľúbení rodičia na deti menej kričia

Stále zaľúbení rodičia na
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-31 00:01:00 |

Pre niekoho trápne prejavy náklonnosti rodičov na verejnosti sú tajomstvom šťastného detstva. Vedci zistili, že rodičia, ktorí sú vo vzťahu šťastní, na deti kričia omnoho menej.

Deti, najmä tie väčšie, síce berú prejavy náklonnosti svojich rodičov s rozpakmi, no nová štúdia ukazuje, že z toho majú prospech. Analýza života 5000 domácností ukázala, že rodičia, ktorí sa častejšie bozkávajú, držia za ruky a prejavujú si lásku, sú pokojnejší a vo vzťahu k deťom láskavejší. Je veľmi pravdepodobné, že ak sú vzťahy medzi rodičmi napäté, premietne sa to aj do vzťahu k deťom.

Štúdia Inštitútu pre vzdelávanie a Univerzity vo východnom Anglicku ponúka zaujímavý pohľad na vzťahy. Ukazuje, že ženy sú tie, ktorým manželia viac „lezú na nervy“ a dokonca častejšie pomýšľajú na rozvod ako muži. Vedci požiadali rodičov obidvoch pohlaví, aby odpovedali na celý rad otázok týkajúcich sa ich vzťahov a rodinného života, vrátane toho, ako často so svojimi deťmi stolujú alebo im pomáhajú s domácimi úlohami. Kým 44 percent otcov tvrdilo, že manželka alebo partnerka im „lezie na nervy“ zriedka alebo nikdy, takúto odpoveď dalo o šesť percent menej mám.

Za prekvapujúci označili odborníci výsledok týkajúci sa hodnotenia vzťahu – zatiaľ čo jeden z 10 opýtaných označil svoj vzťah za nešťastný alebo veľmi nešťastný, rovnaký podiel opýtaných označilo vlastné manželstvo alebo vzťah za dokonalé.

Ako vedci konštatujú, romantika zo vzťahov ešte ani v dnešnej dobe úplne nevyprchala a prejavy náklonnosti medzi otcami a mamami sú pomerne časté. S partnerom sa bozkáva často alebo pravidelne 69 percent opýtaných mužov a 67 opýtaných žien. Pri otázkach týkajúcich sa vzťahu rodič – dieťa odborníci zistili, že u mám je o 16 percent vyššia pravdepodobnosť ako u otcov, že na svoje deti kričia, no zároveň im dvakrát viac pomáhajú s domácimi úlohami.

Zaujímavé je tiež zistenie, ako sa do vzťahu rodič – dieťa premieta to, keď jeden z rodičov príde o prácu. Ak o ňu príde mama, významne menej prenáša túto frustráciu na deti a menej na ne kričí. Úplne opačne reagujú po strate zamestnania otcovia - k deťom sa správajú horšie, kričia na ne a prenášajú na ne svoje nepríjemné pocity z tejto životnej situácie.

Vedci tiež zistili, že čím viac detí páry majú, tým je pravdepodobnejšie, že na ne častejšie kričia a čím menej detí je v rodine, tým je väčšia pravdepodobnosť, že ich viac chvália a menej na ne kričia. Toto zistenie nepovažujú za prekvapujúce, lebo je úplne zrejmé, že pri viacerých deťoch je vo všeobecnosti viac kriku a menej disciplíny, nijako to však nesúvisí s množstvom lásky, ktorú dostávajú.

Ďalším záverom zo štúdie je ten, že zosobášení rodičia majú vzťahy šťastnejšie ako rodičia, ktorí síce žijú v spoločnej domácnosti, no nezobrali sa. Ukázala tiež jasnú súvislosť medzi úrovňou lásky medzi rodičmi a jej vplyv na deti. “Šťastné mamy a otcovia sú viac zapojenými rodičmi,“ konštatuje sociologička Svetlana Speight. „Je tiež naozaj dôležité pochopiť, čo robí otcov dobrými otcami a ako z tejto analýzy vyplýva, dôležitú úlohu v tom zohráva aj ich citový a milostný život,“ pripomína. Ako dodáva, možno jednoznačne konštatovať, že rodičia, žijúci v láskyplnom vzťahu, sú úspešnejší pri výchove detí. 

Prečítajte si tiež:

Tieto tri chyby robia najčastejšie otcovia batoliat

Mentálne silní rodičia robia týchto 13 vecí


Foto: thinkstock.com
Zdroj: telegraph.co.uk

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia