Naučte dieťa podeliť sa o hračky

Naučte dieťa podeliť sa
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-10-01 00:01:42 |

Batoľatá milujú svoje hračky a nechcú ich požičiavať. Kedy je ten správny čas učiť ich podeliť sa s ostatnými?

Očakávať od batoľaťa, že s radosťou požičia niekomu hračku, nie je rozumné. Drobci sú známi sebeckým správaním. Je to jednoducho prirodzená súčasť vývoja a v útlom veku nie sú na rozdeľovanie sa pripravené. Každé dieťa postupuje od individuálnej hry cez paralelnú ku kooperatívnemu hraniu. Aj pre tie staršie je delenie sa o hračky a požičiavanie ťažké. Myslia predovšetkým na seba a svoje potreby. Existuje však niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby sa ratolesť naučila umeniu podeliť sa s ostatnými.

1. Berte ohľad na vývojové míľniky dieťaťa

Vo veku dvoch rokov batoľa prechádza z individuálnej hry k hraniu sa popri iných deťoch. Z toho, že je medzi inými deťmi, môže byť síce nadšené, no na delenie sa o hračky či iné jeho veci ešte pripravené nie je. V troch rokoch si začínajú deti hračky požičiavať a všímajú si kamarátov. Štyri roky veku sú tým medzníkom, kedy sa už dokážu podeliť. No až niekedy okolo 6 – 7 rokov úplne pochopia ako sa deliť a spoločne sa hrať.  

2. Rozprávajte sa o tom s dieťaťom

Deti najprv musia pochopiť, čo to znamená vlastníctvo určitej veci. Môže byť veľmi ťažké vysvetliť im, aké majú možnosti a aké výhody im z podelenia sa s ostatnými plynú. Ako rodičia máme zodpovednú úlohu pomôcť ratolestiam naučiť ich, aby sa dokázali s inými o svoje veci podeliť. Pomôže to, ak sa s dieťaťom budete o tom rozprávať, ukazovať mu príklady a čítať príbehy o kamarátoch, ktorí si hračky požičiavajú.

3. Buďte vzorom

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako naučiť dieťa podeliť sa, je trénovať tento model správania tým, že sami sa dokážeme podeliť – s ním, s partnerom, s priateľmi a podobne.

4. Buďte trpezliví a pozitívni

Majte na pamäti, že dieťa nie je lakomé úmyselne. Stále sa učí a pozoruje okolie. Namiesto kriku a dohovárania za to, že nechce svoje veci požičiavať, sa zamerajte na pozitívne správanie. Vždy, keď sa o niečo podelí, ho chváľte. Je pravdepodobnejšie, že to urobí aj nabudúce, lebo je hrdé na uznanie, ktorého sa mu za požičanie hračky alebo čohokoľvek iného dostalo.

5. Dôležitá je prax

Vynikajúcou praxou je hranie sa detí v skupinách. Vhodné sú hry, pri ktorých je potrebné, aby si deti nejakú vec požičiavali alebo sa o ňu delili. Vymyslite aktivity, pri ktorých sa striedajú. Lepšie ako samostatné sa hranie sú skupinové hry. Doprajte dieťaťu dostatok času a vytvorte príležitosti, aby si takéto správanie nacvičilo v praxi. Ideálnym miestom sú ihriská, kde je potrebné počkať, než sa uvoľní hojdačka, šmýkačka, preliezačka alebo rôzne detské herne, v ktorých je takisto potrebné počkať, než sa dieťa dostane na rad pri niektorej z aktivít.

6. Pomáhajte dieťaťu pri riešení konfliktov

Keď vznikne konflikt, lebo dieťa nechce požičať hračku alebo ťahá hračku druhého dieťaťa, ktoré ju nechce pustiť z ruky, pomôžte mu prejsť cez tento problém, no nechajte ho byť súčasťou riešenia. Dajte mu možnosť vyjadriť svoje vlastné pocity a povzbudzujte ho, aby počúvalo aj pocity ostatných detí.

Vo chvíli, keď bude dieťa schopné pochopiť pocity druhých, dokáže sa podeliť. Držte sa pravidla „Hra je pre deti prácou, ktorá je veľmi dôležitá a učia sa pri nej o živote...“

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: familyshare.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia