Zvraciate v tehotenstve až priveľa?

Zvraciate v tehotenstve až
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-30 12:01:20 |

Ak patríte k percentu žien, ktoré prvé mesiace tehotenstva trávia s úplne „rozhádzaným“ žalúdkom na toalete, vyskúšajte rady, ako toto obdobie možno čo najprijateľnejšie prežiť.

Tehotenskou nevoľnosťou trpí podľa štatistík 80 percent žien, no percento z nich má problémy neporovnateľne väčšie. Trpia nadmerným tehotenským dávením, po latinsky Hyperemesis Gravidarum (HG). Jasnejšie povedané, tieto ženy dávia bez preháňania aj 30-krát denne. S touto diagnózou bojuje aj v súčasnosti snáď v celom svete známa vojvodkyňa z Cambridge Kate Middleton.

HG, to nie je len ranná nevoľnosť, po ktorej sa žene ako tak uľaví a dokáže fungovať v rodine i v práci, ale aj niekoľkotýždňový, dokonca i niekoľkomesačný boj s neustálym dávením. Organizmus niektorých tehotných žien, ktoré sa s týmto problémom stretnú, je tak vyčerpaný a dehydrovaný, že skončia v nemocnici. Ak nie ste schopná udržať v sebe jedlo ani tekutiny, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, aby ste neublížili sebe ani bábätku. Môžete sa totiž veľmi rýchlo dehydrovať.

Na prácu zabudnite

Pre Hyperemesis gravidarum je typické, že stavy nadmerného dávenia a nevoľnosti sa striedajú s krátkymi obdobiami úľavy, aby sa znovu vrátili v celej svojej sile. Keď sa cítite lepšie, v žiadnom prípade nepodľahnite pokušeniu dobehnúť zameškané a vrhnúť sa naspäť do pracovného kolotoča alebo na domáce práce. Týmto svoj stav môžete ešte zhoršiť. Nemožnosť naplno pracovať a starať sa o domácnosť tak ako predtým nie je prejavom slabosti, ale stavu, v ktorom sa nachádzate. Zistí to každá žena, ktorá sa s HG stretne.

Ak touto diagnózou trpíte pri prvom bábätku, máte to o niečo jednoduchšie. Ak už doma ratolesti máte, nesnažte sa starať sa o ne rovnako ako predtým, ale pousilujte sa zabezpečiť im opateru – u starých rodičov, iných príbuzných, priateľov, v jasliach, škôlke či škole. Necíťte sa vôbec previnilo, jednoducho práve vy trpíte touto diagnózou a potrebujete pomoc.

Ak neskončíte v nemocnici, ale ste doma, ideálne je, ak partner môže robiť z domu. Okrem toho, že budete mať pri sebe blízku osobu, ktorá vám dodáva istotu, jeho prítomnosť vás rozptýli a odvedie od neustálych myšlienok na to, ako sa cítite.

Netrápte sa teraz tým, či máte doma poriadok alebo neporiadok. Všetko počká. Keď sa pustíte do fyzickej činnosti, vaše zvracanie sa môže ešte zhoršiť. Najdôležitejšie je dať si pauzu.

Preč z kuchyne

Veľa žien zistí, že zvracanie u nich spúšťajú aj zmyslové podnety ako sú zvuky, pohybujúce sa vizuálne obrazy, jasné svetlo, pohyb vzduchu z otvoreného okna či zápach. Urobte všetko pre to, aby ste sa vyhli spúšťačom dávenia. Ženy trpiace HG majú väčšinou silnú averziu k rôznym potravinám a vôňam jedla. U niektorých pocit na dávenie vyvolá už len pohľad na jedlo alebo rozprávanie o ňom. Mnohým averzia k určitému jedlu, ktoré vyvolalo u nich pocit na zvracanie, zostane aj po pôrode. Varenie býva obvykle činnosťou, ktorú musia tehotné ženy a HG úplne vynechať. Jedinou možnosťou, ako sa nevoľnosti vyhnúť, je držať sa ďaleko od kuchyne.

Ak nedokážete udržať v sebe vodu, skúste cmúľať kocky ľadu vyrobené z čistej vody, vody s kúskom zázvoru alebo z ovocných štiav. Usrkávajte ich veľmi pomaly slamkou. Niekedy je lepšou voľbou balená minerálka ako voda z vodovodu.

Nemocnici sa nebráňte

Ak lekár rozhodne, že je potrebná hospitalizácia, nebráňte sa tomu. Infúzie a injekčne podávané antiemetiká, teda lieky potláčajúce pocit na zvracanie a vracanie, vám poskytnú hodiny oddychu, ktoré sú dôležité pre vašu fyzickú aj psychickú pohodu.

Nemyslite dlho dopredu a netrápte sa tým, ako dlho tento stav ešte potrvá. Premýšľať nad tým, že máte pred sebou ešte ďalších desať či dvadsať týždňov nevoľností, vám na pokoji nepridá. Verte tomu, že už to nepotrvá dlho. Každý večer si povedzte, že ste zvládli ďalší deň a bude už iba lepšie alebo aspoň skôr lepšie.  

Rozptýľte sa

Ležať osamotene na posteli alebo na pohovke môže byť nudné a depresívne. Zaobstarajte si nejaké DVD s obľúbenými filmami alebo reláciami, ideálne sú komédie, ktoré vám môžu dvihnúť náladu. Ak vám sledovanie televízie spôsobuje nevoľnosť, pustite si rádio alebo audio knihu. Keď máte priateľov, ktorí môžu za vami aspoň na chvíľu prísť, zavolajte ich.

Samota a izolácia sú pre vás horšie ako spoločnosť. Keď ste schopná telefonovať, zavolajte priateľom. Terapeuticky pôsobí aj komunikácii na sociálnych sieťach či rôznych stránkach so ženami, ktoré podobným problémom trpia alebo si ním prešli.  Niektoré ženy si našli vlastné spôsoby ako HG zvládnuť ľahšie, osvedčila sa napríklad aj hypnoterapia.

V čase, keď ste schopná vybrať sa počas HG na prechádzku, vždy majte so sebou po ruke tašku s vodou a malým občerstvením, ktoré ste schopná konzumovať. Existujú dva hlavné ciele - prvý, aby nedošlo k vracaniu, druhý, dokázať sa s tým vyrovnať, ak sa dáveniu nedokážete vyhnúť.

Náhle zvracanie je pri HG časté, takže je vhodné byť pripravená. Noste so sebou sáčik, lebo nie všade nájdete toaletu, umývadlo alebo odľahlé miesto. V taške by nemali chýbať ani utierky a vreckovky. servítky. Byť pripravená vám pomôže udržať pocit kontroly nad situáciou, rovnako aj minimalizovať nepríjemnosti a rozpaky.

Maminy, ktoré HG trpeli, majú rôzne skúsenosti. Niektorým pomáha pitie Coca-coly po dúškoch a slané tyčinky, biela Vinea, pastilky Ginger, voda s hroznovým cukrom, Ice tea či pečené zemiaky. Mnohé však hovoria, že žiadne babské rady a odporúčané jedlá nepomáhajú a jedinou možnosťou sú medikamenty, napríklad čípky Torecan. Nikdy si lieky neordinujte sama, poraďte sa s lekárom.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pregnancysicknesssupport.org.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia