Máte doma lenivca? Asi sa málo hýbete

Máte doma lenivca? Asi
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-03-26 00:01:32 |

Dúfate, že vaše dieťa bude mať športového ducha, aj keď vy sama pohybu príliš nehodlujete? Asi to tak nepôjde. Detská aktivita je podľa vedcov priamo spojená s aktivitou matiek.

To, či sa mama venuje fyzickým aktivitám alebo si radšej číta či pozerá televízor, výrazne ovplyvňuje pohybovú aktivitu dieťaťa. Maminy, ak teda chcete, aby sa vaša ratolesť viac hýbala, nezostáva vám nič iné, len vstúpiť si do svedomia a s fyzickou aktivitou začať tiež. Problémom dnešných mám s malými deťmi je totiž podľa vedúcej autorky štúdie, Esther van Sluijs z univerzity v Cambridge to, že nie sú príliš aktívne. Mnohé rodina a starostlivosť o ňu pohltia natoľko, že len málo z nich sa vráti na úroveň fyzickej aktivity, na akej sa jej venovala pred pôrodom.

Deti sú síce prirodzene aktívne, no iba do tej miery, že spoznávajú svet a práve rodičia zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v rozvoji zdravých pohybových návykov v rannej fáze ich života. Na fyzickú aktivitu drobcov má podľa výsledkov štúdie vplyv aj to, či má dieťa súrodencov, aké vzdelanie má mama a či žije rodina aj s otcom alebo nie.

Mamám na fyzickú aktivitu veľa času nezostáva

Experti v štúdii analyzovali aktivitu 554 mám s ich štvorročnými deťmi. Po dobu jedného týždňa nosili monitory sledujúce ich fyzickú aktivitu. Výsledky ukázali, že mamy v priemere strávili denne pri miernej až intenzívnej fyzickej činnosti len 19 minút. Iba polovica z nich bola aktívna aspoň 30 minút jeden alebo viackrát týždenne. Ako sa ukázalo, vyššia fyzická aktivita mám sa odrzrkadlila na vyššej aktivite ich detí. Experti tvrdia, že počas každej minúty, ktorú mamy venujú nejakej telesnej činnosti v stredne až intenzívnom tempe, sú deti o 10 percent aktívnejšie ako predtým. Ak teda mama strávi hodinu a viac času denne v pohybe, jej dieťa strávi v pohybe denne o 10  a viac minút. „Na prvý pohľad sa tieto rozdiely môžu zdať triviálne, no v rozmedzí mesiaca alebo roka je ten rozdiel významný,“ poukazuje Sluijs. Z výsledkov štúdie nie je celkom jasné, či je to práve činnosť matky, ktorá ovplyvňuje aktivitu dieťaťa alebo sú mamy viac aktívne preto, lebo sa prispôsobujú tempu ratolesti. V konečnom dôsledku to však nie je dôležité, význam má to, že podporovaním dieťaťa v pohybových aktivitách upevňujete jeho zdravie a zdravý životný štýl.

Netreba sa potiť v posilňovni, stačí viac prirodzeného pohybu

Vyššou fyzickou aktivitou experti nemyslia hneď pravidelné návštevy fitnescentra, stačia aj malé zmeny – namiesto používania výťahov chodievajte po schodoch, namiesto vozenia sa s dieťaťom v aute choďte častejšie na prechádzky, namiesto sedenia pred televízorom sa s dieťaťom zahrajte na naháňačku alebo schovávačku. „Už aj takéto zvýšenie fyzickej aktivity pomôže, nemusí sa z vás stať športovec,“ hovorí van Sluijs. „Aktívne hra je dôležitý spôsob ako rozvíjať koordinačné a motorické zručnosti predškolákov a existuje veľa pohybových činností, ktoré poskytujú mamám a deťom príležitosť na socializáciu podporujúcu vývoj dieťaťa,“ konštatuje. Experti odporúčajú, aby sa deti týždenne cielene aktívne hýbali minimálne hodinu a dospelí dve a pol hodiny. Otcovia súčasťou aktuálnej štúdie neboli, to však neznamená, že by s deťmi nemali športovať alebo hrať rôzne pohybové hry. 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: bbc.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia