Cumeľ: Ako sa ho zbaviť za tri dni

Cumeľ: Ako sa ho
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-04-29 00:30:47 |

Veľa rodičov rieši problém, ako odnaučiť dieťa od cumľa. Existuje nejaká zaručená rada? Čo sa iným osvedčilo? Mnohí majú dobrú skúsenosť s touto "trojdňovkou".

Bábätká majú sací reflex, vďaka ktorému sú schopné sania z prsníka alebo z fľaše. Cumľanie cumlíka dieťaťu prináša príjemné pocity a vyhľadáva ho, ak prežíva náročné alebo emočne vypäté situácie. Cumeľ je pre väčšinu detí prostriedkom pre upokojenie.

Kedy dať cumlíkom zbohom?

Ak plánujete odnaučenie od cumlíka, je potrebné zvoliť správne načasovanie, inak budú vaše snahy márne a pre dieťatko to bude traumatizujúce. V prvom rade je potrebné vyhnúť sa stresujúcim obdobíam, akými môže byť napríklad sťahovanie alebo narodenie mladšieho súrodenca.

Dieťa by sa malo odnaučiť cumľať cumlík cez deň do jedného roka a cez noc do dvoch. Ak to však nepôjde a preplače vám bez cumľa celú noc, nesilte to. Lepšie je pár mesiacov počkať, až dieťa zvládne túto situáciu lepšie, než zbytočne stresovať seba i dieťa.

Prečo cumlík áno? Ako už bolo spomenuté, dieťaťu cumľanie pomáha upokojiť sa a často aj zaspať. Potrebu cumľať má väčšina detí a cumlík je lepším variantom než čokoľvek iné. Deti bez cumlíka si často cmúľajú palec, roh perinky alebo hračku. Cumlík je nielen najhygienickejší, ale zároveň najľahšie odnaučiteľný. V správny čas sa dá vyhodíť do koša, ale s perinkou či palcom to ide veľmi ťažko. A ešte jeden benefit cumlíka? Cumlík vie pomôcť pri obmedzovaní nočného dojčenia. Veľakrát deti potrebujú iba uspokojiť sací reflex alebo "mať niečo v pusinke" a ak nemajú cumlík, dožadujú sa vašich pŕs.

Prečo cumlík nie? Najčastejším argumentom je možnosť deformácie vrchného podnebia zubov. Názory odborníkov sa však líšia a cumlíky odporúčajú aj mnohí pediatri. V súčasnosti je na výber veľa druhov cumľov, ktoré sú šetrné k detskému podnebiu, no cez deň môžu obmedzovať dieťa v reči. Preto sa odporúča odnaučiť ho od denného cumľania cumlíka do roka, aby rozprávaniu nič nebránilo.

Vo všeobecnosti je lepšie, keď sa dieťa samo rozhodne, že sa chce cumlíka zbaviť, než keď mu ho vyhodíte vy. Máloktoré dieťa sa ho však ľahko vzdá. Preto je dobré popostrčiť ho rôznymi fintami k tomu, aby sa ho samo zbavilo. Dobrou metódou je výmena cumlíka za niečo iné, pre dieťa lákavé. Určite odporúčame voliť skôr nejakú hračku, ktorá mu vydrží, než napríklad čokoládu. No na niektoré deti platí klasika „už si veľké dievča /chlapec a tí už nenosia cumlíček“. Na podporu tohto tvrdenia možno použiť príklad staršieho súrodenca alebo kamaráta.

Náš tip: Trojdňový plán, ako sa zbaviť cumľa (ideálne pre dvojročné deti)

Deň 1:

Ráno a pred spaním si dajte debatu s dieťaťom o cumlíku. Povedzte mu, že si spolu vytvoríte plán a že sa do troch dní s ním rozlúčite. Vyjadrite mu dôveru. Ak dieťa reaguje, odzrkadľujte jeho pocity. Treba s ním hovoriť. Rozprávanie sa je základom všetkého.

Deň 2:

Zopakujte rovnakú debatu, teraz už dvakrát denne, iba nahraďte "za tri dni" slovíčkom "zajtra". Dieťa síce časovým pojmom úplne nerozumie, no pochopí, že sa ide niečo diať. Môžete mu vysvetliť, že sa ešte vyspinká a potom cumlík odložíte. 

Deň 3:

Pripomeňte dieťaťu, že už prišiel čas, aby svoje cumlíky zahodilo. Dokonca aj keby protestovalo, vysvetlite mu, že z gumových cumlíkov sa budú vyrábať hračky, ktoré sa kupujú v obchodoch a že všetky deti v tomto veku odkladajú cumlíky, aby sa mohli z nich vyrobiť gumenné hračky. Väčšina detí prekoná stratu svojich cumlíkov v priebehu 48 hodín. Ak sa to u vás nestane, treba nejaký čas počkať. 

Prečítajte si tiež:

Cumeľ nemusí byť pohromou

To akože vážne? Niektorí otcovia tíšia bábätká takto

 

 

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia