Vonku mrzne! Pri akých teplotách môžete s drobcom na vychádzku?

Vonku mrzne! Pri akých
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-11 00:30:00 |

Vonku mrzne, až praští a vy premýšľate, či môžete vyraziť von s malým drobcom? Ako ho obliecť? Môže ale novorodenec do takej zimy? Ako bábätko vhodne obliecť do mrazu?

Čerstvý vzduch bábätkám prospieva. Na tejto teórii sa zhodli snáď všetci pediatri. Bábätká aj rodičia potrebujú čerstvý vzduch. Je však potrebné mať na pamäti určité opatrenia, ktoré by ste mali dodržiavať.

Kedy môžete s bábätkom von a kedy je lepšie zostať doma

Pokiaľ máte doma čerstvé bábätko do troch mesiacov, odporúča sa prechádzky vynechať, keď je vonku päť stupňov pod nulou. Staršie bábätka do pol roka môžete vziať na kratšiu prechádzku, keď sa teplota pohybuje do mínus desiatich stupňov. Dlhšie prechádzky v mrazoch radšej vynechajte. Staršie deti a batoľatá zvládnu teploty pod mínus desať stupňov, ale rozhodne nepodceňujte výber oblečenia.

Bábätko a zima

Dojčatá strácajú teplo rýchlejšie ako dospelí. Čím sú bábätká menšie, tým ľahšie prechladnú. Detičky nemajú tukové zásoby, takže sa tak rýchlo nezahrejú. Preto treba bábätko v obliekaní vrstviť. Všeobecne platí, že bábätko by malo mať vždy o jednu vrstvu viac ako dospelý.

Ako obliecť bábätko von do mrazu

Ideálnym riešením je niekoľko tenších vrstiev oblečenia, ktoré môžete podľa potreby dieťatku vyzliekať. Prvá vrstva by mala priliehať tesne k telíčku, aby čo najlepšie izolovala teplo. Ideálnym materiálom „bodyniek“ je bambusová bavlna či konopné vlákna a samozrejme tiež vlna.

Ako druhú vrstvu bábätku oblečte tričko s dlhým rukávom a na to ešte mikinku alebo svetrík, ktoré kúpte, rovnako ako nohavice, v niekoľkých hrúbkach, aby ste ich mohli podľa počasia meniť. Nezabudnite nasadiť čiapočku, teplé ponožky a tiež rukavičky. Ideálne sú tiež kukličky, ktoré chránia celú hlavičku dieťaťa, nevyhrnuje sa a navyše chráni aj krk, takže nemusíte už riešiť šál. V tretej vrstve oblečte bábätku bundičku alebo kombinézu, ktorá bude trochu voľnejšie, aby medzi vrstvami mohla vzniknúť tepelná akumulácia. Ďalšou vrstvou je potom fusak v kočíku. Vyberajte taký, ktorý je priedušný a v ktorom sa dieťa nebude potiť.

Do najväčších mrazov sú ideálne fusaky vybavené membránou, ktorá pomáha odrážať telesné teplo vytvorené dieťaťom späť do fusaku. Vďaka tomu sú tieto fusaky tiež odolné proti vetru a vode, ale napriek tomu sú priedušné a dieťatko sa v nich zbytočne nepotí.

Ako obliecť bábätko od 0 stupňov Celzia

S poklesom teplôt je dobré pridať bábätku ďalšiu vrstvu oblečenia navyše. Na body oblečte bavlnené tričko s dlhým rukávom a až na neho hrubú mikinu alebo vlnený sveter.

Na pančucháče navrstvite zateplené nohavice alebo kombinézu a čiapočku vymeňte za teplejšiu. Na nožičky dieťatku obujte papuče s kožušinou. Nakoniec príde nepremokavá zateplená bundička a teplé rukavice.

Ak bábätko nosíte, je dobré si uvedomiť, že vďaka tesnému kontaktu s vami je mu teplejšie, než keby ležalo v kočíku. Preto pravidelne kontrolujte teplotu na jeho zátylku, či koža nie je vlhká a horúca. V takom prípade dieťatku jednu vrstvu oblečenia odoberte, aby nebolo prehriate.

Ako obliecť bábätko od -5 stupňov Celzia

Ak už je vonku naozaj zima, položte na dno kočíka teplú podložku a až na ňu fusak. Prípadne môžete cez fusak prehodiť ešte teplú deku a trebárs aj nepremokavou plachtičku na kočík.

Ak dieťatko nosíte v nosiči alebo šatke, nezabudnite mu obliecť tiež teplé vysoké topánočky vhodné na nosenie detí, v ktorých mu bude teplo. Ideálne ho ešte zababušte do svojho kabáta.

Ako spoznáte, že je bábätku zima alebo je prehriate

Dávajte pozor tiež na prehriatie. To spoznáte tak, že má dieťatko červené líčka, jeho koža je teplá a bábätko je nervózne. Ak je naopak úzkostlivé, má uslzené oči a studenú kožu, je mu najskôr zima a je potreba ho viac obliecť. Paradoxne sa pediatri zhodujú, že rodičia svoje deti skôr obliekajú viac než menej, takže nie sú výnimkou deti, ktoré majú v zime po celom tele potničky.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia