Syndróm modrého dieťaťa: Ako a prečo vzniká?

Syndróm modrého dieťaťa: Ako
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-27 00:30:49 |

Syndróm modrého dieťaťa je stav, ktorý sa vyznačuje celkovou farbou pleti s modrým alebo fialovým nádychom. Najvýraznejší je na perách, ušných lalôčikoch, na hlave a nechtových lôžkach.

Syndróm modrého dieťaťa nie je úplne bežný, no ani úplne ojedinelý. Obvykle nejde o nič vážne a tzv. modrá maska sa vytratí bez následkov. Jednou z najčastejších komplikácií u týchto detí je novorodenecká žltačka (tzv. ikter) s vyššími hladinami bilirubínu. Väčšinou nestačí vystaviť bábätko slniečku ako pri slabšej žltačke, ale je potrebná fototerapia.

Okrem modrastej farby kože môže byť dieťa letargické, nechce jesť, nepriberá na váhe a jeho vývoj nie je taký, aký by mal byť. Netreba sa však obávať, pri správnej liečbe sa všetko dá do poriadku a modrastý odtieň postupne vymizne.

Vážnejšie to je, keď sa modrá maska vyskytne v dôsledku vrodených srdcových chýb. Normálne sa krv čerpá zo srdca do pľúc, kde prijíma kyslík. Krv cirkuluje späť srdcom a potom celým telom. Keď sa vyskytne problém so srdcom, pľúcami alebo krvou, krv sa nemusí okysličovať. To spôsobí, že koža bude mať modrastú farbu. Nedostatok okysličovania môže nastať z niekoľkých dôvodov:

Fallotova tetológia (TOF)

Je to vzácny vrodený srdcový defekt. TOF je kombinácia štyroch srdcových defektov, ktoré môžu znížiť prietok krvi do pľúc a umožniť tak vytekanie krvi do tela, ktorá je chudobná na kyslík.

Methemoglobinémia

Methemoglobinémia je stav, ktorý súvisí s poruchou funkcie hemoglobínu. Môže sa objaviť u prakticky akéhokoľvek človeka, je však častý a nebezpečný najmä u dojčiat, ktoré môže aj ohroziť na živote. Organizmus malého dieťaťa nemá dostatočnú kapacitu, aby methemoglobín zmenil späť na normálny hemoglobín. Ak dojča prijme väčšie množstvo zlúčeniny s oxidačnými účinkami, môže to byť život ohrozujúci stav. Typicky k tomu dôjde vtedy, keď dojča prijme vyššie množstvo dusičnanov. Dusičnany sú látky, ktoré sa nachádzajú okrem iného aj v pitnej vode. Preto si treba dávať pozor a ak je dieťa ešte dojča, pri dokrmovaní nevoliť jedlá ako špenát či repa. Tento stav sa vyskytuje najčastejšie u detí, ktoré sú mladšie ako 7 mesiacov, no methemoglobinémia môže byť tiež vrodená.

Iné vrodené srdcové poruchy

Genetika spôsobuje najviac vrodených srdcových vád. Napríklad deti narodené s Downovým syndrómom majú často problémy so srdcom. Niektoré srdcové vady sú spôsobené bez zjavného dôvodu.

Ak je za modrastým sfarbením novorodenca srdcová porucha, vaše dieťatko bude s najväčšou pravdepodobnosťou potrebovať operáciu. Deti s methemoglobinémiou sa môžu vyliečiť užívaním liekov.

Dá sa syndrómu modrého dieťaťa vôbec zabrániť?

Niektorým prípadom syndrómu modrého bábätka zabrániť nemožno, no iným sa dá predísť. Ako? 

Nepoužívajte vodu z kohútika. Nepripravujte umelé mlieko ani žiadnu ďalšiu stravu so studenou vodou. Vodu z vodovodného kohútika môžu bábätká piť, keď budú staršie ako 12 mesiacov. POZOR! Prevarená voda neodstráni dusičnany, preto sú na pultoch dojčenské vody. Hladiny dusičnanov vo vode by nemali prekročiť 10 mg / l.

Obmedzte potraviny bohaté na dusičnany. Medzi potraviny bohaté na dusičnany patria brokolica, špenát, repa a mrkva. Obmedzte množstvo týchto potravín aspoň do 7 mesiacov života vášho drobčeka. Ak si vyrábate vlastné kašičky, použite na to radšej mrazenú ako čerstvú zeleninu. 

Počas tehotenstva sa vyhýbajte fajčeniu, alkoholu a liekom. Viete tak predísť vrodeným srdcovým chybám. Ak máte cukrovku, uistite sa, že je dobre kontrolovaná a že ste pod lekárskym dohľadom.

Prečítajte si tiež:

Výsyp na tele a teplota: Syndróm ústa-ruka-noha útočí

Viete že? 9 neuveriteľných faktov o novorodeniatkach

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia