Viete že? 9 neuveriteľných faktov o novorodeniatkach

Viete že? 9 neuveriteľných
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-07 21:30:31 |

Voňavé, rozkošné a plné zvedavosti. Deti sú úžasné, rozjasnia váš dom svojím úsmevom, vedia „roztopiť srdce“ aj toho najväčšieho frajera a poskytnúť úplne nový pohľad na život.

Bábätká sú malé zázraky a to doslova. Už samotné spojenie dvoch buniek, z ktorých vznikne nový život, je predsa zázrak. O týchto 9 0 faktoch, ktoré platia zhruba do prvých narodenín, ste tušili?

1. Čo novorodenec, to malý umelec

Sú uspávanky na vašom dennom poriadku? Nečudujte sa! Štúdie preukázali, že deti sa rodia s vrodeným zmyslom pre rytmus. Majú inštinktívnu schopnosť reagovať na rytmus a tempo hudby a hudba dokonca môže byť pre ne pútavejšia ako reč.

2. Novorodenci majú prirodzené vodné inštinkty, napríklad zadržať dych vo vode!

Bábätká sa rodia s „reflexom potápania“, známym ako bradykardická reakcia, ktorá spôsobuje, že sa ich telo prirodzene prispôsobí svojmu prostrediu, keď je ponorené. Srdcová frekvencia sa spomalí a dieťa inštinktívne zadržiava dych. Ešte neuveriteľnejšie je, že rovnako ako ryby, aj deti môžu skutočne dýchať a prehĺtať v rovnakom čase počas prvých niekoľkých mesiacov svojho života. Tento talent si nacvičujú v maternici, no vo veku 6 mesiacov túto schopnosť strácajú.

3. Majú viac kostí ako dospelí

Novorodenci majú viac kostí než dospelý človek. Je to spôsobené tým, že mnohé kosti v tele bábätka sa časom spájajú a tým sa ich počet postupne znižuje. V každom prípade málokto vie, že čerstvo narodený človiečik v počte kostí prevyšuje svojich rodičov i ostatných dospelých ľudí.

4. Bez jabĺčok

Jeho kolienka sú také malé, že v nich ešte nie je jabĺčko. Kolená a nohy ešte nie sú v takej stavbe, aby niesli malého ľudského tvora. Je tak dostatok času, než sa dieťa na nohy postaví a dostatok času na vývin jabĺčok i celého kolenného kĺbu. Ten sa vyvinie počas polroka.

5. 3360 plienok za rok

7 krát za deň a aj 3 krát za noc a neuveriteľne veľa nočných výletov do kúpeľne. O vlhčených utierkach ani nehovoriac. Ešte neuveriteľnejšie je, že novorodenci sa do plienky vycikajú približne každých 20 minút.

6. Čiernobiele videnie?

Niektorí odborníci sa zhodujú v tom, že novorodenci vidia čiernobielo, zatiaľ čo iní hovoria, že môžu vidieť rôzne odtiene farieb, ale sú veľmi rozmazané. Prvú farbu, ktorú váš drobec rozozná, je červená. Naopak, medzi posledné farby patria modrá a fialová.

7. Rastú ako z vody, a to doslova

Drobci v piatich mesiacoch zdvojnásobia svoju pôrodnú hmotnosť a do prvého roka ju strojnásobia (približne). Každý mesiac tiež podrastú o 1 až 1,5 cm. Ak by tento rýchly rast pokračoval do dospelosti, merali by sme 51 metrov!

8. Bez sĺz

Čerstvých rodičov prvého dieťatka môže prekvapiť fakt, že ich bábätko prvé dni a týždne po pôrode plače síce dosť veľa, no plač nie je sprevádzaný žiadnymi slzičkami. Je to prirodzený jav, ktorý sa upraví asi po 1-3 mesiacoch. Ak si nie ste istí, či je to v poriadku, alebo u vášho dieťatka neuvidíte slzičky ani po troch mesiacoch, konzultujte túto vec s detským lekárom, aby sa vyvrátil problém s nepriechodnými slznými kanálikmi.

9. Ich žalúdky majú veľkosť orieška a v prvom roku spia v priemere 5400 hodín

Áno, sú to hladné stvorenia. Ich žalúdoček je miniatúrny. Ich chuťové poháriky poznajú len sladkú a kyslú chuť. Či je niečo slané zistia až v štyroch mesiacoch. Čo sa týka spánku, deti síce toho naspia veľa najmä počas prvých troch mesiacov, no v dvojhodinových intervaloch. 

Prečítajte si tiež:

Týchto 21 vychytávok vám pomôže prežiť status čerstvej maminy

7 vedeckých dôkazov, čo dokážu bábätká

 

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: pbcexpo.com.au

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia