Odhaľte 9 najbežnejších dôvodov detského plaču

Odhaľte 9 najbežnejších dôvodov
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-02-27 00:30:30 |

Pochopiť, prečo bábätko plače, je občas viac ako náročné. Ak nedokážete jeho plač „dekódovať“, choďte na to vylučovacou metódou.

Dieťa je najedené, prebalené, vyspinkané a predsa plače? Tak ho môže tlačiť bruško, plienku má príliš natesno, nudí sa alebo ho škrabe etiketa na oblečení. Tých dôvodov, pre ktoré sa bábätko rozplače, zase nie je až tak veľa. Pravdepodobne to bude jeden z týchto deviatich:

1. Hej mami, kde je mlieko?

Bábätká neznášajú hlad. Prsník alebo fľaša musia byť po ruke!

2. Niečo ma svrbí

Etiketa na oblečení alebo príliš tesné dupačky či bodynko vedia urobiť tiež svoje. Keď dieťatko plače, pre istotu zbežne skontrolujte všetky etikety, ponaprávajte ich, aby drobčeka neškrabali, skúste uvoľniť oblečenie a odstráňte všetko, čo by ho mohlo nejakým spôsobom dráždiť.

3. Čo je to s tou plienkou?

Aj keď je drobček prebalený, môže ho plienka omínať. Pre istotu ju skontrolujte.

4. Ja s tebou hovorím, mami!

Deti neznášajú, keď sú ignorované a aj tí najmenší sa môžu nudiť. Prihovorte sa mu, podajte mu hračku, otočte ho tak, aby videlo na niečo nové, zaspievajte mu alebo ponoste.

5. Prestaň už!

Na jednej strane neznáša nudu, na druhej ani prílišnú stimuláciu. Bábätko sa rozplače aj vtedy, ak má príliš veľa podnetov, počuje veľa zvukov alebo sú príliš hlasné, vtedy je potrebné uložiť ho do tichej miestnosti, aby sa cítilo bezpečne.

6. Tlačí ma bruško

Bábätká do troch mesiacov často trpia kolikami, ktorých príčina nie je úplne jasná, majú problémy s plynmi alebo si nevedia po jedle dobre odgrgnúť. S bolesťou a nepohodlím si ešte neodkážu poradiť inak, ako plačom. Zoberte dieťatko na ruky a jemne potľapkávajte po chrbátiku (na odgrgnutie), položte bruškom nadol a hladkajte chrbátik alebo ho položte na chrbátik a cvičte jemne nôžkami tak, že ich stláčate a naťahujete (na uvoľnenie plynov a na koliku).

7. Chcem spať

Kto sa cíti spokojne, keď je unavený? Keď sa chce bábätku spať, je úplne normálne, ak sa správa mrzuto.

8. Je mi teplo (zima)

Skontrolujte drobčekovi ruky a nohy aj čelo a šiju, aby ste zistili, či sú teplé alebo studené. Podľa potreby buď bábätko odokryte alebo naopak, pridajte ešte jednu vrstvu oblečenia či hrubšiu prikrývku.

9.Prerezávajú sa mi zúbky

Nervozita z prerezávania zúbkov môže začať dlho pred tým, než sa objavia. Keď je drobček nervózny a nenašli ste žiadnu inú príčinu, pomasírujte mu jemne ďasienka a ponúknite mu hryzátko. Tých je na trhu neúrekom. Väčšina z nich sa pred použitím vkladá do mrazničky alebo do chladničky, čo je na citlivé ďasná veľmi príjemné. Dávajte však pozor, aby nebolo hryzátko chladné až príliš!

Prečítajte si tiež:

Nočné mory a desy u detí: Ako ich rozoznať

To akože vážne? Niektorí otcovia tíšia bábätko takto!

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia