V kočíku pripútajte aj novorodencov!

V kočíku pripútajte aj
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-16 13:30:00 |

K množstvu detských zranení, akými sú úrazy hlavy, odreniny či udusenie dochádza podľa prieskumov organizácie Kids in Danger pri jazde v kočiariku. Opatrnosť je preto namieste!

Zranenia najmenších majú na svedomí nekvalitné kočiariky, nepozornosť rodičov, ale aj nesprávne pripútané dieťa. Odborníci upozorňujú, že na následky úrazu hlavy môže dieťa aj zomrieť.

Pri jazde v kočiariku je nutné pripútať aj najmenšie deti, ktoré sa môžu nečakane posúvať a pretáčať, a to vrátane novorodencov. „Mnoho detských úmrtí nastane v čase, keď deti zaspia v športovom kočiariku a nešťastnou náhodou prekĺznu dierou na nohy, kde sa im zasekne hlava a môžu sa uškrtiť,“ uviedol distribútor detských kočiarikov Neonato Lukáš Fiala. „Spoľahlivé sú najmä päťbodové bezpečnostné pásy, ktoré prechádzajú okolo pásu, ramien a medzi nohami. Zafixujú totiž dieťa do bezpečnej polohy a navyše sú pohodlné,“ dodal. Pokiaľ kočiarik nemá v základnej výbave bezpečnostné pásy, môžu rodičia dokúpiť univerzálny upínací systém.


Nebezpečná chyba pri kočíkovaní, ktorú možno robíte aj vy


Rodičia by mali pri prechádzke svoje dieťa v kočiariku často kontrolovať. Dávať pozor musia aj pri prechádzaní cez cestu. Kočiarik je pre šoférov takmer neviditeľný, pretože je omnoho nižší než priemerná dospelá osoba. Odborníci preto odporúčajú pripnúť na kočiariky reflexné pásky, ktoré výrazne zvyšujú jeho viditeľnosť.

Detský kočiarik by tiež mal byť stabilný aj sám osebe. „Všeobecne je možné rodičom odporučiť, aby kočiariky nepreťažovali nákladom. Naložiť celotýždenný nákup na riadidlá nie je práve ideálne. Aj ten najstabilnejší kočiarik sa tak môže jednoducho prevrátiť,“ hovorí Fiala. Dodal, že rodičia by mali automaticky zabrzďovať kolieska pri každom zastavení, a to aj na rovnej ploche. Na svahu musia byť zabrzdené kolieska vždy nižšie než tie nezabrzdené.

Mohlo by vás tiež zaujať:

11 vecí, ktoré vám budú chýbať, keď zistíte, že bábo už nie je bábom

Odborníci varujú pred vankúšmi proti sploštenej hlavičke

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia