Akými farbami zaujmete bábätko najviac?

Akými farbami zaujmete bábätko
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-06 00:30:51 |

Premýšľali ste niekedy o tom, prečo majú hračky väčšinou svetlé farby? Vidia deti inak ako dospelí? Prečo rodičia vyberajú chlapcom zvyčajne modrú a dievčatám ružovú?

Novorodenci  rozoznávajú svetlo a tmu a sú citliví na silné svetlo. Počas prvých týždňov po narodení sú čiastočne farboslepí. Schopnosť vidieť a rozlišovať farby sa vyvíja postupne. Tým, že rozoznávajú len obrysy predmetov kontrastujúcich s pozadím, nie je potrebné izbu, v ktorej maličké bábätko spí, zatemňovať.


Od pastelových po svetlé farby

Ako deti rastú, ich zrak sa začína rozvíjať a zlepšovať. Postupne rozlišujú svetlejšie a tmavšie farby a po niekoľkých mesiacoch života sú schopné rozlíšiť všetky farby dúhy. Farby vidia zhruba od štvrtého mesiaca, výraznejšie sa zrak zlepšuje od pol roka.


Čo hovorí o dieťati jeho obľúbená farba?


Ako malé dieťa vníma farby?

Vedci urobili testy, pomocou ktorých sa snažili zistiť, ako deti vidia farby a ktorým dávajú prednosť. Zistili, že deti neupúta viac odtieňov tej istej farby.  Ak teda drobčekovi ukazujete viac hračiek tej istej farby, len v iných odtieňoch, veľmi rýchlo stratíte jeho záujem. Naopak, pozornosť bábätka zachytíte tým, že mu napríklad po modrej ukážete inú farbu, napríklad zelenú alebo červenú.

Malé deti majú radšej svetlejšie farby. Bábätká majú tendenciu pozerať sa dlhšie na také farby, ako sú modrá, červená či oranžová, než na hnedú alebo sivú.  

I keď u dospelých ľudí nehrá farba až takú výraznú úlohu, vedci zistili, že deti na ne reagujú omnoho intenzívnejšie. Preferujú viac farieb naraz. Výskum na Cornell University zistil, že deti najviac priťahovali taniere, na ktorých boli položené potraviny šiestich rôznych farieb. Tie, na ktorých bolo naservírované jednofarebné jedlo, si takmer ani nevšimli.  „To, čo je vizuálne atraktívne pre deti, je veľmi odlišné od toho, čo považujú za atraktívne rodičia,“ skonštatoval profesor Brian Wansink z cornellskej univerzity.


Takto vidia novorodenci ľudí okolo seba


Modrá je pre chlapca. Ružová je pre dievčatá. Správne?

Budúci rodičia, ktorí vedia, či čakajú chlapca alebo dievčatko, už dopredu pripravujú najčastejšie pre chlapca modré a pre dievča ružové vecičky. A tak to obvykle pokračuje aj ďalej – chlapci majú modrú izbu, dievčatá ružovú. Je to náhoda? Predstavte si, ani nie. Podľa vedcov nejde ani tak o akýsi stereotyp, ale výskumy ukazujú, že chlapci všetkých vekových kategórií preferujú ako obľúbenú farbu modrú a dievčatá ružovú alebo červenú a ich odtiene. Niekto môže argumentovať, že to pramení z marketingových taktík, ktoré vymývajú ľuďom mozgy, ale štúdia z roku 2007 zistila, že v mužskom a ženskom videní farieb existuje rozdiel, preto preferencia modrej a jej podobných farieb u chlapcov a ružovej a jej podobných odtieňov u dievčat, je úplne normálna.


Akú farbu očí budú mať vaše deti?


Hračky akých farieb by ste mali kupovať?

Experti odporúčajú, aby ste pre drobčekov vyberali hračky, ktoré spĺňajú okrem bezpečnosti aj tieto dve požiadavky – sú svetlé a obsahujú celú paletu farieb. Aj keď je pravda, že väčšina chlapcov dáva prednosť modrej a dievčatá s väčšou pravdepodobnosťou preferujú ružovú, nemusíte sa zamerať len týmto smerom. Tiež majte na pamäti, že deti dosť často a rýchlo menia svoje obľúbené farby.

Prečítajte si tiež:

Sedem lekcií, ktoré nám dá život s deťmi

Viac času vonku znižuje riziko krátkozrakosti

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia