Týmto bylinkovým čajom sa v tehotenstve vyhýbajte

Týmto bylinkovým čajom sa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-04 13:33:17 |

Väčšina zložiek bylinkových čajov, ak ich pijete v malých množstvách, je bezpečných, no niektoré vám môžu spôsobiť problémy.

Len málo z bylín používaných v čajoch bolo študovaných na tehotných ženách. Aj keď neexistujú žiadne oficiálne predpisy vyslovene zakazujúce konkrétne bylinkové čaje v tehotenstve, lepšie je vyhýbať sa im. Pitie nadmerného množstva akéhokoľvek bylinkového čaju v tomto období či počas dojčenia môže spôsobiť zdravotné ťažkosti tak vám, ako aj bábätku. Výskumov o bezpečnosti rastlinných produktov nie je veľa, takže najrozumnejšie je v tehotenstve si ich odoprieť. Ak sa však aj napriek tomu rozhodnete bylinkové čaje piť, poraďte sa o vhodnosti s lekárom a doprajte si ich s mierou.

Na tieto bylinky si dajte najväčší pozor

Niektoré bylinky, viac či menej koncentrované, môžu spôsobiť potrat, predčasný pôrod alebo mať na svedomí nízku pôrodnú hmotnosť bábätka. Vyvarujte sa najmä týchto zložiek čajov:

aníz, zázvor, lipový kvet, šípky, harmanček, kocúrnik obyčajný, kostihoj, európske imelo, ibištek, jablčník obyčajný, citrónová tráva, koreň sladkého drievka, palina, maliník, rozmarín, šalvia, listy žihľavy dvojdomej, rebríček obyčajný

Zázvor sa bežne používa na zmiernenie ranných tehotenských nevoľností a aj štúdie dokázali jeho účinnosť, no zároveň je dokázané, že môže mať negatívny vplyv na pohlavné hormóny plodu. Určite to s ním nepreháňajte a doprajte si ho naozaj iba počas nevoľností. Obľúbeným v tehotenstve je tiež maliník, no v žiadnom prípade ho nepoužívajte skôr ako pred blížiacim sa termínom pôrodu. Čaje z iných byliniek si doprajte radšej až po pôrode alebo keď skončíte s dojčením drobčeka.

Treba si uvedomiť, že bylinky v čaji sú omnoho koncentrovanejšie ako v potravinách. Jedlá obsahujúce aníz či rozmarín môžete bez obáv naďalej konzumovať.

Prečítajte si: Tipy na zdravé stravovanie pre nové mamičky

Ideálne nie sú ani čaje pre tehotné

Napriek tomu, že výrobcovia čajov pre tehotné propagujú svoje výrobky ako zdravé pre nastávajúce mamičky, žiadne klinické štúdie tieto tvrdenia nepodporujú. Zvyčajne obsahujú také prísady ako sú  lucerna, fenikel, citrónová tráva, verbena citrónová, listy žihľavy, šípky či jahodové listy. Nie všetky sú počas tehotenstva bezpečné. Napríklad listy žihľavy dvojdomej stimulujú maternicu a môžu vyvolať potrat.

Prečítajte si: Je bezpečné piť kávu počas dojčenia?

Ako si vybrať bezpečný bylinný čaj?

Ak si život bez bylinkového čaju neviete predstaviť, riadne si skontrolujte zloženie a poraďte sa o vhodnosti jeho pitia s lekárom. Vyhýbajte sa všetkým nebezpečným a neznámym zložkám. Nepite žiadne čaje, ktorých zloženie nepoznáte.

Prečítajte si tiež:

Zakázané potraviny v tehotenstve

Otehotniete pri rannom sexe skôr?

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, babycentrum.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia