Ťažšie bábätká majú pevnejšie zdravie

Ťažšie bábätká majú pevnejšie
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-14 00:02:12 |

Nová štúdia, ktorá bude čoskoro zverejnená v časopise American Economic Review zistila, že deti, ktoré pobudnú v maternici dlhšie, sú zdravšie.

Nová štúdia reaguje na svetový trend rozšírenia cisárskych rezov a vyvolaných pôrodov, keď bábätko príde na svet skôr ako sa naň prirodzene vypýta. Floridskí vedci používali dáta za posledných 11 rokov  a tvrdia, že čím dlhšie dieťa v brušku vydržalo a čím viac pri narodení vážilo, tým je jeho zdravie pevnejšie až do školských rokov. Experti dokonca zistili, že deti, ktoré pri pôrode vážili viac, dosahujú lepšie výsledky v matematike a v čítaní. Darí sa im dokonca lepšie aj v športových súťažiach.

V súčasnosti nie je ničím výnimočným, že lekár vyvolá pôrod, ak nezačal spontánne do 39. týždňa tehotenstva. Podľa autorov aktuálnej štúdie však nie je nijako na škodu, naopak, pre zdravie drobca je v skutočnosti lepšie, keď v maternici strávi viac času. „Na pôrodnej váhe jednoducho záleží,“ zdôrazňuje spoluautor štúdie David N. Figlio pre New York Times.

Hmotnosť nie je osud, no je dôležitá

Nové dáta jasne naznačujú, že z dlhšieho pobytu v maternici by malo prospech veľa bábätiek. Každý týždeň v brušku navyše znamená asi štvrť kila váhy navyše. Podľa výsledkov, ktoré prezentujú odborníci v štúdii, majú trojkilové deti pevnejšie zdravie ako 2,7 kilové a štvrokilové majú viac zdravotných výhod ako 3,5 kilové. Pripúšťajú, že hmotnosť nie je jediným ukazovateľom zdravia dieťatka, no pripomínajú, že má zmysel prihliadať aj na tento faktor pri rozhodovaní o cisárskom reze alebo „urýchľovaní“ pôrodu. Ako Figlio pragmaticky hovorí, hmotnosť nepredurčuje osud a jej účinky sú menšie ako napríklad spoločenská trieda, do ktorej sa dieťa narodí. Menej vážiace dieťa zdravých, vzdelaných a bohatých rodičov sa bude mať v živote pravdepodobne lepšie ako ťažšie dieťa, ktoré sa narodí do sociálne slabších pomerov.

Príroda vie čo robí

Autori štúdie sú presvedčení, že ľudia by mohli byť zdravší, keby systém lekárskej starostlivosti bol menej agresívny. Upozorňujú, že v súčasnosti veľa detí prichádza na svet cisárskym rezom alebo vyvolaným vaginálnym pôrodom, aj keď na to nie je  žiadna zdravotná indikácia. Ako pripomínajú, „prenášanie“ bábätiek, najmä po 41. týždni tehotenstva a vyššia hmotnosť obsahuje aj riziká, no odporúčajú v každom prípade postupovať individuálne a ak nie je dôvod, neurýchľovať pôrody.

Možno konštatovať, že výskumníci v štúdii iba potvrdili dávno známu pravdu -  matka príroda vždy  vie, čo a prečo  robí. Na jednej strane je intenzívna medicína s množstvom technológií výborným pomocníkom, napríklad pre mamičky a bábätká, ktorým hrozia zdravotné riziká, na druhej strane ich využívame niekedy až príliš často a nevhodným spôsobom. Ako sa zdá, myšlienka, že môžeme byť zdravší s menej nákladnou zdravotnou starostlivosťou je nielen zbožným želaním, ale vážnou teóriou s pribúdajúcimi dôkazmi. Stačí sa iba viac spoliehať na prírodu ako na moderné technológie.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: nytimes.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia