Aká je pravda o tele po pôrode?

Aká je pravda o
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-13 00:01:24 |

Rozmýšľate, či po pôrode schudnete alebo už navždy zostanete s nalepenými kilami navyše? Dôležité je cítiť sa zdravo a správny partner vás bude milovať aj bez modelkovských kriviek.

Porovnávať sa s modelkami alebo popovými hviezdami je zbytočné, lebo tie majú svojich trénerov a kuchárov, ktorí im pomáhajú zostať fit počas tehotenstva a rýchlo schudnúť po pôrode. Verte však, že ani to im nemusí priniesť šťastie a lásku. Namiesto nereálnych očakávaní choďte vlastnou cestou. „Trvá to deväť mesiacov, počas ktorých priberáte a koža sa naťahuje, aby vaše bábätko malo dosť miesta, tak nechcite byť ako prútik hneď, dajte si na to minimálne rok“ radí diétna poradkyňa Anita Sadat.

Mnoho z celebrít, ktoré schudnú po pôrode veľmi rýchlo, si dáva výnimočný pozor na stravu a cvičenie už v tehotenstve a hneď ako je bábätko na svete, trávia väčšinu času v posilňovni pri špeciálnych cvičeniach. Nezabúdajte, že výzor ich živí, preto tomu podriaďujú všetko. Vo všeobecnosti je to však zbytočné týranie tela.

S cvičením po prirodzenom pôrode bez komplikácií možno začať najskôr tri týždne po ňom, ideálne až po šestonedelí. Pohyb si doprajte počas vychádzok s kočíkom, skúste rýchlejšiu chôdzu a postupne prejdite na 30 minút intenzívneho cvičenia šesť dní v týždni. Ak dodržíte zásady racionálnej výživy a budete mať dostatok pohybu, telo by sa do pôvodnej formy alebo aspoň veľmi blízko nej malo dostať do roka od pôrodu.

Brucho

Vzhľadom k tomu, že svaly na brušnej stene sa natiahli, vaše brucho môže aj šesť mesiacov od pôrodu vyzerať tak, akoby ste boli v prvom trimestri tehotenstva. Vhodnými formami cvičenia sú joga a pilates, no mnohým ženám zostane mierne uvoľnená koža v tejto partii už navždy, nech sa akokoľvek snažia. „Môžete robiť všetko možné, no nemusí sa vám podariť prísť k výsledku, aký by ste očakávali,“ hovorí fitnes cvičiteľka Andrea Orbeck, ktorá pomáhala schudnúť po pôrode aj takej hviezde akou je topmodelka Heidi Klum. „Som si istá, že drobček v náručí je cennejší než ploché brucho,“ dodáva.

Prsia

Možno ste rovnaký typ ako Jessica Simpson, ktorá sa v tehotenstve chválila bujným poprsím. Vyššie hladiny estrogénu a progesterónu pripravujú telo na dojčenie a prsia narastú niektorým ženám aj o pár čísiel. Ak sa tešíte, že takto to už bude navždy, sklameme vás. Keď skončíte s dojčením, hormóny sa ustália a vaše prsia sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmenšia.

Dojčenie môže byť odrazovým mostíkom pre získanie pôvodného tela. Tehotenské kilá totiž často končia práve na hrudi a pri dojčení si maminy rýchlo všimnú, ako kilečká odchádzajú. Prolaktín, hormón potrebný pre produkciu mlieka, však môže metabolizmus spomaliť a tak sa niektoré nedokážu posledných pár kíl navyše zbaviť a to ani vtedy, keď s dojčením prestanú.

Nohy

Videli ste fotky Kim Kardashian pred pôrodom? Nohy mala ako slonica. A s týmto problémom nebola ani zďaleka ojedinelá. Skúsenosť s opuchnutými nohami má asi 75 percent tehotných žien. Organizmus zadržiava viac vody a gravitácia spôsobuje, že sa hromadí v chodidlách a členkoch. Niekedy trvá aj rok, než sa noha „zmenší“ do pôvodnej veľkosti, takže nezahadzujte zbytočne obľúbené topánky, ktoré ani pár mesiacov po pôrode neobujete. Niekedy sa však môže stať, že chodidlo jednoducho zostane väčšie ako predtým a vy budete musieť presedlať na iné číslo. 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia