Ako na novorodenca? Spoľahnite sa na intuíciu

Ako na novorodenca? Spoľahnite
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-05-21 12:01:15 |

Čakáte prvé bábätko a bojíte sa, že sa nebude vedieť oň postarať alebo si nedokážete vytvoriť s ním puto? Žiadne obavy, intuícia vám napovie čo a ako.

Prvorodičky a ich partneri často rozmýšľajú, či sa dokážu o malé nevinné bábätko, úplne odkázané na nich, postarať. „Pokoj, jedného dňa si uvedomíte, že ste prestali na svoje dieťatko myslieť ako na nepredvídateľné a začnete ho vnímať ako človiečika s vlastnými preferenciami, chuťou a vlastnosťami,“ upokojuje detská psychologička Penelope Leach. Niekto si to uvedomí po troch dňoch, niekto po šiestich týždňoch. Prvotné obavy prežíva snáď každý, preto sme často vďační, ak nám zo začiatku pomôže mama, svokra či skúsenejšia kamarátka. Ak vás to upokojí, poproste ich o to. Reálne si však každý rodič vytvorí s dieťaťom puto a dokáže sa oň starať úplne prirodzene veľmi rýchlo po jeho príchode na svet.

Bábätko si užívajte a všetko pôjde ako po masle

„Netreba k tomu žiadne knihy, jednoducho úplne intuitívne pochopíte ako starostlivosť o novorodenca zvládať, aj keď to bude v skutočnosti úplne inak, než ste si predstavovali,“ hovorí Leach. Nepotrvá dlho a zistíte, čo sa bábätku nepáči a tiež, čo možno od neho očakávať. Ak rozmýšľate, čo mu môže byť najpríjemnejšie, odpoveď je veľmi jednoduchá – vy a vaša prítomnosť.

Nájsť si správne prepojenie s bábätkom môže vyzerať na prvý pohľad ako ťažká a dlhá cesta, ale kľúč k tomuto záhadnému procesu je úplne jednoduchý – je ním skutočná radosť. „Jednoducho si svojho novorodenca užívajte, to je to, čo vás zblíži,“ odkazuje Leach. Dojčatá podľa nej inštinktívne cítia, ktorí ľudia sú im najbližší a ľúbia ich, aj keď v prvých mesiacoch sa zdá, akoby im nezáležalo na tom, s kým sú.

Zhruba od tretieho mesiaca si začína bábätko uvedomovať, ktorí ľudia sú preň „špeciálni.“ Neprejaví sa to tak, že na rodičov sa usmieva a na ostatných mračí – usmieva sa na všetkých. Najkrajšie pohľady a najjasnejšie úsmevy si však automaticky šetrí pre svojich najbližších. Od tohto obdobia sa drobček stáva viac spoločenským, ako aj vyberavým a socializuje sa. Je pripravený vytvoriť si vášnivé a emocionálne puto s tými, ktorí sú s ním najčastejšie.


Foto: flickr.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia