Narodil sa zdravý človiečik: Prečo sa mama neteší?

Narodil sa zdravý človiečik:
Ilustračné foto Thinkstock.com
Zdroj: thinkstock.com
2023-06-11 20:00:00 |

Po pôrodných bolestiach prišla konečne úľava. Dieťa sa narodilo, je zdravé, veselo vreští od hladu. Deň, dva, týždeň, mesiac, pol roka. Stíchne, keď dostane papať, potom pokojne zaspí. Mama by sa mala tešiť, že všetko je, ako má byť, ale ona sa nevládze tešiť. Nevládze ani žiť.

Postpartum psychosis alebo popôrodná depresia je veľmi vážna diagnóza. Mnohí čerství otcovia berú ochorenie svjej manželky na ľahkú váhu: "To prejde, ona sa z toho vyspí." No nie, vážení, nevyspí. Telo ženy prežíva po pôrode obrovskú zmenu. Deväť mesiacov bolo nabité hormónmi, potom prišla ďalšia obrovská zmena, pôrod - a telo sa nestíha prispôsobiť. Nastúpia extrémne hormonálne zmeny, matka sa vyčerpala pôrodom fyzicky i psychicky, dieťa si vyžaduje všetku jej energiu, často v noci plače, mama je nevyspaná...

Kto to nezažil, neuverí. Máte pocit, akoby na vás padal temný balvan. Všetko si vyžaduje obrovskú námahu, ešte aj dýchanie. Pociťujete záchvaty smútku, stresu a úzkosti, neskôr úplné otupenie. Najhoršie sú skoré rána, vtedy je atak popôrodnej depresie najnebezpečnejší. Mnohé vyčerpané ženy, ponechaná príbuzenstvom bez pomoci si siahnu na život. Čerstvej matke treba akýmkoľvek spôsobom pomôcť. Nechajte ju vyspať sa, vezmite nakŕmené dieťa do kočíka a choďte s ním na prechádzku aspoň na dve hodiny. Dozrite však, aby si matka pred vaším odchodom ľahla.

Ak trpí popôrodnou depresiou a dojčí, lekár jej predpíše antidepresíva, ktoré neškodia dieťaťu. Alebo jej odporučí liečbu estrogénmi. Pomôže aj psychoterapia. Možno sa mladá matka bude hanbiť zveriť lekárovi so svojimi pocitmi. Vysvetlite jej, že ak ich bude v sebe dusiť, môže sa jej stav ešte zhoršiť. Popôrodná depresia je dobre liečiteľná a postupom času odznie, treba však mať trpezlivosť a dodržiavať pokyny odborníka. Zdravé dieťatko za to stojí. 


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: Motherhood

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia