Tehotenstvo: Cvičiť môžu aj začiatočníčky

Tehotenstvo: Cvičiť môžu aj
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-04-23 12:01:10 |

Dobrá správa – s cvičením môžete začať aj počas tehotenstva, i keď ste doteraz pohybu vôbec neholdovali. Dôležité je ísť na to s rozumom.

Tehotenstvo v žiadnom prípade nie je časom, aby ste sa pokúšali o diéty alebo začínali s intenzívnym tréningom, ale ak nemáte zdravotné problémy, skúste cvičenie na ľahkej až strednej úrovni. Začnite pomaly a uvážlivo.

Začiatočníčky by mali začať s 10-minútovou aktivitou a postupne pridávať, aby po čase dokázali cvičiť 30 minút denne alebo aspoň väčšinu dní v týždni. Nikdy sa nenamáhajte do vyčerpania. Stačí sa držať jednoduchého pravidla – ak sa nedokážete počas fyzickej aktivity pohodlne rozprávať, spomaľte.

Vždy dbajte na to, aby ste prijímali dostatočné množstvo živín a dodržiavajte pitný režim. Pri cvičení v tehotenstve sa musíte cítiť pohodlne. Noste voľné a príjemné oblečenie. Ak sa rozhodnete pre aktivity vonku, počas slnečných dní sa natierajte opaľovacím krémom. Nezabudnite si so sebou zobrať fľašu s čistou vodou.

Ktoré cvičenia sú pre začiatočníčky vhodné?

1. Chôdza – táto aktivita je pre nastávajúce mamičky najideálnejšia. Je bezpečná, jednoduchá a zlepšuje kardiovaskulárnu kondíciu. Je to perfektný spôsob ako začať, ak ste pred tehotenstvom cvičeniu veľa nedali. Začnite s kratšími prechádzkami, postupne ich predlžujte a choďte svižnejším tempom.

2. Fitness DVD pre tehotné - na trhu je množstvo dévedečiek zameraných na tehotné ženy.  Je len na vás, ktoré si vyberiete. Poraďte sa s kamarátkami alebo profesionálmi z oblasti fitness, ktorí vám môžu odporučiť to najvhodnejšie.

3. Plávanie - je to skvelá forma cvičenia, lebo si pretiahnete celé telo a nekladie príliš veľké nároky na vaše kĺby. Vďaka tomu, že voda nadnáša, doprajete si dočasnú úľavu od pocitu nemotornosti spojeného s väčším bruškom.

4. Prenatálna joga a strečing- tieto cvičenia zmierňujú napätie a pomôžu vám udržať organizmus pružný a silný.

Vysoko rizikové športy akými sú potápanie či aktivity, pri ktorých hrozia pády, ako je napríklad jazda na koni, zjazdové lyžovanie,  snowboarding  alebo vodné lyžovanie, si v tehotenstve odpustite. Opatrnosť je na mieste aj pri bicyklovaní, ktoré je nebezpečné najmä v druhom a treťom trimestri. Tehotenstvo nie je ani časom, kedy by ste mali začať s behaním, ak ste predtým nebehávali. Po prvom trimestri sa vyhnite aj sklápačkám , teda „brušákom“ a ďalším cvičeniam, pri ktorých sa leží na chrbte. Výsledkom môže byť závrat  a nižší prietok krvi do maternice. Vzpieranie a ďalšie cvičenia, ktoré si vyžadujú dlhé státie na jednom mieste, tiež môžu znížiť prietok krvi. Kontaktné športy patria tiež medzi nevhodné, lebo pri nich môžete prísť k úrazu.

S cvičením prestaňte vždy, keď pocítite niektorý z týchto príznakov:

  • máte výraznejšiu dýchavičnosť
  • cítite závrat alebo máte pocit na odpadnutie
  • cítite svalovú slabosť
  • máte bolesti hlavy
  • cítite bolesti na hrudníku
  • bolia vás lýtka alebo vám začnú opuchať
  • začnete krvácať
  • pocítite kontrakcie
  • z pošvy vám vyteká tekutina
  • prestanete cítiť pohyby plodu aj keď ste v pokoji
  • máte rýchly srdcový tep aj keď ste po cvičení už dlhší čas v pokoji

Ideálne je poradiť sa o vhodnosti cvičenia s vaším gynekológom, a to aj vtedy, ak ste pravidelne športovali i pred otehotnením. Možno budete musieť zmeniť vaše rutiny a počas nasledujúcich mesiacov sa riadiť trochu iným cvičebným plánom ako doteraz.

 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia