Pokúšate sa o dieťatko ale nedarí sa? Problém môže byť tu

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-07 16:30:00 |

Mnoho žien túži po tom, aby jedného dňa držali v rukách svoje bábätko. Nie je vhodné podceňovať samotnú prevenciu. Pozor na toto!

Snažíte sa otehotnieť a nedarí sa vám? Prípadne ešte ste sa na takýto krok nepodujali, no v budúcnosti plánujete mať svoje potomstvo? Pozrite sa na niekoľko príznakov toho, žeby mohlo ísť o neplodnosť, uvádza Parents.com.

V prípade, že sa páru, ktorý sa pokúša splodiť potomstvo už dlhšie obdobie nedarí je možné, že môže byť problémom, napríklad aj neplodnosť. Kedy je možné hovoriť o tom, že pravdepodobne je za tým tento problém?

Mnoho odborníkov sa zhoduje na tom, že na základe uskutočnených vyšetrení je možné zistiť, že ide o neplodnosť. A to v prípade, že sa otehotnieť nedarí do obdobia jedného roka. Alebo vtedy, ak má žena viac ako 35 rokov a nedarí sa jej odtehotnieť do pol roka. Niekedy nie je vôvec jednoduché zistiť, či za tým je tento problém, preto je potrebné mnohokrát podstúpiť nejaké vyšetrenia. Avšak, taktiež je možné si všimnúť určité príznaky, žeby o neplodnosť skutočne mohlo ísť.

Bez menštruácie

V prípade, že žena prestane užívať antikoncepciu, tak je nutné sa zmieriť s tým, že organizmus si na toto musí taktiež zvyknúť. A pravdepoodbne zaberie určitý čas, aby sa prejavili zmeny. Je však potrebné to riešiť v prípade, že sa menštruácia nevyskytne do obdobia troch mesiacov. Prípadne vtedy, ak spozorujete na sebe iné problémy, ktoré ste doteraz vôbec nemali. Vtedy je už naozaj nutné sa poradiť s odborníkom.

Nepravidelná menštruácia

 V prípade, že nemávate pravidelnú menštruáciu je potrebné tomu venovat pozornosť. Môže sa totižto stať, že takto nebudete mať tušenie o tom, kedy máte ovuláciu. Sheeva Talebian, MD,  ktorá pôsobí ako reprodukčná endokrinologička v New Yorku tvrdí, že: Cykly, ktoré prichádzajú sporadicky, naznačujú základnú poruchu súvisiacu s ovuláciou, čo môže veľmi sťažiť počatie." Zároveň je nutné podotknúť, že to, že ide o nepravidelné cykly môže mať viacero príčin. Napríklad, môže ísť o to, že problémom môže byť znížená ovariálna rezerva, zapríčinená tým, že dôjde zlyhaniu vaječníkov, prípadne, taktiež môže byť zapríčinená endometriózou.

Krvácanie v inom čase akým je obdobie menštruácie

Určite nie je vhodné nevenovať pozornosť tomu, ak krvácate mimo menštruácie. Dr. Talebian, ktorý pôsobí v zahraničí poznamenal, že medzi cyklami alebo po pohlavnom styku môže naznačovať maternicový polyp alebo myóm alebo cervikálnu léziu." Zároveň je nutné, aby doktor, ktorý vyšetruje ženu, ktorá má problémy s otehotnením zistil, či to u nej nemôže byť zapríčinené inými zdravotnými komplikáciami. Akými sú ťažké zdravotné ochorenia, napríklad v podobe rakoviny.

Komplikácie

Je potrebné si všímať aj situáciu, keď  žena má veľmi silnú menštruáciu. Napríklad, keď tampón alebo vložku meníte viac ako jedenkrát za hodinu a deje sa to po obdobie niekoľkých hodín. Vtedy je dosť možné,  že ide o nie bežne silnú menštruáciu. A to aj vtedy, ak menštruácia trvá viac ako sedem dní. 

Bolestivá panva

Problémom môže byť aj endometrióza. Je však nutné sa vyhnúť samodiagnostike a nechať sa vyšetriť odborníkom. Jeden z príznakov môže byť to, že má žena bolesti počas menštruácie alebo pociťuje akési nepohodlie po sexe. Endometrióza môže spôsobiť značné problémy, čo sa týka neplodnosti. Preto je potrebné si všímať príznaky a nepodceňovať ani preventívne prehliadky a odporúčané vyšetrenia.

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia