Čo sú to strie a čo majú spoločné s tehotenstvom?

Čo sú to strie
Ilustračné foto
Zdroj: Bayer Bepanthen
2014-05-09 09:00:21 |

Naozaj musia byť strie klasickou značkou na pokožke počas tehotenstva alebo sa im vieme nejako vyhnúť?

Tehotenstvo je stav, ktorý so sebou prináša množstvo fyzických i psychických zmien. 
Okrem iného sa často mení aj kvalita namáhanej pokožky. Takže, čo vás čaká - nádherná hladká pokožka alebo nekonečný rad nevzhľadných strií?

Strie trápia deväť z desiatich žien

Kým niektoré budúce mamičky sa skutočne môžu tešiť z krásnej pokožky, iné zasa naopak pozorujú skôr celkové zhoršenie  a musia sa popasovať s problémami strií, ktoré postihnú deväť z desiatich žien ku koncu tehotenstva. Tieto zmeny majú na svedomí najmä tehotenské“ hormóny.

Niet tehotnej, ktorú by vznikajúce  čiarky potešili. Pokožka na zväčšujúcom sa brušku trpí, musí sa roztiahnuť, čo umožňujú elastické vlákna. Činnosť buniek  zodpovedných za produkciu elastínu a kolagénu je práve vplyvom hormónov v tehotenstve veľmi  obmedzená a preto je znížená aj možnosť zachovania pokožky bruška bez popraskania. Pri nedostatočnej činnosti buniek, ktoré priamo ovplyvňujú pružnosť a pevnosť, pokožka popraská a ostanú na nej nepekné, sprvu mierne červené jazvičky, ktoré sa časom zosvetlia.

Dá sa striám vyhnúť?

“Pravidelnou starostlivosťou už od prvého trimestra podporíte tvorbu kožných buniek, aby neprestávali kolagén a elastín tvoriť a a tým je pokožka pružnejšia a viac pripravená na tehotenstvo.“  popisuje MUDr. Kotalíková. Overeným pomocníkom pri starostlivosti o pokožku je rastlina Centella asiatic, či Gotu cola.  Práve preto je extrakt z tejto rastliny v Bepanthen Kréme proti striám, ktorý regeneruje bunky a podporuje ich rast. Bruško si ošetrujte pravidelne od prvých dní až do pôrodu, koža tým získa väčšiu pružnosť, dokáže sa väčšmi natiahnuť a je veľká šanca, že nepopraská. Keď si začnete pokožku krémovať príliš neskoro - v siedmom či ôsmom mesiaci, už môžu byť na nej ružové jazvičky, ktoré len tak nezmiznú.

Pre elasticitu pokožky je dôležité nielen starať sa o ňu zvonka, ale aj zvnútra. To znamená prijímať dostatok tekutín. Nezabúdajte preto na dostatočný pitný režim. Pozor však na to, aby ste s tekutinami nedodávali telu nadbytok energie – mali by ste sa vyhýbať presladeným nealkoholickým nápojom a koncentrovaným ovocným šťavám (treba ich riediť), či iným príliš sladkým nápojom.

Strie sa nedajú ničím vygumovať, časom sú len menej viditeľné, lebo vyblednú. Môžeme im  jedine predchádzať. A pozor, jazvičky sa môžu objaviť nielen na brušku, ale i na prsiach, zadočku a stehnách. Aj tieto rizikové partie si preto zaslúžia vašu pozornosť a starostlivosť.

 

Fotogaléria


Foto: Bayer
Zdroj: Bayer

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia