Na čo sa pripraviť, ak čakáte dvojčatá?

Na čo sa pripraviť,
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-05-05 12:01:26 |

Budete mať dvojčatá? Pripravte sa na rýchlejšie priberanie, vyšší príjem prenatálnych vitamínov aj starostlivejšie sledovanie vašim gynekológom.

Odmeny za tehotenstvo s dvojčatami sú hneď dve, no nastávajúce mamičky nosiace pod srdcom dvoch drobčekov sa musia pripraviť aj na niektoré problémy. Oproti ženám, ktoré čakajú jedno bábätko, váš príjem kalórií musí byť vyšší a pravdepodobne budete užívať aj viac vitamínov. Budúce maminy dvojčiat sú častejšie anemické, preto treba dopĺňať viac železa, aby ste podporili zdravý vývoj obidvoch plodov. Veľký význam má tiež zvýšený príjem kyseliny listovej.

Doprajte nohám oddych

Pre nabratie viacerých kíl je obvykle tehotenstvo s dvojčatami nepríjemnejšie, preto si doprajte dostatok oddychu a vždy keď môžete, vykladajte si nohy hore, aby ste predišli ich bolestiam a opuchom.  Hrozí vám tiež vyššie riziko predčasného pôrodu, predčasný odtok plodovej vody, nerovnaký rast bábätiek, vysoký krvný tlak , preeklampsia  a diabetes. Lekár vás preto bude sledovať starostlivejšie ako budúce mamičky jedného bábätka počas celého tehotenstva.

Pripravte sa tiež na to, že pri dvojčatách hrozí častejšie cisársky rez ako pri jednom bábätku. Samozrejme, vylúčený nie je ani klasický vaginálny pôrod, no záleží to od polohy a hmotnosti obidvoch bábätiek, vášho aj ich zdravotného stavu. Pôrod trvá o niečo dlhšie ako pri jednom bábätku, ale nemusí to byť významný rozdiel. Dvojčatá sa najčastejšie rodia len pár minút po sebe.

Vyskúšajte spoločné dojčenie bábätiek

Ak rozmýšľate ako zvládnete kŕmenie, nebojte sa toho. Pokojne môžete dojčiť obidve bábätká úplne plnohodnotne a tak dlho, ako keby ste mali iba jedno. Doprajte si dostatok potravy, aby mal váš organizmus dosť energie. Ideálne je spojiť sa s laktačnou poradkyňou, ktorá vám poskytne osobitnú podporu a poradenstvo, lebo predsa len, nájsť vhodnú polohu pre dojčenie dvojčiat môže byť pre neskúsenú mamičku problémom.  Keďže máte dva prsníky, naučte sa dojčiť obidvoch drobcov spoločne, ušetríte tým čas a tiež sa vám bude tvoriť viac mliečka potrebného pre obidvoch hladošov. Na prvom mieste však musia byť bábätká, preto k spoločnému dojčeniu pristupujte citlivo. Výborným pomocníkom sú aj dojčiace vankúše špeciálne pre maminy dvojčiat.

 


Foto: flickr.com
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia