Monitor 2023: Takto hodnotí testovanie deviatakov učiteľka slovenského jazyka

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-23 17:00:00 |

Testovanie žiakov v rámci "monitoru" sa uskutočnilo včera aj dnes. Pozrite sa, čo o príprave žiakov prezradila učiteľka slovenského jazyka.

Dňa 22. a 23. 3 2023 sa uskutočnilo preverovanie si vedomostí deviatakov - Testovanie 9, ktoré poznáme ako tzv. "monitor". Vo všeobecnosti na Slovensku koluje názor, že úroveň školstva na našich školách nie je kvalitná v porovnaní napríklad  s tými  v zahraničí. Spýtali sme sa preto na názor učiteľky, ktorá na základnej škole, kde vyučuje, pripravovala žiakov na monitor zo slovenského jazyka.

,,Tohtoročné testovanie hodnotím celkom pozitívne. Keď si ho porovnám s minuloročným, tak mi prišlo ľahšie. Je pravda, že niekoľko úloh bolo takých "zákernejších", že žiak musel poriadne uvažovať nad odpoveďou, ale vo všeobecnosti mi prišli úlohy v poriadku. Podľa mňa náročnosť testu bola primeraná, test obsahoval ťažšie aj ľahšie úlohy. Žiaci, ktorí sa systematicky dlhodobo pripravovali, nemali s testom problém a boli naň dostatočne pripravení," povedala Michaela Poliaková, ktorá je učiteľkou slovenského jazyka na druhom stupni ZŠ Malinovského v Partizánskom.

Ohľadom dojmov žiakov z písania monitoru poznamenala, že sa ich odpovede celkom líšili. Zatiaľ čo niektorým sa monitor zo slovenského jazyka pozdával, iným pripadal veľmi náročný v porovnaní z monitoru z matematiky.

,,Treba to ale brať tak, že každý žiak je iný a každý vyniká v inom predmete, takže je to pochopiteľné. Myslím si, že žiaci pristupovali k testovaniu s vážnosťou a správali sa počas celého priebehu testovania disciplinovane. Na našej škole pripravujeme žiakov od začiatku 9-teho ročníka, to znamená, že máme v rozvrhu navyše 1 hodinu týždenne, ktorá je priamo určená na prípravu na testovanie," prezradila spomínaná učiteľka Poliaková. Dodala, že práve táto hodina je určená k tomu, aby si žiaci prešli testy a následne spolu s pedagógom si výsledky skontrolovali. Spomenula, že keď sa blíži mesiac, kedy budú testy prebiehať, tak riešia prípravu aj na bežných vyučovacích hodinách.

,,Každý rok realizujeme aj nácvičné testovanie, ktoré prebieha presne za podmienok, za akých je realizované oficiálne testovanie. Žiaci tak majú možnosť si vyskúšať, ako bude testovanie prebiehať. Hodnotia to pozitívne, pretože vedia, čo ich čaká a sú tak v menšom strese pri oficiálnom testovaní," dodala.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia