Rozviedla som sa, precitla pri mori a uvedomila si TÚTO vec

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-02-01 18:00:00 |

Keď som sa rozviedla, chcela som za svojím manželstvom spraviť hrubú čiaru. Jednoducho som ho chcela pochovať v minulosti a už sa ním nezaoberať. Lenže – nebolo to také jednoduché.

Moje dve dcéry v pubertálnom veku sa ma stále vypytovali. Aké vlastne bolo naše manželstvo, aká som bola ja? Veľmi sa mi do toho skúmania nechcelo, ale keď som sa nechcela na niekoľko svetelných rokov vzdialiť svoji deťom, tak som ani inú cestu nemala. A – nešlo len o deti. Niekde hlboko v sebe som vedela, že keď nebudem chcieť viedieť, aká som bola manželka, zmarím si akúkoľvek šancu mať vedľa seba muža, partnera a možno aj manžela. Rozhodne nielen milenca. No – chcem ja ho vôbec vedľa seba? Vo svojom živote? Raz som bola presvedčená, že áno a potom zase, že samej mi je predsa len lepšie.

A potom som ležala na pláži. Vychutnávala som si, že som len ja, slnko a more. Lenivo špliechalo na skalu podo mnou a okolo bol taký pokoj, že aj krab sa odvážil vyliezť zo svojej diery. Prišiel skoro až ku mne a normálne som mala pocit, že si ma obzerá. Trochu som sa nadvihla, ale ten pohyb ho zahnal späť do skrýše. A vtedy ma tá samota, ktorú som si len pred pár minútkami tak pochvaľovala, úplne prikvačila. Zrazu ma začala dusiť, až som sa skoro nevedela nadýchnuť. Posadila som sa a zbadala som, že v mojom susedstve sa medzičasom rozložila rodinka s malými deťmi, v mori pri brehu som uvidela muža so ženou, ktorí evidentne k sebe patrili a ďalšieho muža, ktorý pod slnečníkom láskyplne natieral chrbát svojej už nie mladej manželke. Vtedy som si uvedomila, že toto je život, ktorý má zmysel, život, ktorý aj ja chcem žiť.

A zrazu som si uvedomila, že nechcem byť sama. Pripustila som si, že mojím snom je zájsť s mužom za hranice svojich schopností a možností. Za hranice, kam môže ísť žena len s mužom a muž len so ženou. Ale – to je ešte ďaleká cesta. Zatiaľ už len nechcem byť sama. Chcem byť s niekým, s kým sa môžem smiať aj plakať, s kým sa môžem rozprávať a s kým môžem aj mlčať. Ale – najmä – s kým môžem zaspávať a zobúdzať sa, raňajkovať, aj večerať. S kým budem môcť byť jednoducho doma.

Ale – uvedomila som si aj to, že keď si tento svoj sen chcem splniť, musím sa pravdivo pozrieť na svoje manželstvo. A odpovedať nielen dcerám na ich zvedavé otázky.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia