Moja dcérka nechce spať sama. Je to problém?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-01-23 10:40:00 |

Detský strach z príšer by rodičia nemali podceňovať. Je potrebné si uvedomiť ako k strachu dieťatka pristupovať. Psychiatrička poradila, čo s tým.

Moja Nelka bude mať onedlho dva roky a stále nechce zaspávať sama. Viem, že som ju to naučila ja, že som jej zvykla pred spaním spievať, držať ju za ruku, kým nezaspala. Lenže už mi to nevyhovuje, navyše si myslím, že už by mohla zaspávať aj sama, že takto ju k samostatnosti teda nevychovám.

Skúšala som jej to všelijako vysvetliť, aj som ju jednoducho nechala samu, ale plakala tak srdcervúco a tak vytrvalo, že som napokon povolila, prišla za ňou, utíšila ju a počkala, kým nezaspí.

Teraz sa ale obávam že bude problém naučiť ju, aby zaspávala sama bez toho, aby to ani pre ňu nebola trauma, aby zo zaspávania nemala strašiaka.

„Nemyslím si, že je zle, že ste so svojou dcérkou, kým nezaspí, ale postupne by som ju začala trénovať, aby nakoniec bola schopná zaspať sama,“ hovorí psychiatrička MUDr. Lucia Vašková.

„Neurobila by som rázny krok, išla by som na to postupne, vždy by som na začiatku bola pri nej a potom sa vzdialila, s tým, že ju o chvíľu prídem skontrolovať. A postupne by som intervaly 'kontrolovania' predlžovala. A pri tom by som jej vysvetlila, že je šikovné dievčatko, že to určite zvládne. Nech si vyberie svojho obľúbeného plyšáka, ktorý jej pomôže zaspať.

Prípadne skúste zistiť, prečo nechce zaspávať sama. Či je to len rozmar, lebo chce, aby ste jednoducho boli s ňou, alebo sa niečoho bojí. Môj syn sa napríklad často v noci budil s tým, že ho prenasledujú rôzne príšery a potom nechcel spávať v izbe sám. Tak sme tie príšery spolu ´vygumovali´. Povedala som mu, nech si predstaví, ako tie príšery proste pred spaním vymaže, aby za ním nemohli v noci prísť. A – fungovalo to, postupne príšery naozaj prestali chodiť a syn spal pokojne celú noc.

Detské strachy netreba podceňovať ani mávať nad nimi rukou s tým, že to vekom prejde. Treba ich brať vážne a hľadať spôsob, aby pominuli. No a niekedy je spôsob aj to, že nejaký čas budeme s dieťaťom, kým nezaspí. Len to nesmie trvať pridlho.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia