Pomoc! Mám prváka a nič nestíham

Pomoc! Mám prváka a
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-05 00:30:00 |

Pomaly sa končí náš prvý školský rok a ja som z neho asi viac hotová, ako môj syn. Mám pocit, že som počas toho roka nič nestíhala.

"Doteraz som iba chodila do práce a starala sa o domácnosť. Miško chodil do škôlky, ktorú miloval a ja som bola spokojná, že mu je tam dobre. Do školy sa veľmi tešil, mal pocit, že je z neho už veľký chlapec. Ja som teda mala oveľa väčšie obavy. Ako zvládne disciplínu, nových spolužiakov, ako mu pôjde učenie... Bola som z toho v strese už od prvého dňa.

No a k tomu pribudli úlohy, najmä písanie Miškovi vôbec nešlo, zato s matematikou si tykal hneď od začiatku. Môj syn sa zdal byť celkom v pohode, kto nestíhal, to som bola ja. Zber papiera, triedna schôdzka, nakúpiť pomôcky do školy, dozrieť, aby si nezabudol priniesť veci do školy na druhý deň, aby ​​mi povedal, čo sa má učiť, obavy, či sa spýta učiteľky, keď nebude niečomu rozumieť. A k tomu všetkému ešte aj začal chodiť na futbal...

Mám pocit, že sa na prázdniny teším viac ako Miško. A už teraz mám hrôzu z toho, ako zvládneme ďalší školský rok."

„V prvom rade nerozumiem, prečo hovoríte, že máte za sebou prvý školský rok a pred sebou ďalší,“ hovorí psychologička Katarína Filasová.

Do školy predsa chodí  a aj bude chodiť váš syn a nie vy! Uvedomte si, že to už je život vášho syna, nie váš. Ja viem, to sa ľahko povie, ale je skutočne nevyhnutné prestrihnúť pupočnú šnúru a dať dieťaťu dôveru, že sa dokáže o seba postarať, že sa napije, naje, spýta sa ... a zároveň, ak sa nenapije a nenaje, tak za predpoludnie hladom neumrie a naje sa popoludní. Ja by som ho nechala dýchať, nechala by som to na ňom, aby sa zariadil. A čím skôr to urobíte, tým lepšie, pretože, keď za neho takto budete všetko strážiť, tak on sa to sám nenaučí, nemá dôvod, prečo by mal, keď to predsa stráži mama? A potom, až bude starší, tak to môže byť skutočne problém. Že sa o seba starať nenaučí a potom to už nezvládne.

Ak chcete z Miška vychovať skutočne sebavedomého chlapca, ktorý sa v živote nestratí, dôverujte mu a nechajte mu priestor. Aj na to, aby sa poučil z vlastných chýb. Jednoducho mu dovoľte, aby tie chyby robil.“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia