Takto deti prejavujú lásku: Predškoláci aj urážkami a tínedžeri odmietaním

Takto deti prejavujú lásku:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-15 07:30:00 |

Kým novorodenec ukazuje svoju lásku oduševneným pohľadom, batoľa tým, že vám plne dôveruje, predškoláci ju vyjadria aj urážkami a staršie deti i tým, že vám nechcú dať pusu.

Novorodenec a dojča

Pozerá sa vám do očí: Novorodenci milujú pozerať sa na ľudské tváre, ale tá vaša je úplne najobľúbenejšia. „Oduševnený pohľad je spojený s inštinktom prežitia, ktorý je vymyslený tak, aby prilákal pozornosť toho, kto sa o dieťatko stará,“ vysvetľuje neurologička Lise Eliot. V tomto pohľade je začiatok lásky medzi vami, bezbranné bábätko si uvedomuje, aká dôležitá ste v jeho živote.

Vníma vašu vôňu: Ak by si vaše bábätko mohlo vybrať spomedzi desiatok tých najomamnejších vôní a vašim  spoteným tričkom postriekaným materským mliekom, nezaváhalo by ani na sekundu. „Už týždňové bábätko sa otáča za vôňou, v ktorej cíti materské mlieko,“ hovorí Eliot. Novorodencovi nič na svete nevonia tak sladko ako vy.

Usmieva sa na vás: Keď sa bábätko na vás prvýkrát usmeje, je to čarovný okamih. Takto vám hovorí: „Milujem ťa.“

Hovorí k vám: Bábätko veľmi skoro začne so „žvatlaním,“ ktoré smeruje na vás alebo niekoho blízkeho. Túto tzv. protokonverzáciu treba podporovať prihováraním sa mu. Týmto spôsobom položíte základy pre neskoršiu skutočnú konverzáciu medzi vami.

Chce vám byť nablízku: Asi v šiestich mesiacoch veku si všimnete, že bábätko nie je spokojné, keď vás nevidí. Keď odchádzate z miestnosti, hneď „nahodí“ smutný výraz alebo sa rozplače, či iným spôsobom dáva najavo, že sa mu to nepáči. Hneď ako sa vrátite, začne sa usmievať ako slniečko. Dieťatko si už totiž začína uvedomovať, že nie ste jedna osoba a nechce vás ani na chvíľku stratiť z dohľadu.

Zdieľa vaše záujmy: Nech už robíte čokoľvek, drobček sa to snaží napodobniť. Niektoré deti takto volajú po vašej pozornosti už keď majú len zopár mesiacov, ale výraznejšie sa to prejaví od deviateho mesiaca. Stačí si bábätko všímať. „Je to znamenie, že dieťatko je na vás naviazané a dáva vážnosť tomu, čomu venujete vy pozornosť,“ opisuje pediatwr Harvey Karp.

Používa vás ako štít: Nebuďte prekvapená, keď si zaborí tváričku do vášho hrudníka, keď sa na scéne objaví niekto nový. „Separačná úzkosť je normálnou fázou vývoja a to, že sa dieťa na vás obracia ako na ochranu znamená, že vás miluje a dôveruje vám,“ hovorí Karp.

Jeho mimika odráža vašu: Vaša mimika je pre bábätko nákazlivejšia ako najčerstvejší vírus v škôlke. To je dôvod, prečo sa bude často smiať, keď sa smejete vy a bude nervózne, keď uvidí nervozitu na vás. Zrkadlenie začína v novorodeneckom období, ale najvýraznejšie je v období od 9 do 18 mesiaca.

Batoľa

Napodobňuje vaše správanie: Ak by ste si vypražili slona a pustili sa doňho, urobí to aj vaše ročné dieťatko. Snaží sa otvárať dvere kľúčom alebo si upravuje vlasy rovnakým spôsobom ako vy? Svet môže byť pre drobčeka mätúcim a prekvapujúcim miestom a vy mu dávate zmysel. Miluje vás a verí vašim názorom a konaniu. „Hovorí sa, že imitácia je najúprimnejšou formou lichotenie, ale pre batoľatá je to tiež úprimná forma úcty a lásky,“ vysvetľuje Karp.  

Dá na váš názor: Dieťatko sa chce s vami radiť a počuť váš názor na všetko, čo robí. Rado vám ukazuje čo vymyslelo a čaká na vašu reakciu. Vzájomná spoločenská pozornosť je znamením dôvery dieťatka vo vás.

Používa vás ako domovskú základňu: Ak ste s dieťatkom v novom prostredí, rado ho preskúma, no každú chvíľu sa dobehne k vám pritúliť. Je to tiež jasné znamenie dôvery. „Ste pre dieťa prístavom bezpečia a miestom, kam sa môže vracať,“ hovorí psychologička Linda Acredolo.

Ste jeho záchranným kolesom: Ak sa počas prechádzky v parku rozbehne oproti drobčekovi veľký pes, inštinktívne dvihne ruky, aby ste ho zdvihli a podržali. Verí, že mu pomôžete v každej situácii, lebo sa pri vás cíti absolútne bezpečne.

Hľadá u vás útechu: Keď sa udrie, potkne alebo zľakne, vždy dobehne za vami, aby ste mu pofúkali „bobo“ alebo ho upokojili bozkom či pohladkaním. Vie, že u vás nájde pohodlie a dôveruje vám, že viete, kedy to najviac potrebuje.

Predškolák

Naschvál vymýšľa, aby zaujalo vašu pozornosť: Ak si dieťa všimne, že na ihrisku sa rozprávate s inými rodičmi alebo telefonujte, urobí všetko pre to, aby ste si ho všimli. Hodí hračku do kamaráta, na hlavu si vysype vedierko plné piesku alebo sa začne gúľať po tráve. Ak už nedostane od vás pozitívnu pozornosť, vsadí na negatívnu. Aj tá je lepšia ako nič. „Hovorí sa tomu zákon mokrej zemiakovej hranolky. V očiach vášho dieťaťa je aj mokrá hranolka lepšia ako žiadna," približuje Karp. „Toto správanie je známkou toho, aké dôležité je venovať dieťaťu pozornosť,“ dodáva.

Ste jeho vzorom: Nech už ste akákoľvek a podľa názoru iných ľudí svoju rodičovskú rolu vôbec nezvládate dobre, dieťa vás vždy vníma ako tú najlepšie rockovú hviezdu. je len na vás, aké základy do života mu dáte. Ak vás uvidí ustavične pri počítači či pred televízorom, za volantom budete nadávať a váš slovník nie je zrovna ukážkový, nečakajte, že ratolesť bude iná.

Vyzná vám lásku: Konečne je to tu! Okolo troch až štyroch rokov začnú deti vyjadrovať svoju lásku k vám aj slovami. Či už vám drobec povie: „Milujem ťa mami,“ „Máš takú jemnú kožu“ alebo „Chcem si ťa vziať za ženu,“ vždy je to o tom istom – ste pre dieťatko tou najmilovanejšou osobou vo vesmíre.

Utešuje vás:  Váš predškolák vás možno prekvapí svojou empatiou. Keď vidí, že plačete, ponúkne vám svoju obľúbenú hračku alebo priskočí k vám a pofúka ranu, ktorú ste si práve urobili. „Hovoríme o tzv. opičej láske, ktorá je čiastočne inštinktívnou technikou prežitia,“ vysvetľuje Acredolo. Ste svetom vášho dieťaťa a ono nemá rado, keď je tento svet narušený, preto sa snaží dať veci do poriadku. Ale je to aj prejav tej najväčšej možnej ľudskej lásky.

Snaží sa vás zraniť slovami: Láska by nemala bolieť, no pokiaľ ide o naše deti, niekedy to tak je. Ak nejakým spôsobom sklamete svojho predškoláka alebo raníte jeho city, môže sa s tým vyrovnávať urážkami na vašu adresu. Vety typu: „Mama, ty si zlá,“ „Nenávidím ťa,“ „Si tá najhoršia mama na svete“ a podobne sú v skutočnosti dôkazom ako veľmi vás dieťa ľúbi. Karp hovorí: „Urážka je výstižnejší spôsob ako dať najavo, že ste zranili jeho city a preto sa snaží vám ublížiť naspäť.“

Dáva vám darčeky: Môžete dostať kvetinku z dvora, kresbu či kamienok nájdený na prechádzke. Dojemné dary od predškoláka sú spôsobom, ktorým vám ukazuje, že ste pre neho špeciálnou osobou.

Teší sa, keď vás vidí: Ak ste dlhší čas bez seba, je veľmi pravdepodobné, že vás od dieťaťa čaká VIP zaobchádzanie. Keď vás zbadá, objíme vás a pochváli sa so všetkým, čo prežil za ten čas, keď ste neboli spolu. Bonusom je to, že aj keď ste pred odchodom naňho nakričali, už to nie je dôležité, hlavná vec, že ste opäť spolu.

Školák

Chce sa o vás starať:  Keď dieťa navrhne, že vám prinesie čaj alebo pripraví nejakú pochúťku, nebráňte mu v tom. Kašlite na myšlienky, že určite pri tom narobí v kuchyni neporiadok. Je to prejav úcty a lásky, ktoré cíti.

Chváli vás: Sme zvyknutí, že ako rodičia deti od útleho veku chválime. Príde však čas, keď aj deti začnú chváliť nás. Keď začujete, ako váš syn hovorí kamarátovi: „Moja mama robí najlepšie koláče na svete,“ vedzte, že tým dáva najavo lásku a obdiv.  

Ukazuje vďačnosť: Ak dieťa samo od seba hovorí ďakujem, vyjadruje tým lásku. Takže, až vám nabudúce poďakuje za desiatu či čokoľvek iné, pokojne mu povedzte: „Ja ťa tiež ľúbim.“

Príde čas, keď nebude chcieť vaše bozky: Ak vám jedného dňa dieťa oznámi, že vaše ranné rituály s bozkom ho privádzajú do rozpakov alebo sa um len začne vyhýbať, neznamená to, že vás nemiluje. V skutočnosti je to podľa psychologičky presne naopak – tým, že vyjadruje svoje medze, demonštruje dôveru, ktorú vo vás má. Vie, že aj keď sa nerozlúčite bozkom, láska je rovnako silná. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia