To ste ešte nevideli: Mama dostala alergiu na vlastné dieťa!

To ste ešte nevideli:
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Nypost.com/news kennedy media, SWNS
2022-02-11 09:30:00 |

Fiona, ktorej sa v tehotenstve po celom tele vytvorili nepríjemné a šalene svrbiace pľuzgiere, zistila, že má „alergiu na vlastné dieťa.“ Nezostávalo jej iné, len synčeka Barneyho donosiť.

Tak s tým sa ani skúsený lekári nestretávajú často. Fione Hookerovej (32) z Basingstoke v Hampshire sa v 31. týždni dovtedy bezproblémového tehotenstva vyhodili na tele svrbiace vyrážky. Lekári jej spočiatku ponúkali steroidné krémy proti svrbeniu, no nijako nezaberali. To ešte netušila, čo sa bude diať po pôrode. Po tele sa jej vyhodili neuveriteľne bolestivé pľuzgiere, pre ktoré ani nedokázala synčeka držať na rukách, píše nypost.com.

Začalo to fľakmi

Prvýkrát si Fiona počas tehotenstva všimla svrbivé červené fľaky na bruchu, ktoré cítila ako keby ju popŕhlila žihľava, ale postupne sa to zhoršovalo. Kým posledné týždne tehotenstva boli pre svrbenie nepríjemné, po pôrode to „vypuklo“. Lekári jej diagnostikovali zriedkavý autoimunitný tehotenský stav Pemphigoid Gestationis - a povedali, že reakcia na gén v DNA jej syna pravdepodobne spôsobila, že jej imunitný systém napadol jej vlastnú kožu. Pri prvom tehotenstve, keď čakala dcéru, žiadne podobné problémy nemala.

„Tehotenstvo od 31. do 35. týždňa bolo dosť ťažké, pretože mi horelo brucho a samozrejme som bola dosť veľká. Pri samotnom pôrode som nič necítila, vyzerala som hrozne, ale vôbec ma to nesvrbelo. Ale popôrodné hryzenie, keď sa fľaky zmenili na pľuzgiere na bruchu, hrudníku, rukách a nohách – všade – to bolo dosť ťažké. Keď lekári diagnostikovali, čo mi je, bola som šokovaná, pretože je to také zriedkavé. Dúfala som, že sa pomýlili a je to niečo iné. Ale keď sa začali objavovať pľuzgiere, bolo isté že je to tak, pretože práve tie to odlišujú od iných tehotenských vyrážok,“ opísala ťažké chvíle Fiona.

Učiteľka hypnopôrodu zdieľala šokujúce fotografie jej vyrážkou zničeného brucha a pľuzgierov na končatinách v snahe zvýšiť povedomie o vzácnom ochorení, ktoré postihuje len jednu z 50 000 žien.

„Keď som sa poškriabala, cítila som sa chvíľu dobre a dočasne svrbenie prestalo, ale odstraňovala som si tým aj pľuzgiere a kožu, takže mi potom zostala surová, skutočne bolestivá koža a pľuzgiere sa vracali. Veľmi ma bolelo čo i len držať môjho syna a obdobie, keď bol novorodencom, som si vôbec neužila,“ povedala.

S kožnými problémami bojovala od júna minulého roka až do decembra, keď po množstve rôznych liekov a krémov alergia ako-tak ustúpila. Ešte stále musí občas používať steroidné krémy, ale je to už omnoho lepšie. Lekári jej povedali, že môže trpieť menšími vzplanutiami alergie po zvyšok svojho života.

Fiona s manželom Warrenom (35) sa rozhodli, že už nebudú mať žiadne ďalšie deti. Dvojnásobná mama je vďačná, že sa jej podarilo dostať ochorenie pod kontrolu bez imunosupresívnej terapie. „Ale aj tak ma to odradilo od opätovného tehotenstva. Najmä preto, lebo výskumy hovoria, že by sa to mohlo vrátiť v ešte horšej podobe a obávam sa, že steroidné krémy by už nemuseli stačiť," dodala Fiona, ktorej by nikdy nenapadlo, že mama môže byť alergická na vlastné dieťa. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia