Dopadne vaše tehotenstvo dobre? Takto sa to dá zistiť!

Dopadne vaše tehotenstvo dobre?
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-11 12:29:00 |

Keď je žena v radostnom očakávaní, prichádzajú obavy, aby všetko bolo v poriadku. Podľa vedcov existujú určité indície, ktoré napovedajú, či hrozí predčasné narodenie dieťaťa alebo potrat?

Je známe, že u žien, ktoré majú deti neskôr vo fertilnom veku, je väčšia pravdepodobnosť komplikácií. Vedci však údajne našli spôsob, ako odhaliť, ktoré mamičky by mohli mať väčšie riziko, ako sa píše na thesun.co.uk.

Predpoveď rizika

Vedci z Manchesterskej univerzity prišli na to, že budúce mamičky staršie ako 35 rokov majú zvyčajne nižšiu úroveň rastu placenty – k čomu dochádza, keď je placenta zdravá. Ale rozhodujúce je, že tieto matky mali tiež väčšiu antioxidačnú kapacitu, čo ukazuje, či bunky v orgáne degenerujú alebo sú zapálené.

Vedúci autor, profesor Alex Heazell povedal: „Matky nad 35 rokov sú v mnohých krajinách čoraz bežnejšie. Žiaľ, mať dieťa v neskoršom veku sa spája s vyšším rizikovým tehotenstvom. Už vieme, že zmeny v oxidačnom strese a zápaloch, ktoré sme videli v tejto štúdii, sú spojené s mnohými komplikáciami tehotenstva. Ale prvýkrát sme odhalili, že boli prítomné aj u starších matiek, čo by mohlo poškodiť placentu a vysvetliť tak, prečo staršie matky čelia vyšším rizikám."

Ako ďalej odborník dodal, ak by sa zmerali tieto biomarkery v placente spolu s demografickými informáciami a klinickými premennými, o ktorých už vieme, že ovplyvňujú riziká pri tehotenstve, mohli by sa lepšie predpovedať individuálne problémy u niekoho vo vyššom veku.

Štúdia publikovaná v časopise BMC Pregnancy Childbirth zistila, že placentárny rastový faktor je najlepší spôsob, ako predvídať negatívny výsledok tehotenstva.

Záchrana životov detí

Čím ďalej, tým viac ženy odkladajú materstvo a sústreďujú sa skôr na kariéru. Aj to je dôvod, prečo sa stávajú matkami neskôr v živote. Riziko pôrodu mŕtveho dieťaťa, predčasného pôrodu a prijatia novorodencov na JIS je u starších mamičiek až dvojnásobne vyššie.

Jane Brewinová, ktorá štúdiu financovala, dodala: „Tendencia zakladať rodinu neskôr v živote znamená, že je potrebné nájsť lepšie spôsoby, ako môže vek matky predpovedať a ovplyvniť jej zdravie počas tehotenstva. Mamičky staršie ako 35 rokov čelia vyššiemu riziku, že sa ich deti narodia príliš skoro, budú veľmi malé alebo dokonca mŕtve. Ak by sme to dokázali identifikovať u tých, ktorí potrebujú pomoc, môžeme týmto problémom zabrániť a zachrániť tak životy detí."

 


Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia