Miliardár Jeff Bezos: Toto je najvyšší znak inteligencie

Miliardár Jeff Bezos: Toto
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2022-02-07 18:00:00 |

Meno jedného z najinovatívnejších ľudí súčasnosti je známe väčšine z nás. Dá sa povedať, že Jeff Bezos je najbohatší knihovník sveta, vďaka ktorému nakupujeme cez internet.

Jeff sa narodil 12. januára 1964 v Novom Mexiku a keď mal štyri roky, jeho rodičia sa rozviedli. Priezvisko Bezos dostal po kubánskom prisťahovalcovi, za ktorého sa potom jeho mama vydala. Jeff bol od narodenia veľmi zvedavý a vždy sa snažil prísť na kĺb tomu, ako veci fungujú. Rodičovskú garáž premenil na laboratórium, v ktorom stále niečo skúmal. Miloval počítače.

Mladosť prežil na Miami v USA, kde úspešne študoval. Už počas strednej školy rozbehol svoj prvý biznis, ktorým boli tábory pre študentov. Cieľom bolo rozširovať ich znalosti v oblasti počítačovej techniky. Po strednej škole sa dostal na univerzitu v Princestone, kde patril k najlepším absolventom. Kariéru začal na Wall Street, kde získal viac ako slušné základy finančníctva. Po pár rokoch sa rozhodol otvoriť vlastný biznis. Odcestoval do Seattle, spolu s tímom pár ľudí naprogramovali prvú verziu Amazonu a v roku 1995 otvoril prvé online kníhkupectvo na svete. Postupne sa ponuka sortimentu rozšírila a raketový nástup online nakupovania ho vyniesol medzi boháčov. Je tiež autorom prvej elektronickej čítačky kníh. Amazon je doteraz jednou z najrýchlejšie rastúcich spoločností na svete.

Toto považuje Jeff Bazos za znak číslo 1 vysokej inteligencie

Nájsť správneho človeka pre správnu prácu je veká výzva. A keď vlastníte najväčšiu svetovú spoločnosť elektronického obchodu a máte majetok vo výške viac ako 190 miliárd USD, je to o to ťažšie. Je jasné, že nemôžete osobne dohliadať na každé výberové konanie, aby ste mali istotu, že vyberiete tých najlepších. Identifikovať výnimočného jednotlivca podľa životopisu nie je možné, lebo ten neposkytuje všetky informácie. Bezos má v tom jasno... Prekvapivo je jeho spôsob výberu dokonalého kandidáta úplne odlišný od toho, čo by väčšina z nás očakávala.

Takmer každému hneď napadne, že by to mal byť múdry človek, ktorý má vždy pravdu a na všetko má odpoveď. Inteligentný človek sa predsa nerozhoduje nesprávne a na každú otázku dokáže správne odpovedať. Bezos to však tak nevidí. Podľa neho sú omnoho inteligentnejšími ľudia, ktorí  dokážu akceptovať, že sa mýlili a často menia svoj názor. Práve takíto sú podľa neho múdrejší ako ostatní.

Ako ďalej tvrdí, najmúdrejší ľudia neustále prehodnocujú svoje chápanie a prehodnocujú riešenie problému, o ktorom si mysleli, že ho už vyriešili. To im pomáha spochybniť ich vlastné myslenie a rozšíriť tak oblasť ich chápania.

Dôslednosť neznamená múdrosť

Byť dôsledný vo svojej úlohe neznamená, že ste múdry, tvrdí Bezos. Jednotnosť podľa neho naznačuje, že osoba nie je ochotná začleňovať nové nápady a meniť sa podľa potreby času. Lepšie ako dodržiavať rutinu je zvažovať nové nápady a riskovať. Inteligentný človek je vždy ochotný prijímať nové nápady a zmeny. Neustále si kladie nové výzvy.

Ďalšie znaky inteligentného človeka

Keď počujeme výraz inteligentní ľudia, napadne nám niekoľko charakteristík, na vrchole ktorých je vysoké IQ. Ale mať hlboké knižné znalosti nie je symbolom inteligencie. Existuje niekoľko ďalších charakteristík, ktoré pomáhajú človeku zatieniť ostatných a byť lepším. Bolo vykonaných niekoľko štúdií na identifikáciu vlastností inteligentného človeka. Ktoré sú to?

  • Empatia a súcit
  • Zvedavosť
  • Všímavosť
  • Sebakontrola
  • Dobrá pamäť
  • Uvedomovanie si vlastných limitov
  • Nadšenie pre veci

Mnoho rodičov robí chybu, že nechtiac zabíja v deťoch zvedavosť a tvorivosť. V honbe za dobrými známkami im často berieme možnosť zaujímať sa o to, čo ich naozaj zaujíma a nútime ich venovať pozornosť veciam, ktoré pre ne zaujímavé nie sú. Lebo veď treba sa dobre učiť... Skúste trochu poľaviť, načúvajte svojim deťom a tešte sa z ich zvedavosti. Možno práve vám pred očami rastie ďalší Jeff Bezos, nikdy neviete!

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia