Môj muž pracuje, ja robím doma všetko: Už mám toho dosť!

Môj muž pracuje, ja
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-27 18:30:00 |

I keď sa správanie mužov v posledných rokoch mení a vo všeobecnosti venujú starostlivosti o rodinu viac času, stále to nie je samozrejmosťou. Dá sa to vôbec riešiť?

„Môj muž doma nič nerobí. Keď príde z práce, hovorí, aký je veľmi unavený. Ja robím všetko v našom veľkom dome – upratujem, nakupujem, varím, periem, žehlím, starám sa o deti.  Maťka má 3 a Lucka 2 roky, takže ešte vyžadujú nielen moju starostlivosť, ale aj pozornosť. Keď od manžela chcem, aby mi s niečím pomohol, tvári sa, že ma nepočuje, prípadne povie, že on domov nosí peniaze, tak ja sa mám starať o domácnosť. Ale ja už často nevládzem. Už ma nebaví stále ho do niečoho nútiť ani prosiť o pomoc. Je vôbec z tejto situácie východisko?“ pýta sa Zuzana.

Odpovedá psychologička Katarína Szabados:

„Ja by som si kládla otázky, prečo mu to tolerujem? Prečo nejdem do konfliktu? Hovoríte, nebaví ma ho nútiť ani prosiť o pomoc. A to je práve často ten dôvod! V takejto situácii jednoducho je potrebné použiť nejakú nepopulárnu metódu. Ten druhý nie je ochotný, ústretový, a tak nemôžem čakať, že sa pekne dohodneme. A záleží na vás, či to vyhrotíte, aj napríklad za cenu, že urobíte nejaké väčšie zmeny.

Napríklad jednoducho prestanete žehliť manželovi košele, nebudete upratovať, odpratávať po ňom riad a podobne. Tým najkrajnejším riešením je rozvod, ale na ten máte, podľa mňa, ešte času dosť.

Druhou možnosťou je, že v tom budete žiť ďalej a ďalej to tolerovať. Ale žiadne zázračné riešenie, ako takú situáciu zmeniť pekne v pokoji, nepoznám.“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia