Upracte bez chémie: Čajové vrecúško ako tajná zbraň!

Upracte bez chémie: Čajové
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-23 09:30:00 |

Udržať počas vianočných sviatkov čistú domácnosť, ak neodchádzate niekam preč, je naozaj výzva. Vďaka pár zlepšovákom sa vám to ale podarí.

Netreba investovať desiatky eur do chémie, lepšie je mať po ruke zopár bežných vecí, ktoré sa nájdu v každej domácnosti. Uistite sa, že vám nechýba sóda bikarbóna, ocot, prípravok na umývanie riadu, pena na holenie. krajec chleba, citróny a škatuľa.

Vianočná škatuľa

Ak sa chcete vyhnúť chaosu pri vybaľovaní darčekov, jednoducho postavte k stromčeku škatuľu alebo inú nádobu a po rozbalení darčekov každý do nej vhodí použitý baliaci papier a všetky obaly, ktoré by inak skončili kade-tade. Neskôr, keď si nájdete čas, ich môžete zrecyklovať.

Majte v pohotovosti bochník chleba

I keď sa hovorí, že črepy na Štedrý deň prinášajú nešťastie, sem-tam sa určite niečo rozbije. Ak vám náhodou vypadne z ruky pohár či tanier, veľké kupsy pozbierajte, potom zoberte krajec chleba a malé črepy vyčistite s ním. Malé kúsky skla, ktoré nemáte šancu vidieť voľným okom, sa na chlieb prilepia.

Kuchynské utierky nesmú chýbať

Vždy majte po ruke veľkú rolku papierových kuchynských utierok na rýchle utierania rozliatych nápojov. Kde sú deti, tam sa tomu nevyhnete. Sú výborné aj na leštenie slávnostného príboru, ktorý predtým opláchnete v roztoku teplej vody a octu. Nebojte sa, ocot na nich cítiť nebude, no vysoký lesk vyčarí tú pravú slávnostnú atmosféru.

Špinavé hrnce naplňte vodou a vložte do nich vrecko s čajom

Ak máte umývačku, najjednoduchšie je špinavý riad naložiť priamo do nej. Nie všetci ju však majú. Prečo by ste sa mali hneď po štedrej večeri postaviť k drezu a drhnúť špinavé hrnce? Uľahčite si to. Napustite ich teplou vodou a vložte do nich čajové vrecká. Sú geniálnym domácim pomocníkom. Čaj obsahuje triesloviny, ktoré sa ako čistiace prostriedky používajú už stovky rokov. Poradia si s mastnotou aj špinou. Potom ich stačí už iba opláchnuť. A čo je top, vyhnete sa rôznym chemikáliám.

Zbavte sa pachov

Chladnička sa počas vianočných sviatkov prehýba pod náporom jedál, ktoré je v nej potrebné uskladniť, preto niet divu, že sa v nej miešajú rôzne vône. Všetko, čo musíte urobiť, je nasypať trochu sódy bikarbóny do malej nádobky a položiť ju niekde do zadnej časti chladničky. Rovnako dobre poslúži aj mletá káva alebo ovsená kaša – rovnako ako sóda bikarbóna pohltia nepríjemné pachy.

Ak potrebujete zamaskovať nie práve najpríjemnejší odór zo smetného koša, použite zvyšky pomarančovej alebo citrónovej kôry, ktoré doňho vložíte. Pekne pachy prekryjú. Samozrejme, netreba kôš držať v kuchyni dlho, ale na nejaký čas toto maskovanie pomôže.  

Omáčka na koberci? Utekajte po penu na holenie

Stačí vám tá úplne najlacnejšia pena, ktorú v obchode nájdete. Neriešte žiadne značky. Pena na holenie je podľa skúsenej expertky na upratovanie Lynsey Crombie  jedným z najlepších čistiacich prostriedkov na koberce, aký nájdete. Jednoducho fľak, ktorý vznikol po vyliatej omáčke, kečupe či malinovke, postriekajte, nechajte chvíľu pôsobiť a zotrite.

Ak nemáte po ruke penu na holenie, zmiešajte trocha prostriedku na umývanie riadu s octom a studenou vodou – POZOR, NIE horúcou, pretože tá škvrnu zafixuje a utrite ju bielou handričkou (bielou, aby ste videli, či ste zotreli všetko).

Vychytávky z dielne šikovnej gazdinky

Ak potrebujete rýchlo nabrúsiť nožnice, prestrihnite nimi kúsok alobalu a budú ako nové.

Spálila sa vám časť večere? Nalejte na panvicu trochu bieleho octu a povarte na miernom ohni. Nechajte ho vypariť do vzduchu a je po dymovom pachu.

Porezali ste sa pri čistení zeleniny a kvapla vám krv na oblečenie? Potrite škvrnu soľou a citrónovou šťavou. Nechajte pôsobiť pol hodiny a zľahka preperte pod studenou vodou.

Nevyzerá rúra po pečení najvábnejšie? Po vychladnutí vnútro posypte trochou sódy bikarbóny a postriekajte bielym octom.  Zatvorte dvierka a nechajte niekoľko hodín pôsobiť, napríklad cez no. Ráno špinu s ľahkosťou zotriete.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia