Sezóna cvikle: Dajte tejto superpotravine šancu

Sezóna cvikle: Dajte tejto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-03 00:30:00 |

Cvikla je právom označovaná za elixír zdravia. Naučte deti jesť ju od malička, ich organizmus to ocení. Je veľmi účinná na podporu krvotvorby, obsahuje veľa vlákniny a zabraňuje zápche.

Cvikla ponúka množstvo benefitov a ak ste sa jej doteraz vyhýbali, mali by ste jej dať šancu. Pre vysoký obsah kyseliny listovej je nesmierne dôležitá pre ženy, ktoré plánujú bábätko, lebo môže napomôcť pri predchádzaní vrodeným poruchám pri jeho vývoji. Tiež chráni srdce a má silné protirakovinové účinky.

Výživoví odborníci cviklu milujú najmä preto, lebo si ju dopestujeme v našej zemepisnej šírke, je ľahko dostupná a aj keď nemáte vlastnú záhradku, kúpite ju lacno v obchode. Ak chcete jej benefity využiť naplno, nemala by byť súčasťou jedálnička iba občas, ale pravidelne.

Cvikla je výborný krvotvorný prostriedok

Chudokrvnosťou podľa štatistík trpí každá druhá tehotná žena. Bábätko vám zoberie tretinu vašich zásob železa. Cvikla má vysoký obsah železa a medi, ktoré sú dôležité pre tvorbu krvi. Anémiu síce nevylieči, ale môže tvorbe červených krviniek napomôcť. Samozrejme, chudokrvnosť sa netýka iba tehotných.

Má málo kalórií

Všetci vieme, že nadváha je nezdravá a mali by sme si strážiť hmotnosť. Z cvikle neporastie, pretože obsahuje málo tuku a minimum kalórií. Pokojne si ju môžeme dopriať aj večer.

Pre zdravie bábätka

Červená repa obsahuje veľa pektínu, ktorý podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a rádioaktívnych látok z organizmu. Zabraňuje usádzaniu toxínov v tele. Odbúraním škodlivých látok z vášho tela zabránite poruchám vývinu vášho bábätka.

Bojuje proti zápche

Sedavý spôsob života a málo pohybu stoja za pomalšou činnosťou čriev. Mnohých ľudí trápi sťažené vyprázdňovanie. Svoje o tom vedia najmä tehotné ženy, u ktorých tento problém znásobujú aj hormonálne zmeny. Cvikla obsahuje veľa vlákniny a pomáha optimálnemu tráveniu.

Je zdrojom kyseliny listovej

Kyselina listová obsiahnutá v červenej repe podporuje rast tkaniva.  Podporuje zdravý vývin chrbtice. Znižuje riziko vrodených vývojových chyb plodu.

Pomáha pri nádche

Trápi vás nádcha? Skúste tento ľudový recept. Jednoducho si kvapkajte do nosa čerstvú cviklovú šťavu – do každej nosnej dierky 2 až 3 kvapky 3x denne.

Recepty z cvikle

Pripravte si zdravú a chutnú cviklovú polievku. Cviklu očistite a pokrájajte na kocky. Dajte do hrnca s vodou spolu s očistenou cibuľou. Varte do mäkka na miernom ohni. Osoľte a okoreňte. Keď je cvikla mäkká, cibuľu vyberte a ponorným mixérom polievku rozmixujte najemno. Podľa potreby zahustite múkou. Dochuťte citrónovou šťavou a smotanou na varenie.

Osviežujúcim a zdravým nápojom je cviklová šťava. Na jej prípravu budete potrebovať 10 – 12 ks jabĺk a 1-2 cvikle. Jablká aj so šupkou nakrájajte na malé kúsky. Cviklu ošúpte a tiež nakrájajte. Vložte do odšťavovača a za pár minút je dobrota hotová.

Veľmi obľúbenou pochúťkou je jednoduchý cviklový šalát. Uvarte dve cvikle, ošúpte a postrúhajte. Pridajte 2 natvrdo uvarené postrúhané vajíčka, postrúhaný tvrdý syr, ktorý máte v obľube, osoľte, okoreňte a premiešajte s bielym jogurtom, kyslou smotanou alebo majonézou. Kreativite sa medze nekladú, môžete pokojne pridať nadrobno nasekanú cibuľku alebo kukuricu.

Na internete nájdete množstvo receptov z cvikle, dokonca jej aj súčasťou sladkých koláčov. Určite sa oplatí dať jej šancu.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia