Päť dôvodov, prečo sú pre vás hrušky také dobré

Päť dôvodov, prečo sú
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-26 00:30:00 |

Jedno jablko denne udrží od vás lekára ďaleko, hovorí jedno staré príslovie. I keď hrušky nie sú také obľúbené ako jablká, nemali by na vašom stole na jeseň chýbať.

Vedeli ste o tom, že hrušky sú mimoriadne zdravé a môžu výrazne posilniť imunitu? Toto je päť dôvodov, prečo by ste si mali dať jednu hrušku denne.

1. Hrušky sú skvelé pre srdce a cievy

Dôvodom je vláknina, ktorú obsahujú. Vďaka tomu pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu aj krvný tlak.

2. Menšia šanca na diabetes 2. typu

Hrušky obsahujú okrem vlákniny aj flavanoly a ancídy. Vďaka spojeniu týchto troch skupín sa pri pravidelnej konzumácii hrušiek znižuje riziko cukrovky 2. typu. Je to spôsobené ich schopnosťou zvyšovať inzulínovú rezistenciu, čo telu uľahčuje vstrebávanie inzulínu a glukózy do krvného obehu.

3. Silnejší imunitný systém

Hrušky sú plné antioxidantov, ktoré pomáhajú imunitnému systému lepšie fungovať a tak chránia pred chorobami. Ak už ochoriete, hrušky vám môžu pomôcť rýchlejšie sa uzdraviť. Z vitamínov obsahujú slušné množstvo vitamínu C, ale tiež vitamín A, vitamín B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B3 – niacín, B5 – kyselinu pantoténovú, B6 – pyridoxín, B9 – kyselinu listovú a vitamíny E a K. Z minerálov obsahujú  vápnik, horčík, meď, mangán, železo, fosfor, draslík a zinok.

4. Hrušky chránia črevá

Priemerná hruška obsahuje asi 20% vlákniny, ktorú denne potrebujeme. Vláknina v hruškách zostáva pri prechode tráviacim traktom nezmenená. Jednou z výhod toho je, že živí zdravé črevné baktérie a čistí črevá zvnútra. Hrušky tiež pôsobia ako mierne preháňadlo, ktoré môže byť nápomocné pri zápche.

5. Lepšia pokožka

Zabudnite na všetky krémy a masky, jedzte viac hrušiek. Vláknina v hruškách zaisťuje, že hladina cukru v krvi príliš nekolíše, čo znamená, že kolagén vo vašej koži nie je poškodený. Hrušky môžu navyše pomôcť aj v boji proti vráskam. Vďaka antioxidantom, ako je vitamín C, vitamín K a meď zostáva pokožka hladká, jasná a zdravá.  

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia