Narodilo sa bábätko s protilátkami proti covidu

Narodilo sa bábätko s
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.om
2021-03-27 00:30:00 |

Dievčatko, ktoré sa narodilo zdravotnej sestre z Floridy, je prvým na svete s protilátkami. Budú pribúdať ďalšie.

Budúca mama, zdravotná sestrička, dostala vakcínu Moderna proti Covidu-19 v 36. týždni tehotenstva. Tri týždne na to porodila dcérku a testy z krvi z pupočnej šnúry ukázali, že sa u nej vytvorili protilátky.

Pre lekárov ide o zaujímavé zistenie, ktoré použijú v pripravovanej štúdii o očkovaní tehotných žien a následnej tvorbe a výskyte protilátok u novorodencov. „V tomto prípade sme otestovali krv dieťaťa, aby sme videli, či sa protilátky z tela matky dokázali presunúť aj do tela dieťaťa, podobne ako je to preukázané pri iných vakcínach,“ povedal jeden z autorov štúdie, pediater Paul Gilbert.

Ako uvádza portál IFL Science, zatiaľ podľa odborníkov nie je jasné, ako dlho protilátky budú dieťa chrániť a ani to, kedy je najvhodnejší čas na očkovanie tehotných žien, aby bola u nich čo najsilnejšia imunita. Teraz sa chcú v štúdii zamerať na to, či sa protilátky vytvoria u všetkých sledovaných novorodencov zaočkovaných matiek alebo to bude ovplyvnené napríklad typom vakcíny.  

Podľa iného výskumu sú protilátky prítomné aj v materskom mlieku mamy, ktorá koronavírus prekonala a dojčením sa dostanú aj do tela bábätka.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia