Spáva vaše dieťa s otvorenými ústami? Dôvod na obavy!

Spáva vaše dieťa s
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-26 00:30:00 |

Pre rodičov je priam rozkošné pozerať sa na svoje ratolesti, ako spokojne spia vo svojich postieľkach s otvorenými ústami. Dýchanie ústami u detí nie je však také nevinné, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Tento zlozvyk môže v skutočnosti signalizovať určité zdravotné ťažkosti a spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Dýchanie ústami počas spánku nie je normálne, ako sa píše na brightside.me. Ľudské telo je prirodzene stvorené na to, aby sme dýchali nosom, a je to z mnohých dôvodov. Naše nosy filtrujú vzduch, ktorý dýchame a zbavujú ho toxínov a cudzích častíc. Okrem toho sa vzduch zvlhčuje v priechodoch nosa. Naše nosy ohrievajú vzduch, takže jeho teplota je vhodná pre naše pľúca.

Hoci je normálne niekedy dýchať ústami (napríklad pri hovorení alebo fyzickej aktivite), ľudské telo je prispôsobené na dýchanie cez nos. Existuje množstvo zdravotných problémov, pre ktoré môže dieťa dýchať ústami. Môže byť za tým upchatý nos (spôsobený alergiou, sínusitídou alebo inými problémami), zápal alebo rôzne prekážky v nose, ako sú napríklad polypy.

Ak je vaše dieťa zvyknuté spať s otvorenými ústami, sú dôvody na obavy!

Čo hrozí pri tomto zlozvyku:

Spánkové apnoe

Podľa lekárov môže dýchanie ústami spôsobiť nástup spánkového apnoe (alebo ho zhoršiť, ak ním človek už trpí), čo je jeden z najvážnejších zdravotných následkov tohto zlozvyku. Spánkové apnoe je porucha spánku, ku ktorej dochádza vtedy, keď sa náhle zastaví dych a potom človek znova začne dýchať. Medzi príznaky patrí náhle zastavenie dýchania počas spánku, hlasné chrápanie, prebudenie sa so suchom v ústach, nespavosť a denná únava.

Spánkové apnoe je samo o sebe nebezpečné a môže spôsobiť ďalšie zdravotné problémy. Hrozia srdcové či metabolické problémy.

Sucho v ústach a zubný kaz

Keď dýchame ústami, prúdenie vzduchu vysušuje pery a celé ústa vrátane ďasien. Dôsledkom toho sú zmeny v baktériách, ktoré prirodzene žijú v ústach, čo môže spôsobiť zubný kaz a problémy s ďasnami.

Zlý zhryz a ďalšie problémy so zubami a čeľusťou

Zvyk dýchať ústami namiesto nosa má za následok množstvo problémov so zubami a čeľusťou. Krivé zuby a maloklúzia, čo je nesprávny, chybný zhryz, sú len niektoré z nich. Dýchanie ústami a nesprávna poloha jazyka, ktorá s tým súvisí, môžu ovplyvniť spomínaný zhryz a časom dokonca aj nastavenie čeľuste dozadu. V dôsledku toho sa tvár vyvíja nepriaznivo, čo spôsobuje, že brada vyzerá menšia a nos sa javí väčší.

Dlhá a úzka tvár

Podľa štúdií spomínané dýchanie ústami a nízke držanie jazyka predlžujú dolnú časť tváre. Tieto znaky sú u detí po 5. roku veku veľmi výrazné. Okrem predĺženej dolnej polovice tváre môže dýchanie ústami viesť k tzv. konvexnej tvári s malou bradou a skloneným čelom.

Ak spozorujete u dieťaťa dýchanie ústami alebo akékoľvek iné problémy s dýchaním, čo najskôr vyhľadajte lekára. Netreba to podceňovať. Za, na prvý pohľad, sladkým spánkom, kedy má dieťa otvorené ústa a je ponorené do ríše snov, sa v skutočnosti môžu skrývať vážnejšie problémy.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia