Naučte spať bábätko za 7 dní: Kedy je vhodné začať?

Naučte spať bábätko za
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-28 17:10:00 |

Aj vaše dieťa sa budí niekoľkokrát za noc? Nevyspatí ste všetci? Verte, nie ste v tom sami, tento problém rieši veľa rodičov.

Počas prvých dní života s novorodencom sa zameriavate na to, čo je najlepšie pre dieťa, takže bezsenné noci sa zdajú ako malá cena, ktorú zaplatíte. Mnohí rodičia však nevedomky podporujú u detí zlé spánkové návyky, ktoré môžu trvať aj roky. A pritom spánok je taký dôležitý. Čím skôr sa častého nočného budenia zbavíte, tým lepšie pre zdravie všetkých zúčastnených. Tento 7-dňový plán zaručí, že váš potomok prespí celú noc. Prvé tri mesiace po narodení budete riešiť úplne iné veci, no pokojne začnite s nácvikom už pred po rokom.

Deň 1: Deti potrebujú rutinu

Mnohé deti majú prevrátenú noc a deň. Celé noci prebdejú, dni prespia. Zmeňte to. Najnovšie výskumy ukazujú, že deti vedia rozoznať kedy je noc a deň už od narodenia. Stačí, keď im poskytnete tie správne podnety. Začnite zobúdzať dieťa ráno v tom istom čase. Zdvihnite žalúzie, vpustite svetlo do miestnosti. Večer začnite rituálmi. Okúpte ho, oblečte mu pyžamko, zaspievajte pieseň, alebo porozprávajte rozprávku. Položte batoľa do postieľky, v miestnosti nesvieťte.

Deň 2: Rozdiel medzi dňom a nocou

Pokračujte v rutine. Ak vaše dieťa stále potrebuje kŕmenie v noci, dojčite ho po tme, alebo pri slabom svetle. Na dieťa nerozprávajte, ani ho nezabávajte. Naopak, cez deň mu pritom spievajte, držte ho v bdelom stave. Takto začne vnímať rozdiel medzi dňom a nocou. Naďalej venujte veľkú pozornosť tomu, čo vaše dieťa upokojuje. Kúpeľ môže byť ukľudňujúci pre jedno dieťa, no druhé môže prebrať. Počuli ste o bielom šume? Je to neuveriteľné, ale zvuk zapnutej práčky, vysávača, ventilátora, fénu, dokážu dieťa uspať. Vyskúšajte to.

Deň 3: Uloženie v bdelom stave

V tento deň položte dieťa do postieľky v bdelom stave. Ak zaspáva počas dojčenia na vašom prsníku, preberte ho, aby boli jeho oči otvorené, keď ho budete ukladať. Je pravdepodobné, že bude plakať. Tohto sa rodičia vždy zľaknú, ale verte, že vy to budete niesť horšie ako vaše deti. Neustúpte, myslite na to, čo príde. Kvalitný spánok. Nebojte sa, že nechávate dieťa plakať. V skutočnosti, čím je dieťa mladšie, tým ľahšie to pôjde. Bábätká staršie ako 5 až 6 mesiacov budú prirodzene rozrušené, pretože ste zmenili pravidlá. Pre mladšie deti sa to rýchlo stane rutinou. Deti zvyknú plakať 15 až 20 minút. Ak plač neprestáva, nepoľavte a nevyberajte dieťa hneď z postieľky. Stanovte si čas 5 minút a vždy sa k dieťaťu vráťte, nech cíti, že ste pri ňom. Opakujte to.

Deň 4: Vydržte

Možno bola posledná noc dlhá. Dieťatko veľa plakalo. Ale dnes by to mohlo byť už lepšie. Keď protestuje a stále plače, predĺžte dobu, keď pôjdete za potomkom na 10 minút. Vydržte.

Deň 5: Nepoľavte

Dnes by ste sa mohli lepšie vyspať. Ak náhodou nie a vaše dieťa stále plače, predĺžte dobu, keď za ním pôjdete na každých 15 minút. Niektoré deti potrebujú častejšie kontrolu. Nemusíte bdieť nad postieľkou, niekedy dieťa upokojí, keď nakuknete do miestnosti, alebo bude počuť váš hlas. Nezostávajte pri ňom dlho.

Deň 6: Relaxujte

Dieťa konečne spí. Znie to ako sen? Konečne môžete odpočívať a vy stále vstávate a chodíte ho kontrolovať? Nerobte to, môžete ho zobudiť! Relaxujte. Dieťa je nakŕmené, má plienku, pokojne spinká v teple. Ak náhodou začne mrnčať, nebežte hneď za ním, je pravdepodobné, že sa ukľudní aj samo. Ak nebude niečo v poriadku, dieťa vám to dá hlasno najavo.

Deň 7: Rituály sú základ

Ak ste to nevzdali, je pravdepodobné, že sa váš potomok naučil zaspávať sám. Gratulujeme. Dobré spánkové návyky sú dôležité pre rozvoj mozgu a duševnú hygienu. Nič lepšie ste pre svoje dieťa nemohli urobiť. Samozrejme, isto dôjde aj k neúspechom a vy budete nútení rituály na chvíľu zmeniť. Bude za tým choroba, dovolenka, či príchod súrodenca. Dokonca aj deti, ktoré dobré spávajú, majú niekedy problém so spánkom. Zmena na krátky čas je v poriadku. K rituálom sa vráťte okamžite, ako to bude možné. Deti to zvládnu bez väčších ťažkostí.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia