Čierny čaj pri problémoch s bruškom: Jednu vec pri jeho príprave robí veľa mám zle!

Čierny čaj pri problémoch
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-20 13:30:00 |

Pediatri odporúčajú pri hnačkách alebo črevných problémoch ponúknuť deťom čierny čaj. Ako prvá pomoc je naozaj výborný. Na jednu vec si však treba dať pozor!

Čierny čaj, rovnako ako aj ostatné druhy čajov, sú súčasťou pitného režimu detí. Ten má na správny telesný aj duševný vývoj detí veľký vplyv, pretože nedostatok vody v organizme negatívne ovplyvňuje termoreguláciu, vylučovanie škodlivých látok, spánkový režim aj vitalitu.

Kým batoľatá majú dostatok tekutín v materskom alebo umelom mlieku a okrem skutočne horúcich letných dní im netreba ponúkať nič iné, čím viac rokov dieťatko má, tým viac potrebuje piť. „Veľmi ťažko sa určuje presné množstvo tekutín, ktoré by dieťa malo denne prijať, pretože to závisí od ročného obdobia, jeho fyzickej aktivity, hmotnosti, zdravotného stavu aj skladby potravy, pretože do pitného režimu sa rátajú napríklad aj polievky. Určite nie je na škodu deťom pitie ponúkať, napríklad po jedle alebo počas fyzickej aktivity, no nie je rozumné nútiť ich piť nasilu,“ hovorí detská lekárka Jela Solárová.

Voda je základ

Čistá, nemineralizovaná, bez bubliniek a neochutená voda by mala byť hlavnou zložkou pitného režimu detí. Tým, ktorým je núkaná od mala a pravidelne, si ju budú pýtať aj vo vyššom veku a hoci s pomocou rodičov občas „zhrešia“ niekoľkými glgmi sýteného kolového nápoja či džúsu, keď budú skutočne smädné, budú si pýtať čistú vodu. Zo skúsenosti to potvrdzuje deväť z desiatich mamičiek.

Predstava, že „džúsik“ je zdravý, veď je z ovocia či zeleniny, nie je celkom pravdivá, dokonca môže byť nebezpečná, pretože v niektorých džúsoch je viac cukru ako v kolových nápojoch. „Na spestrenie pitného režimu môžeme dieťaťu občas ponúknuť stopercentnú ovocnú alebo zeleninovú šťavu, ideálne urobenú doma a zriedenú s vodou v pomere 1 : 1,“ radí pediatrička.

Čaj áno, ale nie hocijaký

Do tretice sa dá pitný režim dopĺňať aj čajom, no nie hocijakým. „Pozor si treba dať na zelené a čierne čaje, ktoré obsahujú kofeín, ten pre deti určite vhodný nie je,“ upozorňuje Mariana Veselá zo spoločnosti Veselý Čaj. Kofeín v čaji sa niekedy označuje aj ako teín. Ide o tú istú látku, ktorá však pôsobí inak v čaji a inak v káve. „Kofeín v čaji spôsobuje postupné jemné povzbudenie, ktoré však vydrží dlhšie ako po vypití kávy, pretože v čaji je viazaný na aminokyseliny a triesloviny,“ vysvetľuje spôsob fungovania kofeínu v čaji Veselá.

Lekári pri hnačkách alebo zvracaní odporúčajú deťom čierny čaj, ale pozor, nie slabý, naopak, dlhšie lúhovaný, kedy sa rozpustia aj triesloviny a kofeín v ňom nebude v takom veľkom množstve. A inak nabádajú k opatrnosti. „Čaj odporúčam nesladený a jeho zloženie by malo byť primerané veku dieťatka. Čím je staršie, tým je výber bylinkových alebo ovocných čajov pestrejší. Určite odporúčam deťom podávať iba kvalitné, prírodné čaje, pri ich výbere vedia dobre poradiť aj magistry v lekárňach,“ odporúča MUDr. Solárová.

Skutočná chuť

Podľa rady pediatrov by ste čaj pre deti nemali dochucovať cukrom ani medom. Našťastie bylinkové a ovocné čaje chutia príjemne aj bez dochucovania. Najmä, ak deťom pripravíme sypaný čaj, ktorý obsahuje väčšie kúsky byliniek, ovocia alebo ich kombináciu. „Obsah nálevových vreciek je zvyčajne príliš drobný a preto príliš presušený, to znamená, že sa z neho neuvoľnia blahodarné oleje a často ani chuť. Zárukou kvality je sypaný čaj s väčšími ingredienciami,“ radí Mariana Veselá a dodáva, že „dobrou alternatívnou je čaj v bio kvalite v nálevových pyramídkach, kam sa zmestia aj väčšie kúsky byliniek a ovocia. V pyramídkach majú dostatok priestoru nasať do seba vodu a uvoľniť zo seba chute, vône aj blahodarné látky.“

Zaujímavé aj zábavné bude pre deti pitie čaju, ktorý okrem už spomínaných byliniek alebo kúskov ovocia obsahuje napríklad burizóny či popcorn. Kúpite ich v bio kvalite online aj na Slovensku.

Zábavné rituály

Rodičom detí, ktoré pitie skôr odmietajú ako prijímajú, skúsené mamičky aj pediatri odporúčajú urobiť z pitia zábavu. Pomáha veselý pohárik aj pitie slamkou, ktoré navyše posilňuje často oslabené svaly v ústnej dutine, čoho dôsledkom bývajú vady reči a nutné návštevy logopéda.

Deti zvyčajne láka ochutnať to, čo pripravili spolu s mamou alebo otcom, preto nie je zlý nápad zapojiť ich do prípravy čaju alebo ovocnej šťavy. A nielen dievčatá milujú hru na návštevu, kedy sa servíruje čaj (skutočný) a akože káva, ktorú môže nahradiť voda, čaj alebo riedená 100 % domáca šťava.

Aké pitie je vhodné pre deti?

·     voda (stolová, neochutená, bez bubliniek a bez alebo s nízkym obsahom minerálov)

·     v malom množstve stopercentná ovocná alebo zeleninová šťava

·     niektoré druhy ovocných a bylinných čajov bez konzervantov a umelých farbív

Čo nie je vhodné?

·     ochutené minerálky

·     kolové nápoje

·     silný čaj, káva

·     chinínové, energetické a iontové nápoje

 

Fotogaléria

Veselý čaj, gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia